Róbert
15 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Platini lemondott az UEFA elnöki posztjáról

2016.05.09. 11:25

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) négy évre csökkentette Michel Platininek, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnökének hatéves eltiltását, akiről előbb csak sejtették a francia lapok, hogy akár még hétfőn lemondhat, majd később maga a korábbi francia válogatott játékos jelentette be ügyvédein keresztül, hogy lemond az elnöki posztról, amit az UEFA soron következő közgyűlésén tesz hivatalossá.

Emellett csalódottságának is hangot adott a CAS döntése kapcsán, amit igazságtalannak tart, és továbbra is kitart ártatlansága mellett, amit bizonyítani akar.

A 60 éves sportvezetőt azért tiltotta el eredetileg nyolc évre a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), mert Joseph Blatter korábbi FIFA-elnök 2011 februárjában kétmillió svájci frankot adott neki. A svájci sportdiplomata utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet - mint mondta - tanácsadóként kapott az UEFA-elnök. Platini úgy kommentálta a kifizetést, hogy az a 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért járt neki, csak késedelmesen kapta meg. Az együttműködésről ugyanakkor nem született írásos szerződés.

Platini és Blatter összeférhetetlenség és hűtlen kezelés miatt kapott nyolcéves eltiltást, amelyet fellebbezésük után hat évre csökkentettek. (MTI)