Oszkár
20 °C
29 °C

Albánia történelmi Eb-góllal álmodhat a továbbjutásról

2016-06-19T203356Z 1765032815 LR1EC6J1L49NJ RTRMADP 3 SOCCER-EUR
2016.06.19. 23:10
Története során először szerzett nagy tornán gólt Albánia, ami ha potyából is jött, akár továbbjutást is jelenthet nekik. A románok nagy kapusbakival, 1-0-s vereséggel mehetnek haza az Eb-ről.

Mindkét csapatnak a győzelemért kellett játszani a továbbjutásért, hiszen egy döntetlennel mindketten olyan kevés ponttal zártak volna, ami nem lett volna elég a nyolcaddöntőhöz. Ennek megfelelően azonnal egymásnak estek a csapatok.

Főként Románia tett így, már az első 10 percben két veszélyesebb támadást is vezettek, előbb Nicolae Stanciu kicsivel a kapu fölé célzott, majd Bogdan Stancu találta el Etrit Berishát. A gyenge távoli román próbálkozásuk után Albániáé volt a meccs első igazi ziccere: egy gyönyörűen végigvitt támadás végén Ermir Lenjani érkezett a védők mögött a beadásra, de hat méterről nem találta el a félig üresen maradt kaput.

 

A folytatásban is maradtak némi fölényben az albánok, Ledian Memushaj cselezte el magát a jobb oldalon a kapu elé, de gyengén emelt közelről, Ciprian Tătăruşanu simán szögletre ütötte. Utána sem nyugodhattak meg a románok, a szögletből Migjen Basha lőhetett, de nem tudta eléggé leszorítani a kísérletet.

A sokadik ziccert aztán már nem tudták elrontani az albánok: Memushaj beadásánál Tătăruşanu érthetetlen helyre mozgott ki, a beívelésbe nem tudott beleírni, Armando Sadiku pedig mellette-fölötte átfejelve könnyedén szerzett így gólt nem sokkal a félidő vége előtt – ez volt az Albánok első gólja nagy nemzetközi tornán.

 

A szünetben hiába cseréltek a románok, Lucian Sânmărtean beállása sem hozott igazi lendületet nekik, jó negyed óra kellett nekik, mire vissza tudták venni az irányítást az egyenlítés reményében, de igazán veszélyessé nem tudtak válni. A 66. percben aztán adódott egy jó lehetőségük egy 24 méteres szabadrúgással, de a becserélt Sânmărtean belevágta a sorfalba. Előtte Memushaj lepte meg a Tătăruşanut egy távoli bombával, de a román kapus ki tudta öklözni a váratlan lövést.

Románia több jó indítást is bemutatott a hajrához közeledve, de ha lemaradt egy albán védő az emberéről, egy társa mindig tökéletes ritmusban lépett be a helyére, és szebbnél szebb szerelésekkel hatástalanították a román támadásokat. Egyszer nézték el, abból Florin Andone hatalmas kapufát lőtt – ekkor jártak legközelebb a gólhoz az Eb-n csak két büntetőből betaláló románok.

Sőt, a legvégére még egy nagy albán fejes maradt: Amir Abrashi szögletéből Mergim Mavraj fejelt az oldalhálóba. Újabb komoly helyzet és gól már nem jött, így a románok saját kapushibájukkal, 1-0-s vereséggel estek ki az Eb-ről.

Albániának a három pontjával még a többi csoportot kell figyelnie a továbbjutásért: a -2-es gólarányuk miatt nekik az kellene, hogy a jelenlegi (vagy jövőbeli) csoportharmadikok sokgólos vereséget szenvedjenek el a harmadik csoportmeccsükön.