Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Indul a cirkusz: elhalasztanák a pénteki FIFA-elnökválasztást

2016.02.23. 11:33

A pénteki rendkívüli FIFA-kongresszus elhalasztását kérte a Nemzetközi Sportdöntőbíróságtól elnökségért induló Ali bin al-Husszein herceg, mert szerinte nem lesz elég átlátható a pénteki szavazás módja, és megvan a veszélye annak, hogy visszaélések lesznek. Szerette volna, ha a szavazók átlátszó fülkében szavaznak, és megtiltják nekik, hogy telefont vigyenek magukkal. 

Felvetéseit a FIFA választó bizottsága dobta vissza, ezután fordult a bírósághoz.

Csatlakozott hozzá egy másik induló, Jerome Champagne is, ő azt követelte, hogy a szavazásra delegált ázsiai megbízatását vonják vissza, mert azok a posztért szintén induló Salman bahreini sejknek kedvezhetnek. Az elnökválasztás favoritja az UEFA-főtitkár Gianni Infantino, aki Michel Platini eltiltása után szállt be a versenybe. 

Közben ezzel párhuzamosan a svájci főügyész bejelentette, hogy

152 FIFA-hoz kapcsolható gyanús tranzakcióról tudnak a pénteki választás előtt.

Nincs kizárva, hogy ismét lecsapnak majd a rendőrök a kongresszus résztvevőire, ahogy tavaly, amikor több FIFA-vezetőt vittek el bilincsben zürichi szállodájából. Ezzel indult a FIFA-botrány, ami végül Sepp Blatter lemondásához, majd eltiltásához vezetett, és ezért kell most pénteken új elnököt választania a nemzetközi futballszövetségnek.