Gusztáv
-4 °C
1 °C

Félmilliárdba került az MLSZ-nek az Európa-bajnokság

22
2016.06.13. 17:08
Mennyibe? Félmilliárdba, de mielőtt az égbe kiáltaná, hogy a „mi pénzünkből”, hallgassa meg ezt: a magyar szövetség csak azért 8 millió eurót kapott az UEFA-tól, hogy a válogatott kijutott az Eb-re, és egy győzelemmel további százmilliókra számíthat. Megnéztük a kiadást és a bevételt, majd jön a nagy elszámolás.

Mivel a magyar labdarúgó-válogatott 30 éve nem jutott ki nagy nemzetközi tornára, nem mindenki előtt ismert, hogy milyen költségeket kell állnia a magyar szövetségnek, és mit fizet az európai, vagyis az eseményt lebonyolító UEFA.

Költségből pedig rengeteg van: repülőjegyek, szállás, étkezés, utazás, infrastruktúra, szerelés, napidíjak, biztonság, és a többi. Dinnyés Márton, az MLSZ kommunikációs igazgatója azt mondta, fő szabály, hogy

a stadionig minden költség a magyarokat terheli, a stadionon belül viszont már mindent az UEFA áll.

Az utóbbi a kisebb költség.

Persze ez az Eb nem viszi csőbe a magyar focit, a Magyar Labdarúgó Szövetség tavaly 25,3 milliárd forintból gazdálkodhatott. Ebből 1,5 milliárd forintot a központi költségvetésből kapott, és 2 milliárdos közszolgáltatási bevétele is állami pénznek tűnik, nem beszélve az ezekhez a számokhoz képest eltörpülő 3 milliós önkormányzati támogatást.

De nézzük részletesen, hogy milyen nagyobb bevételei vannak az MLSZ-nek:

  Bevételek  millió forint 
  Szponzori, reklámbevétel   597,9 millió
  Tv-közvetítések bevételei   9 388 millió
  Bajnoksággal kapcsolatos bevétel   1 481 millió
  Kapott támogatások   10 597 millió
  Pályaépítéshez kapcsolódó bevétel   1 757 millió
  Egyéb tevékenységek bevételei   412
 Jegyértékesítésből származó bevétel    501

Már az esemény előtt is jelentős költségek terhelték az MLSZ kasszáját, az edzőtáborokat természetesen az MLSZ-nek kell állnia. A válogatott az Eb előtt kétszer Ausztriában edzőtáborozott, a második szakaszban, Leogangban már a légiósokkal együtt. Május 31-én ebben az osztrák kisvárosban jelölte ki Bernd Storck kapitány az Eb-n résztvevő 23-as válogatott keretet. Olyan költségeket is bele kell ilyenkor kalkulálni, mint annak a gépnek az áttelepítése, amit a mieinken kívül a Real Madridnál valamint a Bayern Münchennél is használnak.

Az Eb-re június 7-én érkezett meg a válogatott, Budapestről Nizzába repültek. A franciaországi utazást, ahogy az ottani szállást is a magyarok fizetik. Pontos összeget nem sikerült megtudnunk, de az ilyen repülőút a chartergép miatt önmagában sokmilliós költség. Ahogy a szállás is, amit az UEFA ugyan megjelölt hivatalos szállodaként, mint szerte az országban számos hotelt, de a válogatottak nem az európai szövetség vendégei, hanem – ahogy mások is - fizető vendégek.

A magyar válogatott főhadiszállása Terre Blanche-ban található. Már részleteztünk, hogy milyen luxuskörülmények között pihenhetnek ebben a golfparadicsomba, ahova tizedikén költöztek be a játékosok, és három napot leszámítva 23-ig ott is lesznek. Itt naponta 160 ezer forintért bérelhető egy apartman.

Azt a három napot már a meccsek helyszínén, vagyis Bordeaux-ban, Marseille-ben valamint Lyonban töltik a mérkőzések előtti éjszaka. Bordeaux-ba például már ma délelőtt átköltöztek, mert délután már a stadionban edzenek, kedd kora este pedig ott mutatkoznak be az osztrákokkal szemben.

A meccshelyszíneken is az MLSZ-nek kell állnia a szállodai szobák árát, és a belföldi repülést sem az UEFA fizeti. Az MLSZ chartergépeket bérel, amikor Bordeaux-ban vagy Lyonban kell meccset játszaniuk, és oda kell menniük a csapatbázisról. Amikor Marseille-be mennek, a rövidebb távolság miatt oda busszal mennek.

Ezek a repülők, miután elviszik a mieinket, akár beállhatnak a napi forgalomba, és menetrend szerinti járat lesz belőlük.

