11:00, November 28.
Kamerun 0
Szerbia 0
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 0
Ghána 0
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

Mit keres egy hírhedt náci az orosz küldöttségben?

2016.06.14. 12:15 Módosítva: 2016.06.14. 12:15

Az orosz futballhuligánok szombaton csatatérré változtatták Marseille-t, jól megtervezetten nekimentek az angol drukkereknek. Az Eb-szervezők újabb összecsapásoktól tartanak, és az is aggodalomra ad okot, hogy az orosz szövetség hivatalos delegációjának, egy hírhedt szélsőjobbos ultravezér, Alekszandr Sprigin is a tagja.

Sprigin az 1990-es évek óta szervezi a szélsőjobbos ultrákat. A Guardian szerint neki köszönhető, hogy a csoportok között elterjedt a neonáci szemlélet. Sprigin többször kijelentette, hogy az orosz válogatottban csak szláv arcokat akar látni, a francia válogatottat fekete játékosai miatt támadta, és ezek még a visszafogott megnyilvánulásai voltak.

Lefotózták már náci karlendítés közben (18+) egy betiltott zenekar koncertjén, de aztán 2007-ben, amikor megalakította az Orosz Szurkolók Szövetségét (VOB) finomabbra hangolta retorikáját.

Sprigin közel áll a hatalomhoz, Igor Lebegyevnek – ő nem más, mint az orosz politikai élet nagy öregjének, a populista Orosz Liberális Demokrata Párt (LDPR), vezetőjének, örökös államfőjelöltnek, Vlagyimir Zsirinovszkijnak a fia –, az orosz parlament elnökhelyettesének az asszisztense. Saját magát gazdasági menedzserként határozza meg. A nézeteik nem is különböznek nagyon, Lebegyev szerint például

a drukkerek tízből kilencszer azért mennek meccsre, hogy verekedjenek. Nem őket kell okolni a balhéért, hanem a rendőrséget, amely képtelen megakadályozni a bunyót.

Az orosz sportminiszter, a FIFA-tag Vitalij Mutko állítólag gratulált is Spriginnek a marseille-i győzelemhez. Mármint ahhoz, hogy a városban szétverték az angolokat.

Egy antirasszista szervezet, a Fare már korábban megkereste az UEFA-t, hogy hogyan lehet a orosz küldöttség tagja Sprigin. A futballszövetség viszont csak annyit válaszolt, hogy a az ultravezér rendőrségi átvilágításon is átesett, de adatvédelmi okokból többet nem közöltek. A Guardian forrása viszont azt mondta, Sprigint nem is az UEFA-n keresztül akkreditálták .

Azt túlzás lenne kijelenteni, hogy Oroszország állami szintre emelte a futballhuliganizmust, de a politika és az ultracsoportok között erős az összefonódás. A 2018-as vb-re így ráfordulni nem túl biztató, és ezek után az ugye már senkit nem lep meg, hogy Sprigin a vb szervező bizottságában is delegált.

  Kamancsa jó a bizniszben

Sprigin 1977-ben született saját bevallása szerint öt éves kora óta a Dinamo Moszkva szurkolója, mégis csak 12 évesen volt először stadionban. Hamar vezérszurkoló lett, szervező, Kamancsa névet ismerték a Dinamo ultrái. Pályafutását az is segíthette, hogy néhány évig bokszolt. Talán emiatt volt egy verekedési ügye is, egy ideig előzetes letartóztatásban volt, de végül felmentették. Az ügyet végleg akkor zárták le, amikor már magas szinten szervezte a futballszurkolókat, az egykori polgármester, Jurij Luzskov vejének Viktor Baturinnak a közreműködésével. Közben Sprigin 1998-ban a már említett Zsirinovszkijnak is volt tanácsadója.

Jelenleg egy sörözője van, a neve nem meglepő módon Gól, de van egy autójavító és teherszállító cége is, és 300 hektár földje Pszkovban.

A Dinamóból is megél, van két vállalkozása, amelyek a klub szuvenírjeit forgalmazzák, 2009-ben az akkori adatok szerint az egyiknek 300 ezer euróval, a másiknak félmillió euróval egyenlő forgalma volt – írta az Ultras Wiki oldal. Igaz, a szócikk szerint 2012-ben a Dinamo szurkolói szakítottak Spriginnel, mondván, elvesztették benne a bizalmukat, mivel a klubhoz kötődő vállalkozásokban „a saját értdekeit képviselte”. A szirkolók tehát elhatárolódtak, de a vállalkozások Sprigin irányítása alatt maradtak.  • Hírek
  • Bankszámla