Gyöngyi
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Pénteken USA-Mexikó – mekkora troll már a versenynaptár?

2016.11.09. 10:33 Módosítva: 2016.11.09. 11:06

A két ország válogatottja alapból a legnagyobb ellenfele egymásnak a régióban, az elnökválasztás eredményének köszönhetően azonban a következő meccsük minden eddiginél hevesebb indulatokat szabadíthat fel. A választók között több volt a republikánus, ugyanakkor az amerikai futballszurkolók nagy része mexikói származású, és Mexikónak drukkol.

Amikor kisorsolták a CONCACAF-zóna (Észak- és Közép-amerikai, Karibi Labdarúgó-szövetségek Konföderációja) hatcsapatos zárófordulójának nyitómeccsét, valószínűleg nem sokan gondoltak arra, mi lehet még ebből a meccsből. A november 11-i dátum azonban egészen más színt kapott azáltal, hogy Donald Trump megnyerte az amerikai elnökválasztást. A republikánus jelölt jelentős részben Mexikó-ellenes retorikájának köszönheti a sikert, konkrétan az egyik legfőbb ígérete egy fal felépítése volt, ami elzárja egymástól a két országot.

"Mexikó nem a barátunk. Kinyírnak minket" – hogy egy klasszikust idézzek a sokból.

Nagyjából sejthető mennyire lehet népszerű most a Mexikóból érkezőket drogkereskedőknek és erőszaktevőknek nevező jelölt, az USA-ban élő, mexikói származású lakosság körében, akik viszont abszolút többségben vannak az amerikai futballszurkolók között. A Guardian tavaly októberben írt egy alaposabb cikket a témában, megszólaltatták az ESPN szakíróját is, aki szerint eddig ahányszor egymással játszott a két válogatott az USA területén, mindig Mexikónak drukkolt a stadion úgy 80%-a.

Pénteken Ohióban találkoznak, az egyik "billegő államban", amit Trump végül nagyon elvitt. A meccset Columbus városában rendezik, ahol az USA eddig abszolút dominált a párharcban, négyből négyszer nyert, mindannyiszor 2-0-ra. Valami azt súgja, hogy érdemes lesz belenézni a pénteki meccsbe.