Antal, Antónia
3 °C
9 °C

A 19-szeres norvég válogatott mostantól Koszovóért játszik

2016.08.26. 08:28

Koszovó függetlené válása óta egyre több, más országban felnőtt, vagy akár ott is született koszovói dönt úgy, hogy a jövőben hazáját fogja képviselni a különböző a világversenyeken. Az első között van Valon Berisha, aki végül csütörtökön hozta meg a döntést.

Nehéz döntést, ahogy maga a játékos is megerősítette:

"Erős érzelmi kötődések vannak bennem Norvégia és Koszovó iránt is. Mégis erősebb, ahol a szüleim születtek, ahol rengeteg rokonom él a mai napig is. A családi tanács úgy döntött, hogy én Koszovót választom, a testvérem, Veton pedig Norvégiát, ahol született és felnevelkedett."

Valon Berisha 20-szor és vélhetően utoljára szerepelt a norvég válogatottban, jelenleg a Salzbrug futballistája. Az is szinte biztos, hogy Valon már nem lesz ott az augusztus 31-i, fehéroroszok elleni felkészülési meccsen.

A szövetségi kapitány, Per-Mathias Högmo kiemelte, megérti Valon döntését, és maximálisan elfogadja, ugyanakkor örül, hogy legalább egy Berisha marad a csapatban.

Nemcsak emiatt érdekes Valon Berisha döntése, hanem amiatt is, hogy könnyen lehet, hogy egy folyamat indul el ezzel, amivel még mi, vagyis magyar futball-válogatott is jól járhat.

A világbajnoki selejtező-sorozatban, velünk egy csoportban szereplő svájci válogatott keretének 17 százaléka koszovói származású: Xherdan Shaqiri (koszovói albán, de albán nemzetiségű), Granit Xhaka, Pajtin Kasami, Valon Behrami, Admir Mehmedi, Blerim Dzemaili, Almen Abdi mind-mind beférne a koszovói válogatottba.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!