Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Messit vagy Neymart lesz nehezebb megállítani?

2016.11.10. 18:03
Péntek hajnalban rendezik a dél-amerikai futball csúcsrangadóját, a Brazília-Argentína világbajnoki-selejtezőt. Túl azon, hogy ez mindig is presztízsmeccsen számít a szubkontinensen, fontos dolgokról is dönthet.
Fotó: AFP
Fotó: AFP

A brazilok esetleges sikerükkel megszilárdíthatják vezető pozíciójukat, ez esetben viszont az argentinok még nagyobb bajba kerülhetnek, hiszen eddig is nagyon nagy bajban voltak. 10 forduló után már 14 pontot veszítettek el, és jelenleg csak a hatodik helyen állnak, amely kiesést jelentene. Ráadásul ha Paraguay legyőzi a nála papíron gyengébb Perut otthon, még ennél is hátrébb csúszhatnak. 

Fotó: AFP
Fotó: AFP

De mi lehet a baj egy olyan válogatottal, ahol olyan világsztárok futballoznak, mint Leo Messi (igaz, neki csak három meccse van az idei sorozatban), Agüero, Higuaín, di María, vagy éppen Mascherano? Nehezem megfejthető, de az biztos, a felsorolt generációnak valószínűleg a 2018-as világbajnokság lesz az utolsó nagy világversenye, és nem igen akad, aki helyükbe lépne. Ahogy végigtekintünk a keret névsorán, nem éppen fiatal játékosokból áll. 

A mostani csapatban 18 olyan játékos van, aki elmúlt 28 éves és hét olyan, aki már 30. Közülük egészen biztosan többen már nem fogják vállalni a katari vb-t. A kritikusok szerint Gerardo Martino kapitány nagy hibája, hogy elmaradt az őrségváltás és bár vannak fiatalok, elvétve kapnak közülük néhányan lehetőséget.  Martino helyett már Edgardo Bauza feladata lenne mindez.

Pedig az utánpótlással az elmúlt 20 évben nagy gond nem volt, 1995 és 2007 között Argentína ötször nyerte meg az U20-as világbajnokságot, a kilenc évvel ezelőtti bajnokcsapatból csak öten tagjai rendszeresen a vb-selejtezőn szereplő csapatnak. Közülük csak Romero, Agüero és Di María, aki legtöbbször kezdőként kap szerepet.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

Az aranygeneráció már kiszaladt, vélhetően a legutóbbi vb-n elért ezüstérmükkel a legjobb eredményüket is elérték már, folytatás meg nem nagyon van. A 2011-es U20-as vb-n a negyeddöntőben estek ki. 2013-ban szégyenszemre el sem jutottak, míg 2015-ben a csoportkörben ragadtak. Amúgy a három évvel ezelőtti vb volt az eddigi egyetlen, amikor sem Argentína, sem pedig Brazília nem jutott ki. 

Argentínában tehát elmulasztották az új generáció kinevelését, bár vannak tehetséges fiatalok, ezek csapatba építése sem zajlik zökkenők nélkül. Talán csak a két 25, illetve 26 éves védő, az Evertonban játszó Ramiro Funes Mori és a Manchester United futballistája Marcos Rojo számít alapembernek, ők viszont meg a klubcsapatukban nem nagyon kapnak szerepet. Csak kétszer volt kezdő Paulo Dybala (Juventus) és egyszer Ángel Correa (Atlético), Matías Kranevitter (Sevilla) is inkább csak akkor kap szerepet, ha Mascherano valamiért nem vállalta a játékot.

Brazília meg visszatér Belo Horizontéba oda, ahol 28 hónappal ezelőtt történetük legnagyobb összeomlását mutatták be a németek elleni 1-7 során. A brazilok egyet veszítettek, az argentinok egyet nyertek a legutóbbi öt meccsükből, így nem nehéz megállapítani, melyik csapat várja nagyobb önbizalommal a találkozót. 

Fotó: AFP
Fotó: AFP

Lionel Messi most már ott lehet a csapatban és az ő megállítása jelenti a fő célt a hazaiaknak. Erről beszélt Renato Augusto is: "Azt hiszem, az első számú cél, csökkenteni a teret, amikor Messinél van a labda. Ez olyasmi, mint az argentinoknak Neymar megállítása. Minimalizálni kell az esélyt, hogy kapura rúgjon, vagy gólpasszt adjon."

A brazilok valószínűleg 4-4-2-ben kezdenek, elől Neymarral és a Liverpoollal szenzációs formában szerepelő Philippe Coutinhoval. Casemiro hiányozni fog, nem csak maga a játékos, hanem a középpályán bemutatott agresszív játéka is. A 2014-es hazai vb-n elszenvedett 1-7-es vereséget szenvedő csapatból egyedül Fernandinho lehet kezdő péntek hajnalban. A két csapat első meccsén, tavaly novemberben Lavezzi és Lucas Lima góljaival 1-1 lett Buenos Airesben.

Argentínában az első számú cél, valahogy kibukdácsolni a vb-re, hogy aztán majd Oroszországban úgy is lesz valami. De továbbra is az a kérdés, hogy ennyi sztárt egy csapatban tudó Tata Martino után Bauza is miért nem képes nyerő csapatot alkotni. De erre válasz lehet az is, hogy világsztárok ide, vagy oda, Argentína 1993 óta semmiféle tornát nem volt képes megnyerni. A frusztráció még egy ideig eltarthat.