Bajnoki címre is esélyes Mészáros Lőrinc horvát csapata

2016.09.22. 12:26

Nagyot fordult a világ az idén a horvát futball egyik szürke csapataként számon tartott NK Osijekkel. A jó százezres Eszék városának kiesés szélén álló csapatát januárban megvette Mészáros Lőrinc Fidesz-közeli vállalkozó, Felcsút polgármestere. Egy tűrhető tavasz után a tízcsapatos első osztály nyolcadik helyén kötöttek ki, így elkerülték a kiesést és az osztályozót is. Ami viszont ezután történt, arra senki nem számított.

A nyáron hat játékossal erősítették meg a keretet, egyikük sem világhírű futballista, de közép-európai léptékben egészen értékesek:

  • Muzafer Ejupi – a csapat legértékesebb játékosa (1,35 millió euró, ezzel az NB I.-ben a debreceni Tőzsér és a fradista Djuricin után a harmadik legértékesebb játékos lenne), a tavalyi horvát bajnokságban 16 gólt lőtt a Slaven Belupo színeiben, ennek ellenére csak egyszeres macedón válogatott.
  • Gabrijel Boban – 850 ezer euróval a második legértékesebb kerettag, csatár, az egykori AC milanos Zvonimir Boban távoli unokatestvére.
  • Borna Barišić – 650 ezer eurót ér az eszéki nevelésű játékos, aki egy éves zágrábi kitérő után tért haza, és egyből megkapta a csapatkapitányi karszalagot is. 
  • Milovan Petrovikj – a keret másik macedónja 600 ezer eurót ér, középpályás és hétszeres macedón válogatott, az FK Rabotničkiból igazolt Horvátországba.
  • Domagoj Pušić – a 24 éves, eszéki születésű középpályást a svájci Luganóból csábították haza, az értéke 350 ezer euró. 
  • Mateo Barać – a 150 ezer eurós védő a másodosztályú Šibenikből jött.

A nyáron indult bajnokság esélylatolgatása azt ígérte, hogy a dobogós helyekért – szokás szerint – a Dinamo Zágráb, a Rijeka és a Hajduk Split küzd. 

Ehhez képest az első két idegenbeli győzelmet egy, a Rijekától elszenvedett hazai vereség követte. Az azt követő hat meccsen ötször győzött és egyszer ikszelt a csapat, pedig nem voltak ezek könnyű meccsek: a Hajdukkal odahaza játszottak 1-1-et, az alaposan megkopó Dinamót pedig Zágrábban verték 1-0-ra. 

Az Eszék így az első teljes kör, vagyis kilenc forduló után 22 pontjával a második helyen áll, egy pontra lemaradva az éllovas Rijekától és három ponttal megelőzve a harmadik Dinamót. Ez az, amire senki nem számított. Ráadásul a Hajdukkal kiegészült négyes alaposan elhúzott a többi csapattól, így a biztos bennmaradás borítékolható, nem mintha ez lenne a cél Eszéken.

Ivan Meštrović, Mészáros Lőrinc eszéki üzlettársa még áprilisban nyilatkozta az Indexnek: a cél az, hogy három éven belül európai kuparésztvevő legyen a csapat. Nos, a jelek szerint ez már jóval hamarabb bekövetkezhet.  • Bérelnék
  • Bankszámla