Óriási balhétól tartanak az Ukrajna-Koszovó vb-selejtező miatt

2016.10.08. 15:02

Komoly szurkolói rendbontások várhatók a vasárnapi Ukrajna-Koszovó világbajnoki selejtezőn Krakkóban a rasszizmus elleni FARE szervezet szerint.

A nemzetközi szervezet szerint a mérkőzést kiemelt biztonsági kockázatúként kellene kezelniük az illetékes hatóságoknak, mert a kelet-európai országokban több szélsőséges szurkolócsoport is  ellenzi Koszovó részvételét a 2018-as oroszországi világbajnokság kvalifikációs sorozatában, mert véleményük szerint az ország továbbra is Szerbia része.

A A vasárnapi meccset éppen azért rendezik Krakkóban, mert a pályaválasztó Ukrajna kormánya sem ismeri el Koszovó függetlenségét. A helyszín azonban a FARE megítélése szerint szintén kockázatos, ugyanis idén nőtt a politikai feszültség Lengyelország és Ukrajna között.

A lengyel hatóságok korlátozták a nézőszámot, ezért maximum ezer szurkoló tekintheti meg a találkozót, ennek ellenére fennáll a veszélye, hogy ennél többen utaznak Krakkóba, ahol a két helyi klub, a Wisla és a Cracovia már hosszú ideje küzd a futballhuliganizmussal.

A krakkói rendőrség szóvivője, Dariusz Lach viszont elmondta, hogy a maximált nézőszám miatt nem készülnek kiemelt biztonsági intézkedésekkel.

A mérkőzés előtt másfél nappal nem lehet pontosan tudni, hányan akarnak majd bejutni a stadionba és közülük kiket engednek be. Az ukrán szövetség szóvivője szerint mind az ezer drukker ukrán lesz, a koszovói szövetség szóvivője viszont azt mondta: a Koszovóban élőket minden bizonnyal visszatartja az utazástól a vízumkényszer, bíznak benne, hogy a külföldön élő honfitársaik közül többen is a helyszínen szurkolnak majd a válogatottnak, írja az MTI. 

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM