Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Neymar bűnös adócsalásban, 45 millió eurót kell fizetnie

GettyImages-515178368
2016.03.19. 10:00

Bűnösnek találta Neymart adócsalás vádjában egy brazil szövetségi bíró pénteken, írja az ESPN a brazil Folha de S. Paulo alapján. A Barcelona csatára 2012-14 között titkolt el összesen 56,4 millió eurónyi jövedelmet, ezért 45 millió euró büntetés és adóhátralék befizetésére kötelezték.

A bíró szerint Neymar azzal a céllal hozott létre cégeket és hamis szerződéseket, hogy elkerülje a teljes adó befizetését. Az ügyben, amelynek ítélete ellen Neymar fellebbezhet, korábban 42 millió euró értékű ingatlanokat és ingóságokat foglaltak le a braziltól, így többet között házakat és egy magánrepülőgépet.

Neymar ellen Spanyolországban is folyik eljárás a Santostól Barcelonához történt 2013-as igazolása miatt, abban az ügyben egyelőre nincs ítélet.

A Barcelonánál több játékos ellen is zajlott vagy zajlik adócsalás miatt eljárás - Javier Mascheranót például egy év felfüggesztett börtönre ítélték januárban, míg Lionel Messi ügyében májusban kezdődik majd a tárgyalás. Az argentinon és apján 4,1 millió euró be nem fizetett adót keres a spanyol adóhatóság.