Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C
Jászapáti Petra
ma 11:00
Jászapáti Petra
Rövidpályás gyorskorcsolya

A Német Labdarúgó Szövetség nem tudta bizonyítani, hogy Németország szavazatokat vásárolt a 2006-os vébére

000 DV2171385
2016.03.04. 19:40

Nincs bizonyíték a szavazásvásárlásra, bár nem zárhatjuk ki teljesen, hogy ilyesmi történt

- ezt Christian Duve, a németek 2006-os állítólag szavazatvásárlásának kivizsgálásával megbízott ügyvédi iroda képviselője nyilatkozta pénteken az MTI szerint. Duve hozzátette, hogy nem tudtak minden érintettel, például FIFA elnökségéről lemondó Sepp Blatterrel sem beszélni az üggyel kapcsolatban. A vizsgálatot a DFB, vagyis a Német Labdarúgó Szövetség rendelte el.

Az ügyet még a

Spiegel napilap robbantotta ki tavaly, miszerint a németek a 24 fős döntőbizottság négy ázsiai tagjának fizettek azért 2000-ben, hogy Németországot támogassák a 2006 vébé helyszínének elbírálásakor. Ehhez a 2009-ben elhunyt Robert Louis-Dreyfus, az Adidas vezérigazgatójának anyagi segítségét kérték, akinek köszönhetően létrehozták erre a célra az úgynevezett "fekete kasszát".

A Spiegel cikke szerint Franz Beckenbauer és Wolfgang Niersbach, a DFB akkori alelnöke is tudott a vesztegetésről, aminek részeként 6,7 millió eurót költöttek, majd a pénzt 2005-ben a FIFA-n keresztül juttatták vissza Dreyfushoz. Mind Beckenbauer, mind Niersbach tagadta a vádakat, majd saját vizsgálatuk alapján megállapították, hogy nem találtak semmi szabálytalanságot, de azért elrendeltek még egyet az ügy tisztázására.

A gyanú szerint a FIFA kulturális programjának támogatására folyósított összeget nem az eredeti célra használták fel, de átutalás ideje miatt ennek az összegnek nem lehetett köze a 2000-es állítólagos vesztegetéshez. Az átutalás valóban megtörtént a DFB és a FIFA között, amit azonnal továbbítottak Dreyfusnak, de az Adidas erről semmit sem tud.

A megbízott ügyvédi iroda azt is kiderítette, hogy Beckenbauer 10 millió eurót utalt át több részletben egy svájci ügyvédi irodán keresztül a katari Kemco vállalatnak, aminek Mohamed bin Hamman az elnöke. Bin Hammant, a FIFA korábbi alelnökét 2012-ben élete végéig eltiltották minden nemű futballal kapcsolatos tevékenységtől. Az átutalás ráadásul 2002-ben, vagyis két évvel a 2006-os vébé odaítélése után történt. Az eset azért is kellemetlen, mert egy 2014-es cikk szerint bin Hamman kenőpénzzel érte el, hogy 2022-ben Katarban tartsák a labdarúgó vébét.

Christian Duve szerint a vesztegetési pénzek bin Hamman cégeinél köthettek ki, de csak spekulálni tudnak, mivel néhány dokumentum egyszerűen eltűnt a DFB főhadiszállásáról. A FIFA azt ígérte, hogy áttanulmányozza a vizsgálati papírokat és felhasználja azokat a saját vizsgálatukhoz.

Rainer Koch, a DFB átmeneti elnöke teljesen elfogadhatatlannak nevezte a gyakorlatot és a szövetség belső ellenőrzési rendszerének teljes kudarcaként értékelte a vizsgálatot, de még megvárják az adóhatóság jelentését is.