Az orosz huligán nem iszik, hanem verekedni tanul

2016.06.15. 16:06

Orosz futballhuligánok a marseille-i stadionon kívül és belül is nekimentek az angoloknak szombaton, több mint harminc sérültet maguk mögött hagyva. Az ultrák verekedése nem annyira szokatlan, de új elem az oroszoknál, hogy nem sörtől begőzölt önjelölt bunyósok, hanem jól képzett, küzdősportokban edzett huligánok irányították a harcokat.

„Az 70-es és 80-as években mindenki meghajolt az angolok előtt. De most már mások a huligánok, más idők járnak" – mondta egy orosz ultra a BBC-nek.

Az orosz huligánok edzésben vannak,  a különböző csoportok meccs nélkül is megütköznek egymással, ahol csak a bunyó a lényeg. A Youtube tele van olyan videókkal, amelyeket ezekről az előre leszervezett verekedésekről készültek.

Az angol és orosz huligánok között most sok különbség van, az utóbbiak edzettebbek, fiatalabbak és nem feltétlenül isznak. Alkohol nélkül is elég bátrak a verekedéshez.

„Mostanság sok ember bokszoló vagy más küzdősportban járatos, és az orosz huligánok gyakran egészséges életmódot folytatnak, kerülik például az alkoholt, ami valaha a szubkultúrájuk része volt. Az angolok szeretnek sokat inni, de ha isznak nem tudnak olyan jól küzdeni, lelassulnak. A mi embereink sokkal felkészültebbek, mert ez hozzátartozik most a kultúrájukhoz" – nyilatkozta Andrej Malaszolov, az Orosz Szurkolók Egyesületének társalapítója.

Úgy véli, hogy most az orosz és a lengyel huligánok a legkeményebbek, az angolok eléggé hátul vannak a rangsorában.  A teljesítményükkel nemcsak maguk elégedettek, politikusok is gratuláltak a pusztító erődemonstrációhoz.

A srácok csak megvédték az országuk becsületét.

Ezt Igor Lebegyev, nacionalista parlamenti képviselő nyilatkozta. A Komszomolszkaja Pravda nevű újság is arról írt, az alternatív Eb-t az oroszok nyerik.

A hírek szerint nem egy orosz klub huligánjai balhéztak Marseille-ben, hanem több csoport fogott össze. Orel és Krasznodar harcosai irányították a bunyót, de csak azért ők, mert a két nagy moszkvai klub, a CSZKA és Szpartak fő huligánjait be sem engedték az országba.