Paulina
20 °C
35 °C

Csányi kiosztotta Orbán futballakadémiáját

2016.04.27. 15:21 Módosítva: 2016.04.27. 15:33

Bernd Storck, a magyar futballválogatott szövetségi kapitánya és sportigazgatója kedden a Nemzeti Sportban amiatt értetlenkedett, hogy vajon miért nem játszik a felcsúti Puskás Akadémia első csapatában Kocsis Gergő. A jobbhátvédnek decemberben még élvonalbeli meccse is volt, és beválogatták a 21 éven aluliak válogatottjába is. Erre az akadémia keményen kiosztotta a szövetségi kapitányt, hogy lehetőleg ne szóljon bele a szakmai munkába a szakember.

Az MLSZ szerdai közleményében Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke megvédte Storckot, és helyretette a PFLA-t, amely szerinte félreértésben van. Az MLSZ nemcsak szavakkal, hanem konkrét, állami forrásból származó támogatásokkal segíti az akadémiák munkáját.

Tisztán kell látni, hogy többségében nem magánvagyonból, hanem állami pénzből indult meg az elmaradt magyar futball utánpótlás-nevelésének felzárkóztatása.

Ezért az MLSZ és minden résztvevő számára komoly felelősséget jelent az állami pénzek megfelelő felhasználása. Alapvető tévedés, hogy az MLSZ-forrásból támogatott klubok szakmai munkája kizárólag az ott dolgozók felelőssége és csak az ő döntéseiken múlik" - jelentette ki Csányi.

Kifejtette, a támogatási pénz nem fogható fel úgy, hogy azt valaki alanyi jogon kapja. Ez az összeg kizárólag azt célozza, hogy egy stratégiai fejlesztési területen összehangolt munkára kerüljön sor, ami hatékonyan szolgálja a sportág hosszú távú érdekeit.

Aki a stratégia közös megvalósításában részt kíván vállalni, kaphatja a támogatást. Aki nem akar, az ne számítson a többletforrásra se.

Megjegyezte, a jövőben az MLSZ a többletforrások szétosztásánál fokozottabb mértékben veszi figyelembe az akadémiák szakmai munkáját, ami többek között abban is kifejeződik, hogy hány játékost sikerült nevelniük a hazai és nemzetközi élvonal számára.

Mint az UEFA utánpótlás-bizottságának elnöki tisztségét is betöltő Csányi Sándor rögzíti, a szövetség Kovács Ferenc által vezetett ad hoc bizottsága korábban egyértelművé tette, több játéklehetőséget és teret kell biztosítani a magyar tehetségeknek.

"Bernd Storck sportigazgatónak és szövetségi kapitánynak, a legsikeresebb futballkultúrák egyikéből érkezett német szakembernek

igenis kötelessége elmondani véleményét konkrét esetekben, például egy-egy fiatal magyar játékossal kapcsolatban.

Talán nem kell messzire mennem, ha azt mondom, Kleinheisler László esetében is hasznos volt, hogy letette a voksát. Szerintem pontosan az ilyen döntések meghozatala, szükség esetén visszajelzések megfogalmazása a legfontosabb feladata. Kérem ebben minden klub és akadémia megértését és támogatását, vagy úgy is mondhatom, hogy a futballunkban tegye mindenki a kötelességét."

Az akadémiák támogatásáról, és a pénzek felhasználásáról évek óta vita van, de a legtöbb szervezet nem segíti az átláthatóságot, és részben emiatt is a Transparency International arra hívta fel a figyelmet, hogy a sportfejlesztési programok támogatásáról hozott döntések zárt ajtók mögött születnek, a sportszövetségek és az állami ellenőrző intézmények jelentései nem nyilvánosak. A tao-pénzek legnagyobb kedvezményezettje évek óta a felcsúti Puskás Akadémia.