Szilárda
-4 °C
3 °C

De miért volt jogos az Atlético büntetője?

2017.02.22. 10:43

A kedd esti Bayer Leverkusen-Atlético Madrid BL-nyolcaddöntőn rájárt a rúd a hazaiak védőjére, Aleksandar Dragovicra, aki az első félidőben egy pocsék kísérletével adott egy fél gólpasszt az ellenfélnek, a második félidőben pedig szabálytalanságára befújtak egy tizenegyest.

Az utóbbi miatt kapott rendesen a mérkőzést vezető William Collum játékvezető, de főleg az alapvonali asszisztense, aki előtt a szabálytalanság történt. Azért kritizálták, mert hiába állt egy méterre az esettől, mégsem jelezte a bírónak, hogy kívül történt a szabálytalanság. A helyzet viszont nem ennyire egyszerű.

Aleksandar Dragovic valóban tizenhatoson kívül kezdte el rángatni az atléticós Gameirót, aki kötényt adott neki, aztán megpróbálta beverekedni magát a tizenhatoson belülre.  Bár a mezhúzást egyértelműen a tizenhatoson kívül kezdi el védő, de maga a szabálytalanság a tizenhatoson belül ért véget. A mezhúzásra vonatkozó szabályoknál pedig ezt veszik figyelembe, erről beszélt a spanyol Marca szakértője, Andujar Oliver is. "Azért jogos a tizenegyes, mert a tizenhatoson kívül kezdi el húzni a mezét, de a tizenhatoson belül is folytatja" - mondta a lapnak. 

Bár ennek fényében is lesznek, akik vitatják, hogy a védő fogta-e még Gameirót, amikor a vonalon belülre értek, de nagyon úgy tűnik, hogy csak akkor engedi el, amikor a támadójátékos már a tizenhatoson belül van.

A büntetőt Gameiro rúgta be, ezzel 3-1-re vezettek, és végül 4-2-re nyerték meg a meccset. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!