Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Storck már tavaly megmondta, ki a legjobb játékosunk

HUS 3597
2016.06.19. 16:59 Módosítva: 2016.06.19. 17:59
Két kör lement a csoportban, Magyarország imponáló mérleggel áll. 1966 után először sikerült nagy futballtornán európai csapatot legyőzni, a statisztikák visszatükrözik, hogy a magyar játékosok kifejezetten jól játszanak. Megmutatjuk, mennyire.

Szombaton befejezte az F csoport is a második csoportkört a labdarúgó Európa-bajnokságon. Aznap két döntetlen született: Magyarország a 88. percben egyenlített Izlanddal szemben, míg az osztrákok kihúzták 0-0-val a portugálokkal szemben. Ronaldo tizenegyest rontott, így Portugália és Izland is két döntetlennel áll. Éles utolsó forduló következik.

Az Instat elemzőrendszer adatai szerint a magyar játékosok jobban teljesítenek a válogatottban, mint a bajnokságban. Sőt, az adatokból az tűnik ki, hogy néhányan úgy teljesítenek, mint a legnagyobb sztárok.

Az Eb előtt folyamatosan vizsgáltuk őket, de csak arra kaphattunk választ, hogyan játszanak klubjaikban, megszokott környezetükben. Hogy a válogatott stílusa, a válogatottbeli társak miként hatnak rájuk, azt értelemszerűen csak a felkészülési meccseken láthattuk, de a tétnélküliség miatt a számok csak hozzávetőlegesen adtak támpontot.

Az Eb ugyanakkor egészen más, ezért is néztük végig ismét ezeket az indexeket.

Név Instat, HUN-AUT 2-0 Passzok százalékban Párharcok hatékonysága Instat, HUN-ICE, 1-1 Passzok százalékban Párharcok hatékonysága
Király Gábor 310 93 100 247 100 0
Fiola Attila 267 76 40 nem játszott - -
Lang Ádám 293 86 55 251 88 39
Juhász Roland nem játszott - - 224 88 44
Guzmics Richárd 256 63 56 258 93 57
Kádár Tamás 257 75 63 268 87 70
Gera Zoltán 277 83 46 244 83 53
Nagy Ádám 248 98 36 275 92 55
Dzsudzsák Balázs 233 64 33 246 66 41
Stieber Zoltán 258 80 - 219 92 40
Kleinheisler László 295 80 46 252 77 22
Németh Krisztián 272 75 63 nem játszott   -   -
Szalai Ádám 293 69 48 nem értékelték   100   -
Priskin Tamás   265   80 0     230   100   18

Pár magyarázó megjegyzést hozzá kell tennünk az érthetőség kedvéért.

  • Király Gábor Izland ellen csak egy párharcot veszített, az viszont kulcsmomentum volt, hiszen a szöglet után nem tudta lehúzni a labdát, büntető következett
  • Szalai Ádám csak pár percet volt a pályán, egyből egy passza volt sikeres, ez hibátlan mutató
  • Priskin hétből hétszer pontosan játszotta meg csapattársát
  • Az osztrákok ellen Király volt a mieink legjobbja, Izlanddal szemben Nagy Ádám emelkedett ki
  • Kleinheisler László a két meccs alapján a legjobb mezőnyjátékosunk. Ő adta a legtöbb kulcspasszt is, Ausztria ellen hármat, szombat este egyet. Hét csele is sikerült, öt nem. Ő vállalkozott legtöbbször cselezésre a csapatból. 
  • Nagy Ádám majdnem hibátlan volt az első meccsen, ehhez nem is kell kommentár.
  • Kádár Tamás nyerte a legtöbb párharcot, ebből levonhatjuk azt a következtetést, hogy ő volt a legstabilabb játékosunk a két meccs alapján.
  • Guzmics Richárd jobban passzolt Izland ellen, mint az első meccsen. Ő emelte rossz helyre a labdát, amiből szöglet, majd tizenegyes született.