Hogy a csoportkörök után Terre Blanche-ban lesz-e folytatás, az még kérdéses, hiszen az kizárólag a továbbjutástól függ, amit leghamarabb június 22-én fogunk megtudni.

Ha a magyar válogatott a harmadik helyen tovább jutna, akkor szinte biztosan az ország északi részére kell átköltöznie – Lens vagy Lille a soron következő város -, ha a második helyen, akkor Nizzában lesz a nyolcaddöntő, vagyis ez utóbbi esetben akár Terre Blanche-ban is maradhatnának.

Ha nem jutunk tovább, akkor irány Magyarország. A játékosok persze nem pihenhetnek sokat, mert a Debrecen július elején már Európa Liga-selejtezőt játszik, az öt ferencvárosira pedig BL-selejtező vár július közepén.

Azért nem kell megijedni, egyetlen szövetség, így a magyar sem fog deficittel zárni. Az UEFA ugyanis a kijutásért – a korábban elterjedt 12-vel szemben - nyolcmillió eurót átutal valamennyi döntőbe jutott, tehát 24 csapatnak. Ezt a pénzt arra költik, amire csak akarják: ebből fizették a játékosok prémiumát, amelyből azok kaptak a legtöbbet, akik a legtöbbet játszották a selejtezőkben.

Dzsudzsák Balázs például nemcsak a magyar csapatból volt a legtöbbet a pályán, hanem az összes csapat összes meccsét tekintve is dobogós.

Az UEFA azt is előírja, hogy az újságírók számára a szövetségeknek helyi média centert kell létesíteniük. Konkrét elvárás ezen felül nincs, csak ajánlások vannak, de ennek a költségeit is a magyar szövetség állja, ahogy azoknak az utaknak a költségét is, amennyibe az MLSZ illetékeseinek kiutaztatása került az elmúlt hónapokban, amikor Franciaországban jártak kiválasztani a megfelelő helyszínt. A lengyelek egy jól felszerelt sátrat építettek fel, a magyaroknak ellenben egy rendezvényközpontra esett a választásuk.

Ez egy olyan hely, ahol viszont nem volt megfelelő az internet – ezen a részen Franciaországban egyáltalán nincs megfelelően kiépített gyors hálózat -, így az is sok millióba került, hogy kiépítsék a hálózatot. Ebben a médiacenterben egyébként meccset is lehet nézni azoknak az újságíróknak, akik az UEFA szigorú akkreditációs rendje miatt nem tudnak bejutni a stadionba.

 

A barátságos meccseken az a szokás, hogy a szállást a rendező fizeti, ezért a horvátok budapesti szállását az MLSZ állta. Gelsenkirchenben pedig értelemszerűen a magyarok a németek vendégei voltak, a repülés költségei ebben az esetben is a magyaroké voltak.

Pillanatnyilag a válogatott ott tart, hogy a szövetségi kapitány szakmai szempontok alapján maga válogathat az ellenfelek közül a felkészülési meccsekre – amiben a magyar válogatott világranglistás 20. helye is közrejátszik –, ugyanakkor minden esetben meg kell fizetni az idegenbe látogató csapat fellépési díját. Ha a magyar csapat utazik, ugyanez az eljárás.

És hogy mi lesz a családtagokkal? Az MLSZ szervezésében Terre Blanches-ban egy alkalommal a feleségek, barátnők meglátogathatják a csapatot, és egy mérkőzésre a szövetség segíti a bejutásukat. 

A magyar válogatott felkészüléssel és a döntőben való részvétellel kapcsolatos nem rendszeres költségei 2016 januártól a csoportmérkőzések végéig együttesen 

meghaladják a másfél millió eurót, vagyis a közel 500 millió forint körüli összeget.
 

És akkor jöjjenek azok, amikkel viszont növelni lehet a bevételeket. Az UEFA akkor is bőkezűen bánik a válogatottakkal, ha meccset nyernek a csoportkörben, ezért egymillió eurót utalnak, tehát ennyi pénz érkezik, ha Dzsudzsákék az osztrákokat, Izlandot esetleg Portugáliát felülmúlják. A döntetlen ennek felét, vagyis félmillió eurót ér.

Vági Márton MLSZ-főtitkár az M4-nek azt mondta, hogy a kinn elért pénznek a 30-40 százalékát a játékosok kapják, 15-20 százalék a szakmai stábé lehet (ebben benne vannak az adók és járulékok), és a fennmaradó 40-50 százalékból kellene a költségeket fedeznie a szövetségnek.

A kieső csapatok forrásai elapadnak, de a nyolcaddöntőért már 1,5 millió euró jár a rendező szervezettől. A teljes díjazás pontos összegét a júliusi döntő után határozza meg az UEFA, mert a fix díjak mellett korrekciós számítások történnek pl. a jegyek értékesítésében és az utazásokban meglévő eltérések miatt.