Szilárda
0 °C
6 °C

Egy nagy, délszláv, magyar ifibázisból szemezgetnének tehetséges focistákat keresve

2016.12.06. 09:49

Hét térségbeli labdarúgó-szövetség az UEFA-hoz fordult egy közös, kelet-európai utánpótlás-bajnokság indítása érdekében, írta a Magyar Labdarúgó Szövetség honlapja. A találkozót Zágrábban rendezték, és a házigazda Horvátországon kívül Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Magyarország, Montenegró, Szerbia és Szlovénia küldöttei vettek részt az egyeztetésen. 

Klubszinten szeretnének létrehozni egy kelet-európai férfi és női utánpótlás-bajnokságot, amely "rengeteg nemzetközi tapasztalathoz és fejlődési lehetőséghez juttatná a fiatal tehetségeket". Szerintük óriási potenciál van az összefogásban, a hét ország 30 millió állampolgárához érhet. 

A szövetség honlapja arról is írt, hogy Romeo Jozak, a horvát szövetség technikai igazgatója ismertette a projekt részleteit, és az UEFA technikai bizottsága egyelőre a gyakorlati szempontok alapján pozitív visszajelzést adott. A folyamat következő lépéseként minden érintett szövetség belső elemzést készít a tervezetről, a felek pedig 2017 elején újra tárgyalóasztalhoz ülnek.

Ami a magyar szempontból fontos lehet, hogy van mit tanulni a déli szomszédaink futballjáról, hiszen az elmúlt 10-15 évben rengeteg horvát, szerb, bosnyáktehetség lett európai topligáinak a meghatározó játékosa. 

Hogy mennyire lehetne ebből profitálni, megvizsgáltuk, a hét ország utánpótlás csapatai hogyan szerepeltek a 2017-es Európa-bajnoki selejtezőkben. Az U21-es Európa-bajnokságára már véget ért a kvalifikáció és egyedül a szerbek jutottak ki. Az U19-es Eb elitkörnél (az utolsó előtti lépcső) tart. A magyarok mellett a horvát, a szerb és bosnyák válogatott lesz ott, míg az U17-esek szintén elitkörébe a bosnyák, a szerb, a magyar, a szlovén és a montenegrói válogatott jutott.