Hedvig
4 °C
15 °C
166 787 szavazat
230 007 szavazat

30 éve várjuk ezt a napot

03
2015.12.12. 15:00
Szombat este 7 órára már tudni fogjuk, milyen ellenfelek várnak a magyar válogatottra a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságon. A sorsolási ceremónia hattól kezdődik Párizsban, a legfontosabb részletek fél hét körül derülnek ki. Az először 24 csapatos Európa-bajnokság résztvevőit akkor osztják szét hat csoportba.

A magyar futballválogatott legutóbb 30 éve jutott ki nagy nemzetközi tornára. Ezalatt az idő alatt nekünk, magyaroknak annyi izgalom jutott az Európa- vagy világbajnokság csoportjainak sorsolásakor, hogy milyen izgalmas meccsekre van kilátás, melyik ágon alakulnak ki halálcsoportok, hogy a házigazda a szokásosnak mondható kedvező ellenfeleket és ágat megkapja-e.

Most azonban a magyar válogatott is ott lesz, a mai párizsi sorsoláskor a Hungary felirat is bekerül a harmadik kalapba, és az ország nagy része arra kíváncsi, hogy megtudja, kikkel kell játszaniuk.

Matekoztunk eddig eleget, számtalanszor latolgattuk, hogy nagyon jó lenne nem összekerülni a második kalapból az olaszokkal, mert ahová őket rendeli a négy korábbi győztesből valaki, biztosan az lesz a legkeményebb csoport.

Ők húznak:

  • német Oliver Bierhoff (1996)
  • a francia David Trezeguet (2000)
  • a görög Angelosz Hariszteasz (2004)
  • a cseh Antonin Panenka (1976)

A franciák csoportjába – a klisé szerint - pedig azon túl, hogy a házigazdával sohasem jó meccselni, azért szerencsés bekerülni, mert ők minden kalapból várhatóan a leggyengébbet kapják. Vagyis összejöhet egy magyar-albán vagy egy magyar-északír. Bár nem is feltétlen biztos, hogy a harmadik kalapból mi vagyunk a legszerényebbek, hiszen például a Guardian a románokat pillanatnyilag gyengébbnek látja nálunk.

A sorsolásnál először az első kalapból húznak, majd a negyedikből, aztán jön a harmadik. Az első kalapost leszámítva mindenki sorszámot kap, vagyis a harmadik kalapból érkező automatikusan a negyedikből érkezővel csap össze.

Egy szerencsés besorolással lehet akár két párizsi meccs is, de az is összejöhet, hogy az ország három különböző stadionjában kell meccset játszani.

A kalapok:

  • A legjobbak: Franciaország, Spanyolország, Németország, Portugália, Anglia, Belgium
  • A második: Olaszország, Oroszország, Ukrajna, Horvátország, Ausztria, Svájc,
  • Harmadik: Csehország, Szlovákia, Románia, Lengyelország, Svédország, Magyarország
  • Negyedik: Törökország, Izland, Wales, Írország, Észak-Írország, Albánia.

Egy magyar szurkoló egyszerre 4 jegyet igényelhet, az eddigi kettő helyett ez komoly előrelépés. Aki rögtön hétfőn nekilát az UEFA oldalán a jegyvásárlásnak, ugyanannyi esélye van, mint aki az egyhónapos időszak előtt igényel.

Készül az ország

A hazai bajnokság már április végén véget ér, hogy Bernd Storck kapitány akár már május elején elkezdhesse a felkészülési munkát. A sorsolás helyszínén akár már meg is állapodhat a következő ellenfelekkel, márciusra egy, májusra akár három rivális is jöhet.

Az osztrákokkal 1997 óta nem meccseltünk, most időszerű lehet. 

A szurkolók a jó szereplés mellett abban bízhatnak, hogy a magyar csapat következő nagy tornájára nem kell 30 évet várni. Pláne, mert ha 2020-ra kijutunk, akkor Budapesten, az addigra felépülő 68 ezres Puskás Stadionban fogadhatjuk a riválist.

A sorsolást kövesse az Indexen. A következő napokban kielemezzük az ellenfeleket, és meglátjuk, mi vár ránk az első mérkőzésen.