Oszkár
20 °C
29 °C

A lengyelek nulla ponttal küldték haza Ukrajnát

2016.06.21. 20:05
A lengyel válogatott 1-0-ra győzött a nulla ponttal záró Ukrajna ellen a futball-Eb C csoportjának utolsó fordulójában. Lengyelország rosszabb gólkülönbségével csoportmásodik lett Németország mögött, a nyolcaddöntőben Svájccal játszik majd.

Az Eb-n az ukrán csapat volt az első, amelyik két forduló után már biztos kiesőnek számított. Az utolsó körben már csak a becsületükért mehettek Jarmolenkóék, és dönthettek arról is, Lengyelország hányadik helyen lépjen tovább a csoportból. Nem is vették félvállról a mérkőzést. 

Nagy iramban kezdődött a meccs, az ukránok próbáltak meg irányítani, de ebből csak az lett, hogy két perc múlva máris a lengyelek szerezhettek volna előnyt. Milik került nagy helyzetbe, de a kapusba lőtte hat méterről. Bő egy perc múlva Lewandowksi került ziccerbe, könnyedén lépett be a védők mögé, kapta is a labdát, már csak a kapus volt vele szembe, de a kapu fölé bombázott tíz méterről.

Az ukránok kicsit lecsillapodva már szervezettebbek lettek, a védelem sem bizonytalankodott, és el is jutottak a lengyel kapuig. Pazdannak kellett kétszer is az utolsó pillanatban becsúszva megmenteni ea lengyel kaput. Néhány perccel később már ő sem volt ott, hogy segíthessen, de a mindenkit lefutó Jarmolenko képes volt elszúrni a tiszta helyzetet, lendületből kapu fölé vágta.

A lengyelek egész egyszerűen nem tudtak dominálni,  nem tudtak kapu elé kerülni, ha mégis, azt Lewandowski elszúrta. Az ukránok távolról is próbálkoztak, de nem voltak elég pontosak. 

A félidő végén próbált másik fokozatba kapcsolni a lengyel csapat, magasabbra tolták a védekezésüket, de így sem jutottak komoly lehetőséghez. 

A második félidő első perceiben a lengyelek mintha még visszafogottabban játszottak volna, a csoportelsőség elúszni látszott, a németek 1-0-ra mentek, így újabb helyzeteket tudtak kidolgozni az ukránok.

Később talán pont ez a tétnélküliség segített, az ukránok baloldala sebezhető volt, könnyedén játszották át ott a labdákat. Az 54. percben a csereként beállt Błaszczykowski kapott jó indítást, befelé húzott egyet, majd bevágta a jobb felsőbe.

A lengyelek lendületbe jöttek, két perccel később Kapustka húzta meg balszélen, aztán a végén laposan az oldalhálóba lőtt. Öt percig tartott a nagy akarás, aztán átengedték a területet az ukránoknak, akik mindent megtettek azért, hogy legalább egy gól begyötörjenek. Konopljanka és Zozulja is azonnal lőtt, mihelyst területhez jutott, de pontatlanok voltak.

Időnként teljesen szétesett a lengyelek védekezése, a 73. percben is csak úgy tudták megállítani Zozulját, hogy lerántották. A bíró simán befújhatott volna egy büntetőt. 

Lewandowskiék túl nagy erőket már nem mozgattak meg, néha vezettek egy-egy kontrát, de belátták, 3-0-ra nincs esélyük nyerni, hogy csoportelsők legyenek. Az ukránok veszélyesek maradtak, Zozulja fejelt nem sokkal a kapu mellé szöglet után, majd Rotan is bombázott távolról, de Fabianski kapus jól érkezett a lövésre. A 86. percben kipasszolták a lengyel védelmet, csak Krychowiak sajátos védekezési technikájának – nagyjából ráült a labdára – köszönhető, hogy nem jutott el a labda szélről a középen berobbanó játékoshoz. 

Az utolsó perceket már egyik csapat sem kívánta, az ukrán kapitány tett egy szép gesztust, berakta a 37 éves Tyimoscsukot, hogy legyen még egy Eb-szereplése, de nem nagyon lesz mit ünnepelnie ezen kívül.