Klára
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Döbbenetes és érthető, hogy mi történt a német győztesekkel 90 óta

2016.11.08. 11:47

Nincs évfordulója a német labdarúgó-válogatott 1990-es vb-győzelmének, de a legnagyobb bulvárlap, a Bild valamiért most szedte össze, mi lett az akkori hőseikkel, akik győzelmeikkel egyesítették a nemzetet.

Ha valaki kíváncsi az arcokra, itt végignézheti őket, mennyire változtak meg. Ne ijedjen meg a szövegtől, csak pár mondat van benne.

Ami figyelemre méltó:

  • Közülük senki nem dolgozik a Bundesligában edzőként
  • A német válogatottal Andreas Köpke kapus áll kapcsolatban, ő a kapusedző
  • Jürgen Klinsmann kapitány, de Amerikában. A németeknél viszont 2006-ban előélet nélkül kapta meg az esélyt a vb-re

Klaus Augenthaler, Jürgen Kohler valamint Thomas Hässler is alacsonyabb osztályú csapatoknál kapott munkát. Az első kettőnek volt esélye a legmagasabb szintre, Augenthaler a Leverkusen edzője is volt, a 2002-ben BL-döntős klub egy év múlva nevezte ki. Hässler csak a nyolcadosztályban kapott lehetőséget.

Juergen Klinsmann
Juergen Klinsmann
Fotó: Kazuhiro Nogi / AFP

Andreas Brehme, aki a vb-döntőt a tizenegyesével eldöntötte, kissé megcsúszott, pedig ő is megkapta az esélyt, hogy a Bundesligában edzősködjön (Kaiserslautern), de hosszú távon nem tudott élni vele.

Lothar Matthäus hiába várt a lehetőségre, meg sem kapta, ami jelzés értékű, noha előtte volt magyar és bolgár kapitány is, majd a Partizant BL-be vitte. Most szakértő a tévében, ahogy Thomas Berthold, Olaf Thon vagy Bodo Illgner is. Utóbbi Amerikában.

Andy Möllert, ha nem hívja Storck a magyarok másodedzőjének, valószínűleg nem lenne a futball közelében, mert azelőtt utoljára, 2008-ban a negyedosztályú Aschaffenburg edzője volt.

A Bayern München nem feledkezett meg a régi bajnokairól, Raimond Aumann kapus mellett Hansi Pflügler is a klub kötelékében van, a szurkolók kiszolgálását vezetik, de a szakmai munkától igen messze állnak.

Rudi Völler (Leverkusen), Stefan Reuter (Augsburg) klubvezér, sokakra játékosmegfigyelőként vagy annak a hálózatnak a vezetőjeként számítanak, ilyen például Pierre Littbarski a Wolfsburgnál.

Karl-Heinz Riedle üzletember.

Úgy tűnik, hogy a németeket nem érdekli a múlt, bárkit ott hagynak az út szélén, és hogy tökéletesen tisztában vannak azzal, 1990 óta mennyit változott a futball.

A Bundesligában nincs 60 feletti edző. Dárdai 40 éves – ha alkalmasnak találnak valakit, gyorsan megkapja a lehetőséget -, de a Hoffenheimnél dolgozó Julian Nagelsmann például csak 29 éves. Pontosan annyi, mint az egyik játékosa: Szalai Ádám.

Annak ellenére, hogy 2014-ben a németek nyerték a világbajnokságot, az élvonal csapatainak felénél külföldi edző dolgozik.