Hella
10 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Az Eb első 0-0-ját hozták össze a lengyelek és németek

2016.06.16. 23:03

A németek kényelmesebb üzemmódban is megnyerték az első Eb-meccsüket Ukrajna ellen, a lengyelek is az északírek ellen, szóval igazi csoportrangadó volt meccsük a második csoportkörben. És már csak azért is, mert szomszéd országoknál mindig nagyobb a rivalizálás.  

Olyan őrületes meglepetés nem volt a kezdőcsapatokban, Hummels kezdett hátul a múltkor gólszerző Mustafi helyén a németeknél, Lengyelország pedig például Fabianskival a kapuban próbálkozott most.  

Hasonlóan kezdődött a meccs a német-ukránhoz, a németek támadgattak, de nem találtak igazán jó vagy kényelmes lövőhelyzeteket. A közepeseket pedig simán méterekkel mellédurrantották vagy blokkolták a lengyelek. Aztán a második negyedórára kicsit feljebb tudtak jönni a lengyelek, de ennyire futotta, a tizenhatosig se jutottak nagyon el, nemhogy igazi helyzetig. 

A meccs elején egyébként Khedira rögtön begyűjtött egy sárgát, ezt a lelkes Mączyński 20 perccel később leverte rajta, pontosabban rácsúszott durván a német bokájára. 

Ez is volt az egyik nagy momentum a félidőben, mert a kaput végül egyik csapat se találta el. Ettől függetlenül messze nem volt NB I.-es szinten tesze-tosza meccs, voltak jó cselek, érdekes húzások és kemény küzdelem.

De jól jellemzi talán a félidő végén szintén Khedira lövése az alapvető felállást: gyors tempó, egy szép esernyő, aztán futtából egy akkora homály lövés, hogy Götze majdnem elsírja magát. 

Lewandowski nagy meglepetést ígért Boatengnek, ez eddig bejött, aligha gondolhatta Boateng, hogy Lewa másfél meccsen át képtelen lesz az Eb-n legalább egy kapura tartó lövést összehozni. Később se sikerült neki.

Cserébe őrületes lengyel helyzettel indult a második félidő, Milik valamiért fél méter magasról és két méter távolságról fejelni akart lendületből, de így az állára vagy a térdére pattant a labda, és mellément. Tréfásabb kedvű csatárok ezt talán betették volna háttal vagy fenékkel is.

Milik se szokott ilyen ügyefogyott lenni, valószínűleg nem számított rá igazán, hogy ilyen tisztán eljut hozzá a labda.

Felpörögött a meccs, feljebb jöttek a lengyelek, ezért a németek többször is lendületből tudták rávezetni a labdát a védőkre, Götze egyszer pont a kapus kezéhez is bombázott. Lengyel barátaink pedig sokkal veszélyesebben kontráztak.

A meccs kétharmadánál volt is egy ígéretes szabadrúgásuk, amit elrontottak. Na meg egy teljesen tiszta Lewandowski ziccer, amit olyan lassan kezdett el végigvinni, hogy Boateng visszaszaladt, és simán visszavette tőle a labdát. Mondjuk a másik csatáruk, Milik pláne nem volt csúcsformában, ezt tüntetőleg jelezve rúgott is egy bődületes luftot ajtó-ablak helyzetben. Persze oda is kell kerülni, de ezek azért végül nevetségesen gyenge megoldások lettek.

A másik részről Németország felállt védelem ellen jobbára elég impotensen próbált kavargatni, a lengyeleket nem zavarta különösebben, ha Özil bement középcsatárnak vagy ha Draxler átment jobboldalra. Sok német támadás ment a bal oldalon, de az volt az ember érzése, hogy azért, mert Hectort, a balhátvédet a lengyelek inkább hagyták beadni, úgyis mindig elszúrta. 

A 70. perc környékén, amikor Kroos már 30 méterről próbált kilátástalanul lődözni, bejött Mario Gomez is. Ezt persze most csak megnéztem a statisztikából, mert a meccs végén feltűnt, hogy ő is pályán volt.   

Lengyelország a végét már inkább csak ki akarta húzni, ez viszonylag simán sikerült is nekik. Ezzel együtt is a második félidő nagyságrendekkel izgalmasabb volt, mint az első, csak épp a kapu közelében húztak rendre rosszat mindkét oldalon.  Két forduló után mindkét csapatnak négy pontja van így, az északíreknek három, az ukránok kiestek.