Auguszta
-4 °C
2 °C

Tottit kikezdték a Románál? De miért?

GettyImages-514355510
2016.03.10. 00:38
Felállva tapsolták a Real Madrid otthonában a romás Francesco Tottit, ahogy a kedd esti Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőjén beállt a már lefutott meccsen, 2-0-s hazai vezetésnél. A Roma kiesett, és lehet, hogy ez volt a legendás futballista utolsó BL-meccse, már csak azért is, mert az utóbbi hetekben elég komoly botrány alakult ki a klubnál miatta.

Az egész február 21-én kezdődött, amikor Totti nyilvánosan szót emelt, mert rosszul esett neki, hogy nem játszhatott eleget. Rég felépült októberben összeszedett sérüléséből, de a januárban érkezett edző, Luciano Spalletti maximum becserélte, de inkább azt sem. 

Spalletti megmutatta, ki a főnök, azonnal kirakta a csapat keretéből a Palermo elleni meccs előtt órákkal, amit aztán 5-0-ra nyertek meg. De miért akkora bűn kirakni Tottit?

Mert a klub egyik ikonja, aki 1992 óta futballozik az AS Romában, 594 bajnokin lépett pályára, és ezzel a harmadik legtöbb Serie A-s szereplés az övé Paulo Maldini és Javier Zanetti mögött. Más klubban sosem játszott.

Maldini és Zanetti az olasz futball meghatározói figurái voltak, de ennél is nagyobb eredmény, hogy az olasz első osztály történetében Totti lőtte a második legtöbb gólt: 244-nél jár az örökranglistát vezető Silvio Piola mögött, aki a harmincas évektől az ötvenes évekig 275-ig jutott. Totti ott volt a 2001-ben bajnokságot nyerő csapatban, volt olasz gólkirály, és ami legfontosabb, hogy soha nem hagyta el a klubot, ezért is akkora kedvenc.

Emiatt lett botrány abból, mikor Spalletti kirakta a csapat keretéből. A Palermo elleni bajnokin sokan transzparensekkel és feltartott Totti-mezekkel üzentek az edzőnek, ezt nem kellett volna. A meccs is Totti-szimpátiatüntéssel kezdődött, miközben a sztár a lelátón majdnem elsírta magát.

Totti nagyon szoros kapcsolatban van a Roma-szurkolókkal, továbbra is az övé a legjobban fogyó mez, és amikor tavaly januárban a Lazio elleni városi derbin kiegyenlítettek az ő két góljával, akkor kirohant a tábor elé, hogy együtt szelfizzen velük. Más nem nagyon engedne meg magának ilyen gólörömöt. 

Otthon is Totti-mezek lógnak az edző falán

A januárban kinevezett Spalletti és Totti régről ismeri egymást, elég nagy sikerrel dolgoztak együtt 2005 és 2009 között: az olasz akkoriban volt a leggólerősebb. Spalletti a korábbiaknál támadóbb pozícióban játszatta, középcsatárként, ahol élete legeredményesebb szezonját produkálta: huszonhat gólt vágott a bajnokságban, amivel nem csak olasz gólkirály lett, de európai aranycipős is.

Spalletti visszatérése után viszont már más volt a helyzet. Totti utalt rá, hogy minimális a kommunikáció kettejük között, ami mögött persze az volt, hogy nem játszhatott.

„Elégedetlen vagyok, ahogy mások is körülöttem. Egy komoly sérülésből épültem fel, teljesen fitt vagyok, és csak azért nem játszom, mert az edző így akarja. Reméltem, hogy személyesen közli velem, mi a terve, és nem az újságokból kell megtudnom” – nyilatkozta a Palermo elleni bajnoki előtt Totti, amivel elindította a lavinát. Elég rosszul jött ki a dolog, mert nagyjából ugyanekkor közölte Spalletti, hogy várhatóan kezdőként számol vele a meccsen. Totti nyilatkozata után viszont a keretbe sem tette be.

Totti lesz a Roma Ryan Giggse?

A klubnál egészen a balhéig úgy kalkuláltak, hogy klasszisuk az idény, esetleg a következő végén szépen befejezi, aztán kap valamilyen állást a csapatnál, tehát olyasmi utat jár be, mint Ryan Giggs, aki a Manchester Unitedben játékosként eltöltött évek után most Louis van Gaal mellett segédedző. 

Spalletti a balhét követő héten igyekezett menteni a helyzetet, miközben kiállt saját igazáért. Elmondta, hogy Totti a Palermo elleni meccs után profihoz méltóan munkába állt, elvégezte a munkát az edzéseken.

Bárki mással megtettem volna azt, amit Tottival. Nálam a csapat jön elsőként, nem egyénenként nézem az érdekeket. Még ha egyáltalán nem is akarok vele konfliktust. Otthon nyolc mez lóg kint a falamon, abból hét az övé”

– tette hozzá. 

