Szabolcs
20 °C
35 °C

Ordító igazságtalanság az év edzője választáson

2016.12.27. 14:18 Módosítva: 2016.12.27. 19:27

A nemzetközi futballstatisztikai sóhivatal (IFFHS) év végi szavazásán megválasztották az idény legjobb edzőjét. A szavazásban a szervezet munkatársai, illetve egy 89 fős, válogatott szakembergárda vett részt, mindnyájan szégyellhetik magukat.

A választás során a szövetségi kapitányokat és klubedzőket külön díjazták. Azzal még nincs is semmi gond, hogy előbbi kategóriában a Portugáliát Európa-bajnoki címre vezető Fernando Santos lett a győztes (199 pont), míg a második helyen az Izlandot Eb-negyeddöntőbe vezérlő svéd Lars Lagerbäck (71 pont) végzett. Az mondjuk már véleményes, hogy harmadiknak betolták Joachim Löwöt (62 pont). Hogy a német kapitány esetében miért számított ekkora sikernek a kontinensbajnokság elődöntőjében kiesni világbajnok csapatával, az rejtély.

Persze ha ez rejtély, akkor mit mondjunk a legjobb klubedzők választásának végeredményére? Oké, tényleg fenomenális kétszer egymás után kikapni a Bajnokok Ligájának döntőjében, ahogy Diego Simeone tette az Atletico Madriddal, illetve lenyűgöző eredmény begyűjteni a Real Madrid tizenegyedik BEK/BL-serlegét, ahogy az Zidane-nak sikerült, na de mégis, hol vannak ők ahhoz képest, hogy Claudio Ranieri angol bajnok lett a Leicester City-vel?! 

Mint ismeretes tavaly nyáron a fogadóirodák 5000 az 1-hez adták a Leicester City bajnoki címét, ami egy kicsit valószínűtlenebb eseményt jelez, mint hogy Hany Istók elindul a budapesti vizes vébén.

A "szakemberek" szerint azonban a világfutball, és egyben az egyetemes sporttörténet legnagyobb meglepetésének kovácsa, Claudio Ranier csak a harmadik legjobb edző volt az évben. Az olasz 86 pontot szerzett, míg a második a beugró francia lett a 108 ponttal, az első helyen pedig az egyre cinikusabb futballal és egyre sportszerűtlenebb megoldásokkal előrukkoló argentin végzett 113-mal. Simeone afféle életmű-vigaszdíj gyanánt kaphatta meg az elismerést.

Érdekesség, hogy a szövetségi kapitányok versenyében a magyar válogatott szakvezetője, Berndt Storck is szerzett egy szavazatot, és ezzel holtversenyben a tizedik helyen végzett.

Amúgy ugyanarról a szervezetről van szó, amelyik szerint Mark Clattenburg a legjobb bíró, szóval annyira azért nem lehetünk meglepve.