Erzsébet
1 °C
4 °C

Az egyetlen Real-Napoli szülte a modern BL-t

2017.02.15. 19:32
Bármilyen meglepő, de eddig összesen egy párharcot játszott egymással európai kupákban a Real Madrid és a Napoli. 1987-ben. A Bajnokcsapatok Európa-kupájában rendezett két meccsnél nem sok nagyobb rangadót lehetett elképzelni. Mégis, az összecsapás igazi örökségét Silvio Berlusconinak, és az ő nagyra vágyásának köszönhetjük.

Az 1987-88-as bajnokcsapatok Európa-kupája (BEK) szezonja a Heysel-tragédia miatt az angol csapatok nélkül indult. Az MTK villámgyorsan kiesett a a Steaua Bucuresti ellen az első körben, de már abban a fordulóban, a legjobb 16 közé jutásért zajló párharcokban volt egy óriási rangadó: a Real Madrid-Napoli.

A Napoli első bajnoki címét nyerte az előző szezonban, ezzel tíz év után újra bejutott a BEK-be, Diego Maradona és Careca kettősének köszönhetően pedig Olaszország legveszélyesebb csapata voltak. Mégis, az európai eredmények hiányában nem kaptak kiemelést a sorsolásra, amiben azonnal összerakták őket az akkor (is) épp csúcson levő Real Madriddal. A spanyolok épp a sorban öt bajnoki címet jelentő sorozatuk közepén jártak olyan sztárokkal a keretben, mint Manuel Sanchis, Rafel Gordillo, Martín Vázquez, Hugo Sánchez, Michel és Emilio Butragueño.

Maradona a Nápoly színeiben
Maradona a Nápoly színeiben
Fotó: Bon Ishikawa / AFP

Bár papíron óriási összecsapásnak nézett ki az első, madridi meccs, valójában a Real és a Bayern 1987-es szurkolói összecsapása miatt zárt kapuk mögött, síri csendben rendezték, és a színvonal is elmaradt a várttól: vagdalkozós játék volt, a Madrid pedig egy büntetővel és egy öngóllal nyert 2-0-ra.

A nápolyi visszavágón 1-1-et játszottak, így a Real Madrid jutott tovább, az igazán érdekes rész viszont csak itt kezdődött.

Berlusconinak nem tetszett, amit látott

Valószínűleg a meccsek színvonala sem, de ennél nagyobb gondja volt az akkor még csak olasz médiamogulnak és kezdő klubtulajdonosnak, későbbi miniszterelnöknek: pont csapatát, a Milant féltve rosszalta, hogy a BEK első fordulójában összekerülhet két olyan erős csapat, mint a Napoli és a Real Madrid.

Berlusconi szerepére az Independent hétfői cikke emlékeztet, ők vontak párhuzamot a szerdai BL-párharc elődje és az olasz között. Berlusconi 1986-ban vette meg a Milant, de gyorsan nagyszabású tervei lettek a futball jövője kapcsán.

1989-ben komoly szövetségest szerzett magának a Real-elnök Ramón Mendozában, akivel közösen felvázoltak egy tervet az UEFA-nak, hogy a 32 csapatos, végig egyenes kieséses torna helyett inkább álljon több regionális miniligából a BEK, a csoportok legjobbjai pedig a negyeddöntőben találkozzanak kiemeléses rendszerben, és csak onnan induljon az egyenes kiesés. A meccsek közvetítési jogát adják el eszelős összegekért.

A módosítással két dolgot szeretett volna elérni Berlusconi: egyrészt, hogy már a sorozat elején ne kerüljenek össze a nagy csapatok, másrészt, hogy

több meccs legyen, azokból mindenkire több jusson, és lehetőleg minél többet közvetítsenek is a tévében, lehetőleg minél nagyobb pénzért.

Az ilyesmi újítás persze nem volt teljesen új ötlet, már a BEK 1955-ös megszületésénél is hasonlóban gondolkodott Gabriel Hanot, de az akkor még kivitelezhetetlen volt a rengeteg utazás miatt. A Liverpool 1978-ban is ilyesmi indítvánnyal élt, sőt, ezt 1984-ben újra elővették, sikertelenül. De senki nem nyomult annyira, mint Berlusconi.

Az UEFA elsőre beijedt, hogy a nagyobb csapatok túl nagy hatalmat kapnának, és azonnal nemet mondott nekik. Berlusconi viszont nem állt le, és az európai szuperliga tervével korábban előálló Alex Fynnt kereste meg, aki a Saatchi & Saatchi nemzetközi kommunikációs és reklámügynökségnél dolgozott. Együtt azt találták ki, hogy regionális alapokra helyezve csinálnak egy ellenligát a BEK-kel szemben, de erre nem kaptak engedélyt.

Nyomulni, nyomulni, nyomulni

Azzal viszont, hogy éveken át folyamatosan ezen munkálkodott, megteremtette a lehetőségét a későbbi változásnak. Amikor 1990-ben a Real-elnök Mendoza és a Rangers-elnök David Murray közösen javasolták a köztes csoportkör bevezetését a sorozatba, az UEFA már igent mondott.

Az 1991-92-es szezonban a legjobb nyolc csapat két csoportban mérkőzött meg egymással, és a csoportgyőztesek játszották a döntőt (a Barcelona nyert hosszabbítás után a Sampdoria ellen). A formátum 1992-93-ra is maradt, a név viszont nem, az UEFA ugyanis belátta, mekkora lehetőség van a közvetítési és marketingjogok felhasználásában. A sorozatot átnevezték Bajnokok Ligájára, és felbéreltek egy marketingügynökséget (TEAM), hogy csináljanak világmárkát a tornából az olimpia és a vb mintájára.

A tévés jogokat is újragondolták, a nagyobb piacok (Anglia, Olaszország, Németország, Spanyolország, Franciaország) sokkal nagyobb összegért vehették meg a közvetítést, ami mind az UEFA-nak, mind a csapatoknak nagyobb hasznot termelt.

Egy évvel később más selejtezőkörrel és 42 csapatra bővülve indult a BL, 1999-től pedig a most megszokott három selejtezőkörös, nyolccsoportos formátumig jutottak el a klubok kérésének eleget téve, és most is főleg az egyre növekvő bevételek kiaknázása miatt merül fel újra és újra, hogy a 32 csapatról még tovább kellene bővíteni a főtáblát.

Berlusconi kezdeményezése viszont nem csak az újraszabott lebonyolításban és maximálisan kihasznált média- és marketinggépezet kiépítésében valósult meg. Berlusconi ugyanis évről évre komoly párharcokat szeretett volna látni – csak nem rögtön az első fordulóban. A Barcelona és a PSG, illetve a Bayern München és az Arsenal is öt éven belül negyedszer került össze a BL-ben az idei nyolcaddöntő sorsolásakor. Már csak a Milan hiányzik innen Berlusconi tökéletes víziójához.

Szerda este a Madrid tehát a Napolit fogadja 20.45-től, a másik meccsen a Bayern az Arsenalt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?