Földrengést okoztak a leicesteri szurkolók

2016.03.08. 16:37

A leicesteri egyetem földrajz hallgatói bebizonyították, hogy a helyi futballszurkolók okozzák a meccsek idején a földmozgásokat. 

A február 27-i Norwich elleni hazai bajnokin, Leonardo Ulloa, akit Claudio Ranieri a 78. percben cserélt be, egy perccel a rendes játékidő vége előtt talált be a vendégek kapujába, amivel a meccset is eldöntötte. A gólnak annyira örültek a Leicester-szurkolók, hogy ugrálásuk 0,3 magnitúdójú földrengést okozott.

A meccs előtt műszert helyeztek el egy a stadionhoz közeli iskolában, és a góllal egyidőben a készülék kisebb kilengést mutatott. Richard Hoyle, a leedsi egyetem hallgatója, elmondta, az adatokat elemezve megállapították, hogy a Leicester City hazai meccsein a szeizmográf rendszeresen kitér. Mikor közelebbről megvizsgálták ennek a jelenségnek az okait, kimutatták, hogy kapcsolat van a hazai gólok és a kitérések időpontjai között. A hallgatók további mérőműszereket helyeztek el az egyetem alagsorában és az egyik helyi múzeumban is.

Mikor a West Bromwich Albion ellen játszott a csapat, Danny Drinkwater egyenlítő góljánál 0,1-es erősségű rezgést mértek, de a West Brom góljánál is mérhető volt az elmozdulás.

Az NFL-ben szereplő Seattle Seahawks stadionjában már többször mértek 1-es és 2-es erősség közötti földrengést.

Három éve egy Seahawks–New Orleans Saints-meccsen 68 ezren mozgatták meg a földet, mikor Michael Bennett egy 22 yardos touchdownt futott. A rengés nem tartott tovább fél percnél, de a helyi szeizmológiai intézet vezetője szerint maga a stadion is beleremegett a szurkolók reakciójába. 

Ezen a meccsen a Seahawks szurkolók Guiness-rekordot is döntöttek, miután 137,6 decibellel sikerült kikényszeríteniük a vendégcsapat hibáját.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport