Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A 19-szeres norvég válogatott mostantól Koszovóért játszik

2016.08.26. 08:28

Koszovó függetlené válása óta egyre több, más országban felnőtt, vagy akár ott is született koszovói dönt úgy, hogy a jövőben hazáját fogja képviselni a különböző a világversenyeken. Az első között van Valon Berisha, aki végül csütörtökön hozta meg a döntést.

Nehéz döntést, ahogy maga a játékos is megerősítette:

"Erős érzelmi kötődések vannak bennem Norvégia és Koszovó iránt is. Mégis erősebb, ahol a szüleim születtek, ahol rengeteg rokonom él a mai napig is. A családi tanács úgy döntött, hogy én Koszovót választom, a testvérem, Veton pedig Norvégiát, ahol született és felnevelkedett."

Valon Berisha 20-szor és vélhetően utoljára szerepelt a norvég válogatottban, jelenleg a Salzbrug futballistája. Az is szinte biztos, hogy Valon már nem lesz ott az augusztus 31-i, fehéroroszok elleni felkészülési meccsen.

A szövetségi kapitány, Per-Mathias Högmo kiemelte, megérti Valon döntését, és maximálisan elfogadja, ugyanakkor örül, hogy legalább egy Berisha marad a csapatban.

Nemcsak emiatt érdekes Valon Berisha döntése, hanem amiatt is, hogy könnyen lehet, hogy egy folyamat indul el ezzel, amivel még mi, vagyis magyar futball-válogatott is jól járhat.

A világbajnoki selejtező-sorozatban, velünk egy csoportban szereplő svájci válogatott keretének 17 százaléka koszovói származású: Xherdan Shaqiri (koszovói albán, de albán nemzetiségű), Granit Xhaka, Pajtin Kasami, Valon Behrami, Admir Mehmedi, Blerim Dzemaili, Almen Abdi mind-mind beférne a koszovói válogatottba.