Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

A stadionok építése nem pazarlás, hanem civilizációs igény

2016.10.15. 16:03

Több mint 105 millió euróba (32 milliárd forint) fog kerülni annak a négy bukaresti stadionnak a felújítása, amelyeket edzőpályákként használnak majd a csapatok a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságon - jelentette be Manuela Patrascoiu, a Nemzeti Beruházási Társaság (CNI) vezérigazgatója.

A 2020-as Eb egyik rendező városa Bukarest: itt három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt játszanak a 2011-ben elkészült, 55 ezer férőhelyes Nemzeti Arénában. Románia azt is vállalta, hogy addig másik négy stadiont is korszerűsít edzéshelyszínként.

A CNI vezérigazgatója elmondta: a Dinamo stadion 20 ezer, a Steaua stadion 30 ezer, a Giulesti (Rapid) stadion 20 ezer, az Arcul de triumf (diadalív) stadion 18 ezer férőhelyes lesz a felújítás után, a költségeket pedig a regionális fejlesztési minisztérium fedezi.

„A stadionok építése nem pazarlás, hanem civilizációs igény, négy stadiont újítunk fel, amelyek mindenki számára hozzáférhetőek lesznek. A kormány nemzeti érdeknek minősítette az EURO2020-as labdarúgótorna megrendezését és biztosítani fogjuk négyszáz pálya építését, illetve korszerűsítését a tömegversenyek számára" – jelentette ki Manuela Patrascoiu.

Bukarest mellett Budapest, Amszterdam, Bilbao, Brüsszel, Dublin, Glasgow és Koppenhága ad otthont három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek. Baku, München, Róma és Szentpétervár három csoportmérkőzést és egy negyeddöntőt rendez. Az Európa-bajnokság két elődöntőjét és döntőjét Londonban játsszák.