Lujza
-2 °C
13 °C

Csak óvszert ne gyártsanak!

2016-06-19T204241Z 109370561 MT1ACI14446356 RTRMADP 3 SOCCER-EUR
2016.06.20. 17:55
Mindenki a trikógate-et próbálja megfejteni, hogy lehet, hogy leszakadt a trikó Svájc válogatottjáról?

A továbbjutás helyett egész Svájcot és a közösségi médiát is az tartja lázban, hogy vajon miért szakadtak szét egymás után a válogatott játékosok mezei, úgy mint a papír, a franciák elleni csoportmeccsükön. Egy ruhanagyker is alig győzte volna, hét mezt kellett lecserélni szakadás miatt. Nem véletlen, hogy még Oliver Kahn is Svájcon röhög. A német válogatott kapusa, aki most a ZDF-nek szakért, jegyezte meg, hogy talán hamis Puma-mezeket vásároltak a svájciak.

Elég kicsi az esély, hogy Svájc a kínai piacon járt volna, de fura, hogy ebben a szerelésben futottak ki Franciaország ellen, mert ahogy a svájci lapok írják, nem ez volt az első eset, hogy szakadtak a trikók. A Moldova elleni barátságos meccsen is több anyaghibás mezt cserélni kellett.

A Twiterren #Trikotgate hashtaggel pörögnek a mémek és a beszólások, olyanok, mint, hogy a svájciak mezén több a lyuk, mint a sajtjaikon. A játékosok is vették a poént, Shaqiri mondta, nagyon reméli, hogy a Puma csak mezeket gyárt, és óvszert nem.

A Puma belső vizsgálatot rendelt el, nyomozzák, hogy mi okozza a könnyű szakíthatóságot. A svájci Blicknek nyilatkozó sportszerárus szerint a mezekkel önmagában nincs gond, arra gyanakszik, hogy a textil tulajdonságai akkor változtak meg, amikor rájuk vasalták a számokat. A forró vasaló miatt az anyag elveszíthette elasztikusságát, így könnyebben is szakad.

Erre jó esély van, mert még négy másik csapat is ugyanilyen mezben játszott már meccseket, és egyiket sem tépték cafatokra, hiába kapaszkodtak beléjük. 

A Bild szerint a svájciak különlegesen elvékonyított mezt viseltek, a Puma az úgynevezett ACTV-technológiát használta. Ez a trükk elvileg mikromasszázst biztosít, és így jobb izomműködést teremt a játékosoknál, de ennek ára az, hogy simán széttéphetőek a trikók.

A Puma elismerte, anyaghibásak voltak a mezek

A Puma elismerte, hogy anyaghiba miatt szakadtak szét a mezek a svájci labdarúgó-válogatott játékosain vasárnap este. A cégnél hétfőn utánajártak, hogy mi okozhatta a problémát, és arra jutottak, hogy valóban gyenge minőségű mezek készültek. Ezekből csak a svájci válogatott kapott, más csapat nem. „Ellenőriztük a leltárban minden csapat minden mezgarnitúráját, és biztosítjuk, hogy ilyen szerencsétlen eset nem fordul elő még egyszer” – idézte az MTI a cég közleményét.

(Borítókép: Granit Xhaka szakadt mezben a Svájc - Franciaország mérkőzésen, 2016. június 19-én. Fotó: REUTERS/Gonzalo Fuentes)