A feszültséget az edző mellett kiálló klubelnök, James Pallotta igyekezett feloldani, gyorsan találkozott a játékossal és ügynökeivel. Állítólag több lehetőséget is felkínált a szeptemberben 40 éves futballistának. Az egyik, hogy egy évvel meghosszabbítják júniusban lejáró szerződését, a másik, hogy a klub vezetésében, vagy segédedzőként kapna állást. A mostani szerződésében eleve van egy olyan opció, amely szerint a következő öt évben a klubnál alkalmaznák, kérdés, hogy akarja-e ezt, vagy inkább játszana tovább.  

Mert a Palermo után a következő, Empoli elleni meccsen sem kapott lehetőséget, a Fiorentina ellen is csak negyedórát. De legalább elszórakoztatta magát ezeken a meccseken a pálya szélén: vizet öntött a csapattársak, edzők székére, amikor nem figyeltek, vagy leállt az egyik labdaszedővel passzolgatni. Ez a műsor Spallettinek is szólt. Nem tudni, direkt volt-e, de ezután Tottit a Roma-Realon a 85. percben küldte be, már 2-0-s madridi vezetésnél. Tény, hogy a második gól épp a csere előtt esett, de Totti szó nélkül ment be élet valószínűleg legreménytelenebb öt percére.

Aztán jött a Real Madrid elleni kedd esti meccs, ahol az utolsó húsz percre állt be, újra 2-0-ás égésnél, és az egész stadion őt ünnepelte, még a realosok is le akartak vele pacsizni. Megérdemelte, hogy a karrierje végén ekkora ünneplést kapjon, mondta a meccs után Spalletti. 

"Fantasztikus fogadtatás volt, egy örök emlék. Csodálatos az ottani közönség, az egyetlen dolog, amit bánok, hogy sosem szerződtem a Realhoz" - mondta a meccs után.

Mi lesz most Tottival? 

Nyilván nem Totti váltja meg a világot a Serie A-ban harmadik Romában: manapság még kevesebbet fut, mint régen, pedig korábban sem vitte túlzásba. Hamarosan negyven lesz, ezt már nem is lehet elvárni tőle. Ő sem akar már kezdeni, a balhés interjúban is megjegyezte, normális, hogy öregként már sokkal kevesebbet játszik.

A technikája és a futballagya, ami miatt az utóbbi húsz év egyik legnagyobb játékosa volt, még mindig megvan, a Real ellen is úgy osztogatta ki szélre a labdákat, ahogy legjobb éveiben.

Csak közben 40 éves lett, és a csapatnak nélküle is megy. Valószínűleg Spalletti szerint már jobban is megy nélküle, mint vele. Ebből van a probléma.

Ami persze nem teljes újdonság, ugyanis Tottinak megvoltak a kisebb-nagyobb balhéi korábbi edzőivel is. Amikor a most már Barcelona-edző Luis Enriquét kinevezték a Roma élére, akkor is kikerült egy időre a kezdőből. Volt is feszültség köztük rendesen, mert eleinte Totti sem értette, hogy miért nem játszhat. Később megbeszélték a történteket, és onnantól Luis Enrique csak egyszer hagyta ki.

A Leicester Cityvel a Premier League-ben dolgozó Claudio Ranieri is volt a Roma trénere hat éve, ő azt mondta, hogy Totti nagyon lusta futballista volt, ugyanakkor a legjobb képességű, akit edzett. „Dolgoztam együtt Lamparddal és Del Pieróval, viszont Totti volt a legjobb. A különbség, hogy az előző kettőnek jobb volt a hozzáállása. Mindig nagyon odatették magukat az edzéseken, és utolsóként mentek haza. Totti épp az ellenkezője volt, mindig az elsők között lépett le" – nyilatkozta, miután eljött a Romától. 

A nagy kérdés, hogy mi lesz Tottival a szezon hátralévő részében, és aztán. Mert júniusban lejár a szerződése, és bár nem tudni, hogy hol tart éppen a békítés, de még február végén kijelentette, hogy ő még simán futballozna, akár máshol is. „Jó formában vagyok, készen állok a futballra, úgyhogy amikor júniusban lejár a szerződésem, majd mérlegelni fogom a lehetőségeket. Nem maradhatnak így a dolgok, mert szenvedek. Meglátjuk, hogy mit tartogat számomra a jövő”.

Ha elhagyná a klubot, ahol 1992 óta játszik, biztosan kapna ajánlatokat az MLS-ből, bár az amerikai bajnokság sem feltétlen olyan tempójú már, ahol csak levezetni érdemes. Azért félteni nem kell, eltologatna ott még egy-két szezont. Vagy mehetne Katarba, a barcelonás Xavi is odaigazolt egy zsák pénzért, hogy még focizgasson egy kicsit. Csakhogy Totti tősgyökeres római, egész életében Rómában élt, és biztosan nincs nagy kedve 40 évesen kimozdulni.

Úgyhogy a harmadik, legjobb lehetőség, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a szezon hátralévő részéből, úgy, hogy Spallettinél is kiérdemelje a még egy év szerződést. Aztán a Románál fejezi be a futballt, és dolgozik tovább a klubnál vezetőként, vagy edzőként.