Ez a poszt a következő Percről percre része:

Az Európa-bajnokság hatodik napja

  • Magyarország győzelemmel kezdte az Európa-bajnokságot, 2-0-ra verte Ausztriát az első csoportmeccsén
  • Szerdán elkezdődött a csoportmeccsek második köre, a program: Oroszország-Szlovákia 1-2, Románia-Svájc 1-1, Franciaország-Albánia 2-0

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Mondjuk Lensban játszanak majd egyébként csütörtökön Anglia ellen, ami azért jócskán arrébb van.

  • Itt egy régebbi bemutató arról, ahogy egy ír kommentátor próbálja megtanulni a lengyel neveket egy 2014-es meccs előtt a puskájából.

  • A Sky Sports tudósítása szerint előkerültek a gumilövedékek és a rendőrség könnygázt is bevetett épp.

    Itt nagyjából 200 angol drukkert kergetnek a francia rendőrök, akik kicsit szerintük túlléptek a délutáni hőzöngések szintjén, és nem csak azzal, hogy valamelyikük felmászott pucéran egy jelzőtáblára. A tudósítás szerint nem voltak erőszakosak ezek az angolok, de a francia rendőrség úgy döntött, hogy a városban lévő mintegy tízezer drukker miatt elfajulhat az egész, ezért elkezdtek erőből feloszlatni meg arrébb kergetni mindenkit. 

  • Már az is botrányt okozott, hogy Alekszandr Sprigin, szélsőjobbos ultravezér az orosz szövetség vendégeként vesz részt a tornán, ehhez képest kiderült, hogy tegnap őt is őrizetbe vette a francia rendőrség, 42 további orosz szurkolóval együtt.

    A marseille-i balhékért felelősnek tartott orosz ultrákat egy buszról szállították le a rendőrök, amikor épp Lille-be indultak volna, ahol csapatuk ma délután játszott Szlovákia ellen.

    Sprigin a hírek szerint igen jó kapcsolatot ápol a Kremllel, így lehet, hogy személyének is szerepe volt a moszkvai követ megszijjártóztatásában.

  • A francia rendőrség tájékoztatása szerint  valószínűleg orosz az a két férfi, akit a ma délutáni, kora esti balhékkal kapcsolatban gyűjtöttek be a városban a rendfenntartók.

    Úgy tűnik, a francia nagykövetnek holnap megint lesz egy köre.

  • Talán még jól jöhet, ha tudja, hogy David Olatukunbo Alaba apja nigériai herceg és DJ-zni érkezett Ausztriába. Illetve rappelni, de azt már nem csinálja, állítólag. Sőt, lehet, hogy keresztény rappelni, mivel valamelyik adventista egyház tagja is az idősebb Alaba herceg.  Az anyja pedig egyébként filippínó.

  • Az osztrák vasút a szupergyors internetet reklámozza a vonatokon, ehhez most az osztrák-magyar-meccs nyújtott kiváló apropót. Egy férfi nézi a vonaton a számítógépén a meccset, amikor felszáll egy másik férfi, majd odaül mellé, beszélgetnek, és kiderül, magyar szurkoló, ezután az elegáns osztrák is átvedlik osztrák drukkeré. Együtt megnézik a meccset, persze a magyar halálba szekálja a másikat, de a végén a Herr gratulál a magyaroknak. Elegáns!

    via: 444.hu

  • Az osztrákok ellen 2-0-s győzelemmel zárult találkozóra csúcsmennyiségű, több mint 910 ezer fogadás érkezett a Tippmixen, 43 százalék Ausztria, 33 százalék Magyarország sikerére tippelt, 24 százalék a döntetlenben gondolkozott - mondta Kemecsei György, a Szerencsejáték Zrt. Tippmix-szakértője a hirado.hu-nak.

    Több mint 2500-an fogadtak minimum kétgólos magyar győzelemre, ennek 13-szoros szorzója volt, legalább 1500 fogadó a végeredményt is eltalálta. A fogadók 78 százaléka tippelt arra, hogy Szalai Ádám betalál. A végső magyar győzelem a keddi meccs után 150-szeresre csökkent. Erre ezren tettek.

  • Bordeaux-ból szinte végig teljesen üresen haladtunk az autópályán a válogatott szállása felé, kiürültek a fizetőkapuk is, mindenki meccset néz az országban, főleg most. Marseille környékén járunk.

