Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C
Jászapáti Petra
ma 11:00
Jászapáti Petra
Rövidpályás gyorskorcsolya

Van egy statisztika, ami előrejelzi Dárdai 3. helyét és a BL-szereplést

000 8X3K6
2016.03.23. 07:58

Nem lesz könnyű a Hertha BSC-nek a hátralévő hét bajnoki fordulóban megőriznie a harmadik helyét, amely automatikus Bajnokok Ligája indulást jelent.

A Herthának ugyanis sorrendben a következő ellenfelek jönnek.

  • Mönchengladbach (4. hely, idegenben)
  • Hannover (18., otthon)
  • Hoffenheim (16., i)
  • Bayern München (1., o)
  • Leverkusen (6., i)
  • Darmstadt (13., o)
  • Mainz (7., i)

A Herthának a hátralévő hétből négy meccset meg kellene nyernie, hogy reális esélye maradjon a harmadik hely megtartására, de egyelőre nem lehet látni, melyik négyet tudná hozni. A Hannovert és a Darmstadtot hazai pályán persze illene felülmúlnia. 

A felsoroláshoz annyit fűzhetünk hozzá, hogy Dárdaiék idén a közvetlen rivális Gladbachtól szenvedték el a legnagyobb vereségüket, 4-1-re kaptak ki Berlinben.

A Hannover lényegében már menthetetlen, tuti kieső, a Hoffenheim és a Darmstadt viszont óriási erőkke a bentmaradásért harcol.

A Bayern München nyilvánvalóan a bajnoki címért megy, és jó eséllyel akkor még nem lesz bajnok, amikor Berlinbe látogat. Sőt arra is megvan az esély, hogy éppen abban a fordulóban lehet bajnok, a fővárosban.

A Leverkusen kiesett az Európa Ligából, így megszabadult a kettős terheléstől, és ugyan most hat pont a hátránya a Herthával szemben, de komoly ellenfelük lesz a hátralévő meccseken.

A Mainz megverte a Bayernt is hazai pályán, a példátlan bravúr után viszont nem nyertek meccset, ezért úgy tűnik, ők kiszálltak az európai kupáért folytatott harcból, de természetesen lehet olyan helyzet az utolsó fordulóban, hogy nekik is egy fontos pozíció múlik rajta. Dárdai Mainzban kezdte edzői karrierjét, ott foglalhatná keretbe az elmúlt másfél évet.

  • Ha Bayern–Dortmund lesz a kupadöntőben, akkor a hetedik pozíció is EL-t ér. A Bayern az elődöntőben a Werderrel, míg a Dortmund a Herthával találkozik.

A Hertha a félévi zárás után magabiztosan őrzi a harmadik helyét, 10 forduló alatt ez szép teljesítmény, bár az ebben az időszakban összegyűjtött 16 pont nem igazán kimagasló produkció.

Decemberben arról írtunk, hogy nyolc csapat szerzett félévkor kevesebb pontot, mint a Hertha.

Az csak egyszer fordult elő, hogy hét fordulóval a befejezés előtt a bronzos pozícióban lévő csapatnak kevesebb pontja volt 48 pontnál, amennyije a Herthának van most. 1998-ban a ez a csapat a Hamburg volt.

 
Az előző 4 szezonban az ebben a szakaszban harmadik helyen lévő csapat a végére is megtartotta a helyét.

2001-ben a Hannovernek azonban nem sikerült. Ugyanígy visszaesett a Hamburg kétszer is, valamint egyszer a Leverkusen.  

Előfordult az is, hogy a Werder és a Stuttgart előrelépett. A Stuttgart 2007-ben bajnok lett, a Werder pedig második. Most előrelépésre nincs esély, maximum a pozíció megtartására.

Az elmúlt 10 évben 61 pont volt a legkevesebb, amivel el lehetett érni a bronzérmet, ez 2010-ben volt. Ha Dárdaiék a hétből csak háromszor nyernek, akkor a többi eredmény szerencsés alakulására lenne szükségük a harmadik hely megtartásához, ami ismerve az idei Bundesliga kiszámíthatatlanságát, nem is alaptalan remény. Mert az is nyilvánvalónak látszik, hogy 35 ponttal az idén nem lehet bentmaradni, ahogy tavaly.