Gyula
7 °C
20 °C

Rúgjuk ki az edzőt, aki 6 meccsből egyet se nyert?

DEBRE20150815044
2016.07.30. 12:54

Mielőtt elkezdődik a nagy rangadó (szombat, 20.30) a két veretlen csapat a Fradi és a Diósgyőr között, és mielőtt kikiáltják a hazai szakemberek nemzetközi színvonalú meccsnek, érdemes még néhány gondolatot a Ferencváros nagy bűnbánó és felelősségvállaló kampányához fűzni. A Fradi egy beugró csapattal szemben maradt alul a BL-ben.

Kubatov Gábor egyértelműsítette, hogy a Bajnokok Ligája főtáblájára akarnak jutni. Nem szeretnének, akarnak.

Mivel a hazai utánpótlásban nemigen bízhatnak, érdemes megnézni, hogyan is igazolt a klub, amikor már tudta, hogy a nemzetközi kupában lesz jelenése. Mivel az UEFA koefficiense csak nemzetközi meccseken növelhető, és mivel ez alapján emelik ki a csapatokat, minden megszerzett pontnak jelentősége van.

A Fradié együtthatója most 3,875, ha jövőre is a BL-ben kezd, akkor sem lesz kiemelt. Most ugyan szerencséje volt az albánokkal, ha jövőre nem lesz, és rögtön elsőre jön a Celtic vagy a Rosenborg, az előre haladás még inkább nehézkessé válik.

A Fradi az elmúlt három szezonban ezt mutatta a nemzetközi színtéren, ezért ilyen vékony az értéke.

Doll mérlege

 • Rijeka (horvát), 2014, Európa Liga – 1-2 és 0-1
 • Zseljeznicar (bosnyák), 2015, Európa Liga – 0-2 és 0-1
 • Partizani Tirana (albán), 2016, Bajnokok Ligája – 1-1 és 1-1, tizenegyesekkel 1-3

Amint látható, valamelyest értelmezhető csapattal szemben

Doll még nem nyert meccset.

A máltai Sliema 2-1-es legyőzése - a Rijeka előtt - írható le Doll legnagyobb nemzetközi sikereként.

Kubatov úgy tette fel a kérdést, hogy rúgjuk ki azt az edzőt, akivel 12 év után bajnokságot nyertünk?

És mi lett volna, ha a kérdést úgy tesszük fel: rúgjuk ki azt az edzőt, aki 6 valamire való meccsből egyet sem nyert meg?

Arra is kitért a klubelnök, hogy az NB I. nem készíti fel az ilyen párharcokra a csapatot. Rendben. De vajon megtiltotta-e valaki a játékosoknak, számon kérte-e bárki az edzőn, hogy ha egy meccsen lehet 4 góllal verni a Békéscsabát, miért csak egyet lőnek? Hogy 3-0-s félidő után miért 3-1 lesz, és nem 6-0? 

Mondjuk akkor lett volna igazán bajban a Fradi, ha kirúgják Dollt, mert a gyors és hasonló színvonalú pótlás nem egyszerű. Itthonról biztosan nem.

Az elnök arra is büszke volt, hogy hét válogatott játékost le tudtak igazolni.

Pár adatot az átigazolási időszakból kigyűjtöttem.

Távozók

 • 2014-15: Besic (2 millió euró) több volt az ára, de kapott belőle a Hamburg is
 • 2015-16: Somalia és Mateos (2,6 millió euró)
 • 2016-17: Nagy Ádám (1,8 millió)

Mivel Holmanért is kaptak valamennyit, 6,5 millió euróért értékesítettek játékosokat a piacon.

Ha egy valamirevaló klub megjelenik a nemzetközi kupában, akkor használható játékosokat vesz.

A Fradi is vásárolt. Íme.

 • Radó (400 ezer)
 • Ramirez (360 ezer)
 • az öngólos Hüsing (300 ezer)
 • Bosnjak (100 ezer)
 • Varga (80 ezer)

A transfermarkt szerint másért pénzt nem adtak. 5 millió euró haszon tehát nagyjából van, amit elfelejtettek a csapat konkrét megerősítésére költeni.

Az erősítés hiánya egyébként is hungarikum, lásd a Debrecen példáján, amelyik a nemzetközi kupa előtt gyengül. De az MTK-nál sem csináltal soha nagy ügyet az elmaradó erősítésből, és hogy égetik magukat külföldön. Vagy éppen tavaly akkor verték szét a Videotont, amikor a legnagyobb szükség lett volna a kimagasló szereplésre. Mert a Vidi - a Fradival ellentétben - kiemelt pozícióból indult a BL-sorozatnak.

Kubatov azt is mondta, 100 játékost figyelnek, de nem jön senki ide könnyen. 5 millió euróért már lehet játékost venni, ezt mindenki tudja. Pláne, ha tudjuk, hogy az állam nem bánik szűkmarkúan a kirakatcsapattal.

100 játékost ráadásul nem olyan nehéz és embert próbáló figyelni, hiszen az Instaton csak megfelelően kell szűrni, és csodásan, hétről-hétre lehet nézni a kiszemeltek adatait. Pár órás meló. Mindent rögzítenek: hány párharcot nyertek meg, milyen cseleket csináltak, milyen kulcspasszokat adtak, természetesen a gólok is ott vannak videón, nem kell összevágni a jó és a rossz jeleneteket a menedzsereknek. Mondjuk az sokkoló, ha Böde nevére hasonló játékosként kiad egy sosem hallott moldávot vagy macedónt, ezt elismerem.

De vajon az az ember, aki az igazolásokat végzi, jól és körültekintően végzi-e a dolgát, na az a kérdés nem hangzott el. Hogy tavaly tanácsos volt-e egyszerre elengedni a két középső védőt megfelelő alternatíva nélkül?

Megvan-e az önmagát szégyellő Orosz Pálnak az a nemzetközi kapcsolatrendszere, ami nélkül nem működik ez a játék?

Van-e olyan klubhoz közelálló nagy tekintélyű menedzser, aki azonnali megoldást képes kínálni az erősítéskor, nem pedig Djuricint, aki egyszer majd, talán jó lehet? Mert az UEFA nem fog várni a Fradi kedvéért, nem tolja el az időpontokat. Azt pedig már tavaly novemberben tudni lehetett - idén is tudni lehet -, hogy a Fradi bajnok lesz, és július közepén már használható játékosok kellenek.

Mit vártak az öregedő Sestaktól? Ha már a legtöbb pénzt Radóért fizették, hozta-e azt, ami ennyiért elvárható? Vagy előre kódolták, hogy ő súlytalan lesz a nemzetközi meccseken csak ne menjen az Újpesthez?

A felelősségvállalás sokszor elhangzott, mint üres szólam. Ez mind beletartozik, nemcsak a jó stadion és az aránylag jó költségvetés.

(Borítókép: Thoma Doll Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt)