Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Egy bátor és agresszív félidő 1-1-et hozott

HUS 524
2016.03.26. 20:25
A magyar és a horvát futballválogatott eddigi 10 meccséből öt 1-1-es döntetlent hozott, a szombat esti is. A horvátok második helyen, a norvégok előtt jutottak ki a júniusi Európa-bajnokságra, a magyarok pedig a norvégokat pótselejtezőn felülmúlva.

Soha ennyire közel nem volt egymáshoz a két ország az aktuális FIFA-világranglistán, mint most, mert Magyarország a 20. helyen állt, amikor szombat este fogadta a csak két pozícióval előtte lévő horvátokat.

Mivel az ellenfélnél világsztárok voltak, míg nálunk topligából érkező játékos is alig, már a meccs előtt nyilvánvaló volt, hogy ezúttal is a szervezettségben és az egységben lehet az erőnk, ha fel akarjuk tartóztatni az először és utoljára 1940-ben legyőzött horvátokat.

Nem volt nagy iram az első 20 percben, feltűnő volt viszont, hogy két szögletvariációval próbálkoztunk, egyikből sem jött össze beadás, ami azért érdekes, mert a rögzített helyzetekből értük el a selejtezőben a legtöbb gólunkat.

20 perc után éledeztek a horvátok, akkor érezhetően náluk volt többet a labda. A 29. percig azonban komoly helyzetet nem sikerült kialakítaniuk. Akkor viszont Perisic elfutott a bal oldalon, Fiola behátrált, Dzsudzsák lemaradt, az Inter szélsője keményen keresztbe lőtte a labdát, Mandzukic pedig Langot és a Kádár helyére bekerülő Korhutot megelőzve 5 méterről lőtt a kapuba.

A folytatásban Kleinheislernek volt egy célt tévesztett lövése, majd 27-ről volt egy sokkal ígéretesebb, de Kalinic kapus ezt oldalra ütötte a bal sarokból. Ebből a szögletből sem sikerült azonban középre juttatni a labdát, mert a játékvezető az összjáték után lest jelzett.

A második félidőre Priskin helyett Szalai jött ki, Némethet pedig Nikolics váltotta, míg Nagy Ádám Elek Ákosnak adta át a helyét.

A cseréktől a magyar válogatott agresszívebb lett, amit rögtön egy igen veszélyes lövés jelzett: Kleinheislernek Szalai készítette le a labdát, aki azonnal lőtt 20 méterről, de a kapus ezúttal is kivédte.

A meccs ezen negyedórájában volt élet a magyar csapatban, volt tervezettség és akarat is, de egy horvát típusú és erősségű válogatottal szemben ez sokáig nem volt elég az egyenlítéshez.

Aztán jött Dzsudzsák Balázs szabadrúgása a 78. percben. Nem volt igazán bal lábas szög, Kalinic azonban tett egy lépést befelé, amit nem kellett volna, és ha a helyén marad, akkor sem biztos, hogy meg tudta volna fogni a magyar csapatkapitány lövését. A 23 méteres szabadrúgást Dzsudzsák harcolta ki, aki sokat küzdött, de mindaddig nem találta el a kaput.

Storck a találat után lecserélte a bal lábas szélsőt, ezzel adta meg az esélyt Stieber Zoltánnak.

Modricnak volt még egy jó lövése a hajrában, amire Bogdán rávetődött, a magyar védelemnek a hajrában nem volt megingása, így maradt a döntetlen.

Bernd Storck azt mondta az M4-nek, hogy az első 30 percben túlzottan a tisztelet dominált, hektikus volt a játékunk.

Ausztria Eb-résztvevőt vert

A magyar érdekeltségű Eb-csoportból a portugálok leégtek a bolgárokkal szemben péntek este, és hazai pályán kikaptak 1-0-ra. Az osztrákok ellenben ellenállhatatlanul kezdtek az albánokkal szemben, és már 13 perc után vezettek 2-0-ra. A szépítés a 47. percben jött, így lett 2-1.

A lengyelek 5-0-ra intézték el a finneket, akik mögöttünk lettek negyedikek a csoportban.

„Az öltözőben azt mondtam, hogy focizzatok, ne féljetek, bízzatok magatokban. A közönség focit akar látni. Sokszor mondtam már, most is csak ismétlem önmagam, lépésről lépésre fejlődünk. Elégedett vagyok, megérdemeltük a döntetlent, a második félidő az egyik legjobb volt, amit mostanában láttam. A szurkolók továbbra is maximálisan mellettünk állnak, ez külön öröm.”

A kapitány hozzátette, az áprilisi összetartást lemondták, május 8-án kezdik el a közös felkészülést Ausztriában, először csak a magyar bajnokságban szereplőkkel. Remélhetőleg mindenki ott lesz május 15-re a csapattal, és utána egy barátságos meccset, 20-án játszanak a Fradi-pályán.

Magyarország-Horvátország 1-1 (0-1)

Groupama Aréna, 20 300 néző, v.: Radek Prihoda (cseh)
gólszerzők: Dzsudzsák (79.), illetve Mandzukic (29.)
sárga lap: Szalai (80.), Korhut (89.), illetve Corluka (45.), Vida (49.), Perisic (63.)

Magyarország: Dibusz Dénes (Bogdán Ádám, a szünetben) - Fiola Attila, Lang Ádám, Guzmics Richárd, Korhut Mihály - Gera Zoltán, Nagy Ádám (Elek Ákos, a szünetben) - Németh Krisztián (Nikolics Nemanja, a szünetben), Kleinheisler László (Böde Dániel, 80.), Dzsudzsák Balázs (Stieber Zoltán, 82.) - Priskin Tamás (Szalai Ádám, a szünetben)

Horvátország: Lovre Kalinic - Vedran Corluka, Domagoj Vida, Gordon Schildenfeld, Sime Vrsaljko - Luka Modric, Domagoj Antolic, Mateo Kovacic (Darijo Srna, 76.) - Marcelo Brozovic, Mario Mandzukic, Ivan Perisic  • Vennék
  • Hírek