Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Amihez Storck nyúlt, arannyá változott

15
2016.06.20. 15:18 Módosítva: 2016.06.20. 15:20

Bernd Strockot, a magyar futballválogatott német szövetségi kapitányát már Magyarországra érkezése óta támadták, előbb az utánpótlásért felelős vezetőként azért, mert eltanácsolt onnan néhány edzőt. Akkor 9 pontban foglaltam össze, miért tud segíteni Storck a magyar futballon.

Aztán Dárdai Pál szövetségi kapitány utódjaként meg már azért kezdték ki, mert lecserélte a régi stábot. Most már senki sem támadja. 1962 óta ugyanis ő a legsikeresebb magyar kapitány, aki azt is elérheti, hogy 1966, vagyis

ötven év után nagy tornán továbbjusson a magyar válogatott.

Ami akár már ma bekövetkezhet, ha az angolok legyőzik a szlovákokat.

Ez már olyan szint, amely Németországban is érdekes, és a végén még oda is eljuthat, hogy a Bundesligából keressék. Szerencsére az MLSZ még az Eb előtt szerződést hosszabbított vele , vagyis a vb-selejtezőkön is ő vezeti majd Magyarországot (abban az ősszel kezdődő sorozatban Portugália és Svájc a legfőbb riválisunk a csoportkörben).

Az UEFA nagy húzása

A magyar válogatott a 24-es létszámemelés miatt jutott ki, ha viszont a továbbjutás összejön, akkor már abban a szűk 16-os körben leszünk, amelyik régen részt vett az Eb-döntőben, vagyis kvázi bekerültünk oda, ahová 2012-ben nem sikerült.  

Bernd Storcknak olyan érzéke van a futballhoz, ami az elődeiből kiveszett. Rendre jól sült el, amikor változtatott, Bódi szerepeltetése volt talán az egyetlen, amikor mellényúlt.

A többi beavatkozásra a maximális siker sem túlzás. Összeszedtük, mire gondoltunk.

Mervó Bence
2015-ös U20-as világbajnokság

Bernd Storck első nagy tornája tavaly júniusban volt, amikor a 20 év alatti válogatottal szerepelt az új-zélandi világbajnokságon. A csoportból továbbjutottunk – Brazíliával és Nigériával –, a szervezett védekezésnek, csapatjátéknak lehetett látni az alapjait, végül egy szerencsétlen öngóllal estünk ki a későbbi győztes szerbekkel szemben a 16 között.

A német szakember a keretkijelölésnél magára haragította a Honvédot, mert nem vitte el a Bobál ikreket, akik a Manchester City látókörébe is bekerültek. Ott volt viszont a csapatban Nagy Ádám, de róla majd később. Mervó Bence az előző kapitánynál inkább kiegészítő ember volt, csereként állt be leginkább, Storcknál egyértelműen ő lett a center. Öt góllal végül megnyerte a gólkirályságot a vb-n, Sionba került, onnan kölcsönbe Lengyelországba.

Guzmics Richárd
Magyarország–Románia 0-0, 2015. szeptember 4.

A kényszer is rávitte, hogy a felnőtt válogatott kispadján való bemutatkozásakor a krakkói középhátvédnek bizalmat szavazzon. Juhász ugyanis megsérült. Guzmics egy évvel korábban nagy hibát csinált Bukarestben, a közönség bizalmatlansága érezhető volt, a középhátvéd azonban nagyszerű teljesítményt nyújtott. A meccs 0-0 lett, versenyben maradtunk, Storck szerint ez volt a legfontosabb, hiszen egy vereséggel elúszott volna a harmadik hely lehetősége.

Nagy Ádám
Észak-Írország–Magyarország 1-1, 2015. szeptember 7.

A válogatottról készült dokumentumfilm mutatta meg, hogyan indította útjára Belfastban a második félidőre. Átölelte biztatásként. Az elsőben megsérült Elek Ákos, és Nagy Ádám megkapta a bizalmat. Azóta ő a magyar futball legnagyobb ígérete. Ezen a meccsen ugyanakkor a gól előtt helytelenül mozgott. Nagy viszont rengeteget tanult belőle, és hogy bátran betette, az mindenképp tiszteletre méltó.

Érdemes megjegyezni, Nagyot a magyar szakma nem találta megfelelőnek, majdnem abbahagyta. Az U19-es keretben sem volt ott, mert Mészöly Géza inkább Nagy Dominikban látta a jövőt.

Böde Dániel
Magyarország–Feröer 2-1, 2015. október 8.

Feröer ellen őt cserélte be, és a Fradi csatára azonnal vágott két gólt. Rendben, nem volt egy nehéz ellenfél, de mégiscsak meg kellett nyerni ezt a selejtezőt is, hogy a harmadik helyet elcsípjük.

