A fű hibrid, a világítás LED, a cserék a tribünön ülnek az MTK-stadionban

2016.09.30. 13:12 Módosítva: 2017.01.08. 18:01Deutsch Tamás, az MTK elnöke szerint a futballcsapat otthona, az új Hidegkuti Nándor Stadion Európa legmodernebb létesítményei közé fog tartozni, az ízlésbeli véleményeket pedig tiszteletben tartja.

A kék-fehér klub elnöke pénteki sajtótájékoztatóján mindenekelőtt a neten megjelent kommentekről beszélt, amelyek a pálya alapvonalai mögött elhelyezkedő betonfalak közelségét és látványát kritizálták. Megjegyezte, ezek a hozzászólók az elmúlt napokban úgy fogalmaztak meg sarkalatos véleményeket, hogy nem is látták, nem is láthatták még az elkészült létesítményt, hiszen a munkálatok továbbra is folynak.

Deutsch jelezte, a fal és az alapvonal között 7,5 méteres távolság van – a nemzetközi szabály 5 métert ír elő –, és természetesen labdafogó hálót is felszerelnek majd, ami megakadályozza a labdák visszapattanását. Az elnök kiemelte, Magyarországon öt, nemrég felépült vagy felújított stadionban – Ferencváros, Újpest, Debrecen, Mezőkövesd, Gyirmót – is kisebb az alapvonal és az építmény közötti távolság.

Hozzátette, október 13-án mindenkit szeretettel várnak a Sporting Lisboa elleni megnyitóünnepséggel egybekötött mérkőzésre.

Deutsch Tamás kijelentette, a bő másfél év alatt felépült stadion a nemzetközi és a hazai szabványoknak is tökéletesen megfelelő, különleges és modern megoldásokat alkalmazó aréna.

Az elnök két technikai részletre – amely különlegessé teszi az arénát – tért ki. A játéktér olyan technológiával készült, melynek lényege, hogy a természetes gyepszőnyegbe összesen 20 millió darab műanyag szálat helyeztek el. Ezt a fajta, úgynevezett hibrid gyepszőnyeget alkalmazzák többek közt a liverpooli Anfield Roadon, a manchesteri Old Trafford Stadionban, vagy éppen a milánói Giuseppe Meazzában.

Ezenkívül a világítás is speciális, hiszen a hagyományos rendszerrel ellentétben az új stadiont LED-rendszer világítja meg. Deutsch elmondta, Európában egyedül az Arsenal otthona, az Emirates Stadion van felszerelve ezzel a két rendszerrel – hibrid gyepszőnyeg és LED-pályavilágítás együtt.

Kiemelte, Magyarországon elsőként az MTK-nál alkalmazzák a brit országokban hagyományos megoldást, hogy a kispadok nem a pálya mellett helyezkednek el, hanem a nézőtér első sorában ülnek majd a cserejátékosok és a szakmai stáb.

Az új, 7,5 milliárd forintból épült – beleérve a bontást és a tervezést is – MTK-stadion az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 3-as kategóriájú létesítményének felel meg, ahol utánpótlás-, illetve felnőtt női válogatott mérkőzéseket, Bajnokok Ligája- és Európa Liga-selejtezőt is lehet rendezni.

Az elnök megjegyezte: az új stadionnal több nézőt is akarnak becsábítani, a régiben 1000-1500 közötti volt az átlagnézőszám, ezt szeretnék már a tavaszi szezonban felülmúlni, majd a jövőben, fokozatosan növelve, két-három bajnoki idény alatt nagyjából a 4000-es szám a cél.

6000-ért lehet megnézni a stadiont és a Sportingot

Deutsch Tamás a sajtótájékoztatón beszámolt a szezon hátralevő részére (11 hazai mérkőzése lesz ebben az idényben még az MTK-nak) szóló jegy- és bérletárakról: az akadálymentes jegyek (1300 forint) mellett a legolcsóbb belépőkhöz a kék-fehérek ultrái juthatnak (2250 forint), míg az MTK egyesületi tagjai – minden szakosztályból – már 2450 forintért megtekinthetik a mérkőzéseket. A klub döntése értelmében nem kötelező a szurkolói kártya, ugyanakkor enélkül kizárólag 8800 forintos áron lehet belépőt vásárolni, míg ugyanazokra a helyekre szurkolói vagy stadionkártyával 4900 forint egy jegy ára. A vendég szurkolók 2450 forintért válthatnak belépőt. A Sporting Lisboa elleni stadionavató összecsapásra – amelyet telt ház esetén 5014-en tekinthetnek meg a helyszínen – már megkezdődött a jegyértékesítés, a VIP-jegyek 18 800 forintba, míg a sima belépők 5990 forintba kerülnek. (MTI)  • Tippek
  • Személyi kölcsön