  • Eddig 29 gól esett az Eb-n, 47 percenként egy, úgyhogy minden félidőre jut egy, legalábbis statisztikailag. Az eddigi 15 meccsen ugyanis a gólok nagyon egyenlőtlenül oszlanak el – derült ki az UEFA statisztikájából. 

    Az első félórában négy, (negyedóránként 2-2) az utolsó fél órában – a hosszabbítást nem számítva – 11 gól esett (5 és 6 negyedóránként). Közte a 30-45. és a 45-60. percekben 5-5 gól esett, szóval az első fél órát leszámítva negyedórás bontásokban is nagy az egyenletesség.

    De mégis van egy szakasz, ami mégis nagyon felborítja ezt a rendet. És ez, mint látható, túl is van a rendes játékidőn. A leghosszabb hosszabbítás eddig 6 perc volt, általában inkább csak 3-5, ehhez képest ebben a szakaszban 5 gól esett. Annyi, mint a negyedórás szakaszokban. Szóval, a tévé elől sose az utolsó percekben szaladjon a konyhába, ha nem akar lemaradni a gólokról. 

  • Eddig két tizenegyes volt az Eb-n, mindkettőt a román válogatott kapta, és mindkettőt be is lőtték. De itt még nincs vége az érdekes egyezéseknek, ugyanis mindkét esetben egy-egy juventusos szélsőhátvéd hozta össze a büntetőt. A franciáktól Evra, a svájciaktól pedig Lichtsteiner, ráadásul egyik butább volt, mint a másik.

    Bezzeg az olasz bajnok három olasz belső védője parádézott Belgium ellen.

  • A múlt heti marseille-i randalírozások és erőszakos cselekmények miatt a szervezők és a hatóságok fokozottan ellenőrzik a városba érkező futballszurkolók viselkedését, írja az MTI.

    Az mlsz.hu a helyszínen tartózkodó magyar konzuli szolgálatra hivatkozva arról számolt be szerdán, hogy az Izland elleni szombati Európa-bajnoki mérkőzés előtt az eddigieknél nagyobb szigor vár a magyar drukkerekre. Az UEFA jelentése alapján eljárás indul a magyar szövetséggel szemben egyes incidensek miatt". Ezzel kapcsolatban részleteket nem közöl.

    A rendőrség a várható intézkedésekről tájékoztatta a Magyar Labdarúgó Szövetséget.

    Eszerint eljárás indul már

    • pirotechnikai eszköz birtoklása miatt is, ami azt jelenti, hogy legalább egy éjszakát fogdában tölt az érintett.
    • Ugyancsak eljárást indítanak azzal a szurkolóval szemben, akinél a városban vagy a stadionba vonuláskor, érkezéskor erőszakos viselkedés gyanúját valószínűsítő eszközt találnak.
    • Az eddigieknél szigorúbb lesz a beléptetés a stadionnál, a mérkőzésen pedig jelen lesz a FARE (Football Against Racism in Europe, Futball a rasszizmus ellen Európában) nevű szervezet képviselője, aki figyeli a szurkolók viselkedését, elsősorban a rasszista megnyilvánulásokra fókuszálva.
    • A helyi hatóságok nem ajánlják a marseille-i városnézést, illetve azt, hogy a magyar szurkolók a mérkőzés napján a belvárosból - a régi kikötőtől - indulva vonuljanak a stadionhoz. Közlekedési szempontból ugyanis nem tudják biztosítani az útvonalat
    • a belvárosban az átlagosnál sokszorosan nagyobb a veszélye annak, hogy más, esetleg ellenséges szurkolókkal vagy helyi illetőségű rendbontókkal találkoznak a magyar futballrajongók. 
    • Amennyiben rendbontás történik, a rendőrség azonnal közbelép, és elviszi az általa közreműködőnek ítélt embereket. Az érintettek a legenyhébb esetben is lemaradnak a meccsről, de bírósági ügy is lehet a következmény.
    • A szervezők azt javasolják, hogy a szurkolók a tengerparti szurkolói zónától vonuljanak a stadionhoz, ahol minden szempontból garantálható a felvonulók biztonsága.

    A Sud Ouest internetes kiadása arról számolt be szerdán, hogy előállítottak egy erősen ittas magyar szurkolót, aki maszkkal és boxerrel akart bejutni a bordeaux-i stadionba. A lap értesülése szerint egy 27 éves budapesti férfival szemben jártak el a rendőrök. Őrizetbe vették, így a mérkőzést nem nézhette meg, s eljárás indult az ügyében.

