Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Storck: Kiléphetünk Puskásék hatalmas árnyékából

2015.12.12. 14:13

A magyar futballválogatott német szövetségi kapitánya, Bernd Storck örülne, ha csapata a címvédő Spanyolországgal, a házigazda Franciaországgal, valamint a világbajnok Németországgal sem kerülne azonos csoportba a jövő évi Európa-bajnokság szombati, párizsi sorsolásán, írj az MTI.

Az utunk most kezdődik

Az Európa-bajnoki részvételt 44 év után kiharcoló magyar csapat edzője a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) honlapjának adott interjúban kifejtette: a kijutás nem csak a sportágon belül jelent hatalmas lépést, hanem egész Magyarországot felrázta. „A szkeptikus és negatív emberek körében is nagy volt az eufória. De nem szabad a babérjainkon ülnünk, ez nagy hiba lenne. Az utunk még csak most kezdődik, folytatnunk kell, amit elkezdtünk" - vélekedett Storck.

A júliusi időszakra utalva azt mondta, nem volt célja a szövetségi kapitányi poszt átvétele, és nagyon nehéz dolga volt, mert elődje, Dárdai Pál nagyszerű munkát végzett, ám a továbbiakban már nem irányíthatta a magyar válogatottal és a német Hertha BSC-t párhuzamosan. „Eleinte rendkívül sok előítélettel szembesültem, de Dárdai sokat segített, ez rendkívül fontos volt. A sajtó élesen támadott, nem volt könnyű. A közelmúltban viszont mindez megváltozott, a kijutás után a média nyilvánosan bocsánatot kért. Azt írták, minden pontosan úgy történt, ahogyan jósoltam. Ez nem jelent elégtételt számomra, viszont azt mutatja, hogy a döntéseim nem voltak rosszak - még akkor sem, ha egyik-másik népszerűtlen volt" – magyarázta a kapitány.

Az interjúban felidézték, hogy a magyar válogatottnak a selejtezősorozat utolsó fordulójában reális esélye volt legjobb csoport-harmadikként továbbjutni, de ez a lett-kazah és a török-izlandi meccs végeredménye miatt mégsem sikerült. „Már majdnem összejött a legjobb harmadik hely, ezt csak egy nagyon valószínűtlen eset tudta megakadályozni. Egy világ omlott össze bennünk, a fiúk feldúltak voltak. Másnap találkoztunk, és most már úgy érzem, az ilyen események még inkább egységbe kovácsolták a csapatunkat."

Felébresztettünk egy alvó óriást

A Norvégia elleni pótselejtezős párharc sikeréhez Storck szerint jelentősen hozzájárult az OTP Bank Liga 15. fordulójának elhalasztása, mert így jobban és hosszabb ideig tudott együtt készülni a válogatott. Az első meccsel kapcsolatban Király Gábor nagyszerű kapusteljesítményét, a visszavágó kapcsán pedig a korai vezetőgólt és a szurkolók fantasztikus biztatását emelte ki. Elárulta: bár a drukkerek boldogan ünnepeltek, a válogatott - a két nappal korábbi, párizsi terrortámadások miatt - csendesen örült a nagy sikernek. „Az igazi öröm csak másnap jött, amikor ráébredtünk, mit értünk el valójában. Nem csak a magyar labdarúgás, de az egész ország számára. Felébresztettünk egy alvó óriást!"

Az aranykor elmúlt

A magyar futball hagyományaira utalva a német tréner kifejtette: sokan a jelenlegi válogatott játékosait is Puskás Ferenchez, Bozsik Józsefhez és Kocsishoz hasonlítják, pedig az aranykor már régen volt.

„Minden sarkon van egy Puskás-szobor. Az edzőtáborban is. Ez szép és jó, az emberek joggal büszkék, de a jövő generációit megtörik, mert túlságosan nagy nyomást helyeznek rájuk. Az a benyomásom, hogy mi most kiléphetünk a régi idők hőseinek hatalmas árnyékából"

– magyarázta Storck.

A szombati, párizsi sorsolás előtt a szövetségi kapitányban némi feszültség is dolgozik, mert izgatottan várja, kikkel sorsolják azonos csoportba a magyarokat. A rendkívül jelentős nemzetközi tapasztalattal rendelkező németeket, spanyolokat és franciákat szeretné elkerülni, de ő is tudja, hogy ez nem kívánságműsor.

Azt már most leszögezte, hogy nem fog túlzónak tűnő célokat meghatározni a magyar válogatott számára. „Élvezni szeretnénk az Európa-bajnokságot, és minél tovább el akarunk jutni. Szeretnénk megmutatni a magyar labdarúgást a nemzetközi színtéren, ahol hosszú-hosszú idő után szerepelhet ismét."

Storck végül arról is beszélt, hogy sokáig anyagi gondok nehezítették a magyar klubcsapatok dolgát, ez a szakmai munkára is rossz hatással volt, és - bár sok tehetséges fiatal futballozik az országban - ezek azt eredményezték, hogy a klubcsapatok rendkívül ritkán jutnak el a Bajnokok Ligája vagy az Európa Liga csoportköréig. „A kivételt a Ferencváros jelenti, ahol Thomas Doll vezetőedző kiváló munkát végez. A klub megújult és professzionálisan működik, az eredmény pedig látható, hiszen a bajnokság egyértelmű esélyesének számítanak" – nyilatkozta a DFB honlapján Bernd Storck.

Az Európa-bajnokág csoportsorsolása szombaton 18 órakor kezdődik.