Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Generációs bumm jöhet a magyar fociban

2016.02.10. 08:47
A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége arról döntött, hogy növeli a magyar fiatalokat szerepeltető élvonalbeli és másodosztályú klubok támogatását.

„Folytatódik a korábban az elnökség által elindított stratégiai szabályozás. Balogh Norbert, Kleinheisler László vagy Nagy Ádám játéka mindenkit meggyőzött arról, hogy a fiatalok szerepeltetése a színvonal emelkedését is segíti. Ezért növekszik az a pénz, amelyet a központi bevételből a csapatok ezzel összefüggésben megszerezhetnek" - írja közleményében az MLSZ.

Tavaly májusban kezdtek a fiatalok felé nyitni, azóta az OTP Bank Liga csapatai akár évi 300-400 millió forintot is lehívhattak, ha a keretükben legfeljebb hét, a pályán pedig legfeljebb három idegenlégiós szerepel, illetve ha fiatal magyar játékosokat játszattak.

A jelenlegi szezonban egy U20-as játékosnak kellett pályán lennie, a következőben már kettőnek. Szintén változás lesz a 2016/17-es idényben, hogy a nemzetközi kupákban nem érdekelt csapatok szintén élhetnek az öt külföldi labdarúgó szerepeltetésével, amikor Bajnokok Ligája- vagy Európa Liga-induló ellenféllel találkoznak.

Az alapvető cél, hogy az ügyesebb játékosok 23 éves korukra jelentős felnőtt versenytapasztalattal is rendelkezzenek. Rendszeres pályára lépésük pedig segítse a szurkolók klubjukkal való azonosulását.

A mostani szezonban 73 százalék volt a magyar játékosok aránya a pályán, korábban 60-40 százalék volt a megszokott arány.

A másodosztályban két U19-es, vagy fiatalabb korú játékos folyamatos szerepeltetése lesz kötelező, ami bekerül a Merkantil Bank NB II. versenykiírásába is. Az a klub, amely idegenlégióst szerepeltet, továbbra is jelentős összegektől esik el, írja az MTI.

„Így az első két osztályban összesen közel száz tehetséges fiatal folyamatos versenyeztetése várható, amely a korosztályos válogatottak merítési lehetőségeit is nagyban segíti.”

A harmadosztályú klubokat is segítik: egy azonnali, rendkívüli támogatással, a következő idénytől kezdve pedig egy tervezhető, a finanszírozási rendszerbe beépülő, rendszeres támogatást kaphatnak, akik eddig elestek az amatőröknél megvalósított díjcsökkentési kedvezménytől, amennyiben hivatásos szerződéssel is foglalkoztattak labdarúgót. Azon egyesületekre a támogatás nem fog vonatkozni, amelyek külföldi játékosokat szerepeltetnek.

Szigorúbb lesz a tao-pénzek felhasználásának az ellenőrzése. Az elmúlt két évben 1466 program elszámolásának a vizsgálatát zárta le a szövetség, 197 alkalommal tételes helyszíni ellenőrzést is tartott.

„A sportszervezetek döntő többsége szabályosan el tud számolni a folyósított tao-támogatásokkal, sok esetben inkább alaki, mint tartalmi problémákat tapasztaltak az ellenőrök" - áll a beszámolóban, amely alapján összesen 742 millió forint értékben különböző szabálytalanságokat is feltártak, ami a vizsgált elszámolások teljes értékére vetítve 5,8 százalékos szabálytalansági arányt jelent.