  • Amiért hivatalosan még nem indított ellenünk vizsgálatot az UEFA, nem úgy mint a törökök, albánok, horvátok és természetesen a más, súlyosabb vétségek miatt már felfüggesztve ki is tiltott oroszok ellen. Az előbbi három vétkes ügyét csak az Eb utáni ülésén tárgyalja az UEFA Fegyelmi Bizottsága. 

    Ha végül mi sem úsznánk meg büntetés nélkül a bordeaux-i stadionban adott fény- és füstjeleket, legalábbis hivatalosan is tagjai leszünk ennek az illusztris társaságnak.

    A képet a Hungaryultras.blogspot.comon láttuk.

  • Az MLSZ sem tudja, hogy pályára tud-e lépni Fiola Attila a szombati Izland elleni meccsen. Mindenesetre ma pihent, nem edzett.

  • Kezd tisztulni a kép, hogy mi történik ezekben az órákban Lille-ben, ahol Oroszország Szlovákiával játszott a második körben és vesztett. Ezek után számos balhéról érkeztek hírek, de nem lehetett tudni, kik a kezdeményezők. Az angolok szerint természetesen az oroszok kezdték, egy szemtanú szerint az állomásnál oroszok várakoztak balhéra készen. Rengeteg szlovák, angol és helyi szurkolókból álló tömeget láttak a szemtanúk végigrohanni a belvároson.

    Az alábbi videón egy oroszt vesznek őrizetbe, aki üveget dobott az angolok közé. Igen, angolok és walesiek is vannak Lille-ben, 40 ezren, miután a közeli Lensban játszanak holnap, de a kisvárosban kevés a szállás, ezért rengetegen itt szálltak meg. Az angolok azt kiabálták, hogy bassza meg Oroszország, majd őket is könnygázzal kergették szét.

  • Ha úgy nézzük, hogy félig tele van a pohár. De igazából két O'Neillel is kinn vannak mindkét szövetségi kapitányt így hívják. Michael az északíreké, Martin a mezei íreké. Na, de önök eligazodnak a sok Mc és Mac közt? 

    Mi az igazság?

  • Bár újra egészséges a német válogatott eredeti csapatkapitánya, Bastian Schweinsteiger, Neuer kapus lesz a cséká a lengyelek ellen.

    Löw korábban is elmondta egyébként, hogy olyan túlzottan nem érdekli, hogy pont ki a csapatkapitány, mert a németek tele vannak vezető szellemű focistákkal, bőven van kinek adni.  

  • Minket is, de ezen a werderes bemutatkozó videón maga Laci ejti akkora s-sel, hogy az már Kleinheischler. Úgyhogy most szokjuk.

  • Az elmúlt napokban őrizetbe vett orosz szurkolók miatt. A követet értesítették róla, hogyha a franciák tovább folytatják az orosz állampolgárokkal szembeni diszkriminációt, akkor azt a két ország kapcsolata is meg fogja sínyleni.

    szijjártóztatás (ige) - nagykövetet bekéretni és lehordani. Az elnevezés a magyar külügyminiszter nevéből származik, aki csúcsformában kilenc nap alatt öt ország nagykövetét kérette be, esetenként többször is.

  • Egymás után jönnek az első forduló válogatottjai, és közös bennük, hogy legalább egy magyar mindegyikbe bekerül.

    A francia L'Equipe válogatottjába például Kleinheislert választották be, míg a horvát Indexében pedig Király és Szalai is helyet kapott.

    Most a focistatisztikusok kedvenc szakportálja, a WhoScored is összeállította a maga csapatát, de ott nem valamiféle szavazás vagy szubjektív megfontolások döntenek, hanem az oldal statisztikáin alapuló osztályzatok.

    Ezek alapján az első forduló legjobb balhátvédje Kádár Tamás, aki 8.13-as osztályzatot kapott (a WhoScored 1-től 10-ig osztályoz). A Guardianen ismertetett indoklás szerint Kádár semmi jelét nem mutatta annak, hogy előzetesen sérüléssel bajlódott volna: három szerelés, három közbeavatkozás és ugyancsak három sikeres cselezés fűződött a nevéhez, illetve öt légipárbajt is megnyert.

    A többi név között van, aki állandó név az álomcsapatokban, mint például Luka Modric, Wes Hoolahan vagy az a Dimitri Payet, aki a legmagasabb osztályzatot kapta az összes játékos közül, aki az első fordulóban lehetőséget kapott.