A debreceni Bódi Ádám volt ekkor egyébként a jobb szélen, de őt lecserélte, és többször nem is játszott nála.

Kleinheisler László
Norvégia–Magyarország 0-1, 2015. november 12.

Igen furcsán hatott a magyar futballközegre, amikor egyszer csak bekerült a válogatottba a harmadosztályban is mellőzött, büntetésben lévő játékos. Először csak azért hívták meg, mert Ödegaard játékát szerették volna modellezni. Aztán a középpályás elnyerte a szakmai stáb tetszését.

Ekkor mondta róla, ő a legjobb játékosunk, azért van a keretben. Később kiderült, a győztes góllal meccset nyerő ember is lett. A mostani Instat-számok is azt jelzik, hogy ő volt a legjobb játékosunk. Beleérzett.

Priskin Tamás
Magyarország–Norvégia 2-1, 2015. november 15.

Azt a gólt, amit a visszacsel után bevágott a norvégoknak, még rengetegszer fogják ismételni. Nem csak nálunk, az egész világon. Nem sok jel utalt arra, hogy be fog kerülni a kezdőbe, de ez megint egy jó döntés volt.

Szalai Ádám
Magyarország–Ausztria 2-0, Európa-bajnokság, 2016. június 14.

Nem törte meg a német szakember hitét, egyetlen pillanatra sem bizonytalanodott el, ha Szalai Ádám neve került szóba.

Pontosan tudta, nagyot fog harcolni az osztrák védőkkel, a letámadás elindításában pedig rá hárul a kulcsszerep. Aztán egy olyan összjátékot láttunk tőle, meg Kleinheislertől, ami a Barcelonára emlékeztette a West Ham horvát edzőjét, Slaven Bilićet.

Stieber Zoltán
Magyarország–Ausztria 2-0, Európa-bajnokság, 2016. június 14.

Erre a meccsre még egy kiváló húzás jutott. Ezzel sikerült 1966 után nagy tornán európai csapatot legyőzni.

A keretkijelölésnél Gyurcsó Ádám és Stieber Zoltán között kellett döntenie, végül a Nürnbergben keveset játszó Stieber mellett határozott. Nyilván közrejátszott ebben, hogy jobban védekezik, mint a Pogon szélsője, aki Elefántcsontpart ellen kihagyta a nagy lehetőségét.

Stieber végül gyengébbik lábával, jobbal olyan megoldást választott, amit megint csak jó sokáig ismételni fognak, mert pazarul bökött a labda alá, és csodásan esett be a kapus felett a léc alá.

Gyurcsó egyébként nem emésztette meg könnyen a kimaradását, szerinte helye lett volna a keretben, de végül Stieber sokkal jobb döntés volt.

Háromcsatáros játék Izland ellen
Magyarország–Izland 1-1, Európa-bajnokság, 2016. június 18.

Hátrányban voltunk, de fölényben, az egyenlítés azonban elmaradt a 88. percig. Egyszerűen nem volt meg sokáig az az erő a csapatban, hogy a kapura is veszélyes legyen. Miután Nikolics, Böde valamint Szalai volt már elöl, a visszahúzódó izlandi védelem már nem tudta megoldani a semlegesítésüket. Ebből jött az egyenlítés.

Nem kis rizikót vállalt, mert ha az izlandiak elmennek egy kontrából, amihez a legjobban értenek, akkor kétgólos vereséget szenvedünk. Ráadásul a harmadik helyért zajló összevetésben minden gólnak jelentősége van. Veszélyes volt tehát a helyzet, de a szerencse egy nagyszerű támadás végén Storck mellé szegődött. Pontosabban nem is szerencse volt az öngól, hanem kiprovokálása egy hibának.

Összehasonlításul érdemes megjegyezni,

szinte majdnem az összes meccsre jutott valami olyan, amiről meg lehet emlékezni. Ilyen töménységben az elődöknek nem sikerült a közbeavatkozás egy meccsbe.

A korábbi kapitányok közül Pintér munkásságát nem is érdemes figyelembe venni, amikor Egervári ült a kispadon, a svédek elleni 2-1-es győzelem egyértelműen a bátorságának volt köszönhető. Priskint hozta be, aki előkészítette Rudolf utolsó perces gólját.

Böde beállítása Isztambulban szintén remek lépés volt, egyenlítő gólt lőtt (1-1). Ha hozzátesszük, hogy az akkor szintén becserélt Guzmicsnak volt még egy centikkel mellémenő fejese, elmondhatjuk, neki az volt a legjobb meccse.

A többiek neve mellett jelentős többségben a szarvashibák sorakoznak. Bozsik Péter ki tudott kapni Máltán (1-2), Gellei Imre Rigában szalasztotta el nagy esélyét (1-3), pedig akkor karnyújtásnyira volt a pótselejtező esélye.

(Borítókép: Huszti István/Index)  • Vennék
  • Hírek