Kleinheislernek nem véletlenül gratulált a Werder, látva a játékát és ismerve, hogy most már ott lesz a nyári felkészülés teljes ideje alatt, feltehetően ráépíthetik a csapat támadójátékát.

Egyben kell még javulnia, hogy ne azonnal lőjön, amikor lehetősége van rá, mert többször előfordult, hogy egy passzal előbbre jutott volna a csapat. Ismét kiderült ugyanakkor, hogy jobbal és ballal is képes a lövésre.

Nem véletlenül mondta róla még novemberben Möller és Storck is, hogy ő a legjobb játékosunk. Akkor éppen száműzetésben volt a Videotonnál, a harmadosztályban sem játszott. Az ő jegelése szimbóluma lehet is lehetne a magyar futballnak, de annak örülnénk a legjobban, ha ilyen többé nem fordulna elő, és az értékeinkkel való helyes gazdálkodás felé vennénk az irányt.

És hogy néznek ki a világsztárok adatai?

Viszonyításként ide írjuk például, hogy a három BL-győztes, mire volt képes. Vagyis az egyaránt portugál Cristiano Ronaldo és Pepe, valamint az osztrák Alaba.

Az értékeléshez hozzá kell tenni, hogy a bayernes Alaba ellenünk visszavontabb pozícióban szerepelt, míg a portugálok ellen már támadó középpályás volt. Ő a bajor klubjában szélső védő, de Pep Guardiola mindig arra hívta fel a figyelmet, hogy nincs az a pozíció, amelyikben ne játszott volna eddig. 

Alaba ellenünk 295-ös értéket kapott, míg a portugálok ellen már csak 218-ot. Ellenünk 80 százalékos eredményességgel passzolt, a második meccsre 59-re romlott a mutatója. Ellenünk 50 százalékban hozta párharcait, a portugálok ellen viszont már csak 38 volt ez a mutatója.

Ronaldo mindkétszer 292-vel zárt, és mindkétszer csak 29 százalékos hatékonysággal hozta a párharcait. Izland ellen 89, a második meccsen 91 százalékos hatékonysággal passzolt. Emellett Izland ellen egyetlen csele sem sikerült, pedig háromszor is próbálkozott. Az osztrákok ellen már kétszer befűzte a védőjét, de kétszer meg is állították.

Hússzor lőtt kapura az eddigi két meccsen, vagyis egyértelműen rá épül a portugálok játéka, de hát ez eddig is nyilvánvaló volt.

Pepe 309-cel valamint 255-tel zárt. Izland ellen 65 százalékos hatékonysággal nyerte a párharcait. Most érdemes visszamenni a magyar táblázathoz, ahol azt látjuk, Kádár jobb volt ebben a mutatóban. Ausztria ellen már 62 százalékos volt Pepe értéke.

Tegyük hozzá, hogy Pepe középen játszik, így nem mindig ugyanazokkal a játékosokkal kellett megvívnia a párharcokat. A portugál Guerreiro viszont egyszer sem érte el azt a hatékonyságot, amit a Lech magyar védője.

Pepe 88 és 86 százalékkal passzolt, most is fontos egy pillantást vetni a magyar védőkre. Lang és Juhász is hozta ugyanezt, ráadásul ugyanaz volt mindkét ország ellenfele eddig, vagyis elég jól lehet összemérni az értékeket.

A portugál Joao Moutinho, aki Kleinheislerhez hasonló poszton játszik, 91 százalékban játszotta meg pontosan a labdákat Izland ellen, az osztrákok ellen leromlott 81-re. Mind a négy kulcspasszát elhibázta.

A párharcokról még egy fontos adat. A világbajnok német Jerome Boateng az ukránok ellen mind az öt párharcát megnyerte, a lengyelek ellen is ötöt nyert, de hármat akkor már elbukott.

Összességében elmondható, hogy a magyar csapat java része reflektorfényben van, miután jól játszott. Kellően átgondolt klubváltással még tovább fejlődhetnek, és a válogatott is erősebb lehet. A jó klubcsere kulcsa és a menedzserek világa viszont majd egy következő cikk témája lesz.