    A West Ham francia szélsőjének románok elleni teljesítményét 9.51-es osztályzattal díjazták a statisztikai mutatók alapján, és csak rajta (meg persze az albánokon) áll, hogy ma este meg tudja-e ismételni a nyitónapon nyújtott játékát. 

  • Ismét áll a bál a szurkolók körül, ezúttal Lille-ben, ahol az oroszok vereséget szenvedtek Szlovákiától. A rendőrök hanggránátot, és könnygázt használtak, hogy feloszlassák  a tömeget. Arról egyelőre nem ír senki, hogy kik balhéznak, logikus lenne, hogy megint az oroszokkal van baj, de a helyzet az, hogy csütörtökön a közeli Lensban az angolok játszanak a walesiekkel, így az sem kizárt, hogy ott vannak, tekintve Lens igencsak pici városka. Az orosz RT televízió szerint természetesen az angolok balhéznak.

  • Wojciech Szczesny nem fog időben felépülni az Észak-Írország ellen összeszedett combsérüléséből, így Adam Nawalka edző tájékoztatása szerint nem biztosan nem számíthatnak rá a lengyelek holnap este, a Németország elleni mérkőzésen. 

    Mint kiderült, a kezdeti prognózis túl optimista volt, és egyelőre azt sem lehet tudni, hogy Szczesny mikor térhet vissza. Az edző még bízik benne, hogy az utolsó csoportmeccsen Ukrajna ellen már játszhat, azt viszont nem árulta el, a németek ellen ki véd majd, a Bournemouth-ban játszó Artur Boruc, vagy Lukasz Fabianski a Swansea-ból.

  • Roy Hodgson. Az angolok 3,5 millió fontot (1,4 milliárd forintot) fizetnek a szövetségi kapitányuknak évente. Második az olasz Conte 3,15 millió fonttal, harmadik a török kapitány Fatih Terim 2,7 millió fonttal. 

    Storck a tizedik, forintban nagyjából egymillió euróval, azaz 315 millió forinttal.A legkevesebbet az orosz Szluckij kérte, ő csak bónuszokat kaphat, ő ugyanis a CSZKA Moszkva edzője is közben, és nem kért külön pénzt a válogatottért. Itt a teljes lista a The42-nál.

  • Természetesen az anyukájának, aki tegnap este látványos népviseletben ment ki a stadionba az osztrákok elleni meccsre. Kár, hogy nem pirosban játszottunk, az tökéletesen menne a szoknyához. 

    A kép a futballista anyukájának a Facebookjáról van via Rangadó.hu.

  • Magyarországra és azon belül egyenesen Felcsútra érkezik haza Sándor György, aki így az NB II.-ben folytatja karrierjét, amint arról az Nso.hu beszámolt. A 32 éves volt válogatott az elmúlt szezont a Perth Glorynál töltötte, sajnos nem éppen a legsikerebb szezonon van túl 24 meccsen 4 gólt szerzett.

  • Az Index.hr összeállította az első forduló válogatottját, melyben szerintük két magyarnak is helye van: a kaput Király Gábor őrzi, a csatársorba pedig befért Szalai Ádám is Graziano Pelle mellé.

    A legtöbben egyébként az olaszok vannak: Pelle mellett Bonucci és Chiellini is befért, de bekerült természetesen két horvát játékos is. 

    A csapat: Király - Srna, Bonucci, Chiellini, Boateng - Hoolahan, Modric, Dier, Payet - Pelle, Szalai

    (via ramboharom)

  • Például úgy, hogy a megpattanó lövésekre is külön edz. Így, ni:

  • De "csak" egy szolid görögtüzet gyújtottak a Szlovákia elleni meccsen, ami az UEFA sebtében megkérdezett szóvivője szerint nem számít szurkolói rendbontásnak. Szóval ezért nem fogják kizárni az orosz válogatottat, amelynek felfüggesztett büntetése csak olyan szurkolói rendbontás esetén lépett volna érvénybe, amit az UEFA is annak tart.

  • Azon bevágták a virágágyásba a 2-0-át a Kisalföld szerint. Ezzel alighanem ők az elsők az országban, akik a virágágyásukkal követik az Eb-t, de egyáltalán nem biztos, hogy ezzel nem csinálnak-e divatot. 

  • Izgalmas volt az orosz-szlovák meccs vége, de 2-1 lett szlovákoknak két szép góllal. Különösen az első, Hamšík gólja volt emlékezetes lövés.