Zsanett, Janka
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

A holtfáradt lengyelek tizenegyesekkel verték ki Svájcot

2016.06.25. 17:59 Módosítva: 2016.06.25. 17:59
1-1-es 90 perc után nem döntött a hosszabbítás, majd Lengyelország egy lövést sem hibázott a tizenegyesrúgásoknál, 5-4-es szétlövéssel jutott a nyolc közé. Ahol az esti horvát-portugál győztesével játszik.

St. Etienne-ben játszották az Eb első nyolcaddöntőjét, Svájc és Lengyelország feszült egymásnak. Mivel a hat eddigi meccsükön egy gólt kaptak, azt is a svájciak, meglehetősen kiegyenlített, és nem túl gólgazdag meccsre volt kilátás.

Ennek ellenére már a 30. másodpercben üres kapura lőhetett a lengyel Milik, de ügyetlenül fölé rúgta a labdát. Lewandowski támadta le Sommer-kapust, aki ijedtében az Ajax-csatárt találta meg. Szerencséjére az is kapkodott.

A lengyelek az első félidő végéig irányították a meccset,

 • gólt fejelhetett volna Lewandowski, de a kapust találta meg
 • Krychowiak szöglet után, ziccerben bólintott csúnyán mellé-fölé
 • Grosickinek volt egy lövése
 • Milik hibázott jóval kisebbet, mint korábban.

A 35.-ben tudtak kijönni a svájciak, Schär viszont pont középre bólintott, Fabianski felszedte a labdát.

Alig pár percig lélegezhettek fel, mert a 40.-ben Grosicki megindult a bal szélen, kényszerítőzött egy svájci védővel - pont visszapattant hozzá a labda - , majd megjátszotta Blaszczykowskit, aki levette a labdát, és Sommer lába között begurította. Miliket is meg kell dicsérni, mert lehúzta a fejét, csak így juthatott el a labda a gólszerzőhöz.

A meccs a szünet után is küzdelmes, de meglehetősen színvonaltalan volt. Grosicki szerelte Lewandowskit egy lövéshez, Sommer fogta, a másik oldalon Shaqiri csavart 18-ról, Fabianski vetődött, aztán Blaszczykowskinak akadt még egy lövése.

A hajrára a lengyelek teljesen visszavettek, látszott, hogy ki akarják húzni az 1-0-val. Seferovic még a lécet találta el a 80.-ban, öt perc múlva Shaqiri a kapufát, csakhogy az már befelé pattant.

Óriási, zseniális gól volt, a Stoke támadója a 16-os vonalán ugrott fel, és beollózta. Könnyen lehet, hogy megvan az Eb gólja, ezt nagyon nehéz lesz überelni.

A lefújásig már egyik csapat sem erőltette, jöhetett a hosszabbítás. De először úgy tűnt, jöhettek volna akár a tizenegyesek is, mert a ráadás első negyedórája unalmasan telt, mindkét csapat az eredmény tartására törekedett.

A 110. perc környékén mégis éledezni kezdtek a svájciak, ami arra lehet bizonyíték, hogy a lengyelek elkezdtek fáradni már a rendes játékidő hajrájában, és ez a folyamat tovább tartott. Emiatt is érdekes, hogy a lengyel kapitány a 100. percben cserélt először. Ha a 75.-től, 5-6 percenként megszakította volna a játékot egy cserével, lehet, hogy nem jön össze a hosszabbítás sem a svájciaknak.

Svájc benyomta a lengyeleket az utolsó tíz percre, Xhaka szépen passzolt, de Shaqiri túl sokat húzogatott. Utána viszont, a 113.-ban már nem, csodás labdát ívelt Derdiyok fejére, aki közelről nem helyezett eléggé, Fabianski védett. Nagy védés volt, bár a labda nem ment sarokra.

Derdiyok a 117.-ben talán még ennél is jobb labdát kapott, igaz az megpattant egy védőn, de olyan szépen lehetett volna kapura tenni, hogy senki sem védi ki. A cserecsatár nem találta el rendesen, a védőről lepattant, végül szöglet sem lett belőle.

Két perc múlva a lengyelek még megnyerhették volna, mert Seferovic és Sommer egymásra várt Piszczek kiugratásánál, és végül a védő valahogy odakapart, elkotorta a labdát. Jöhettek a tizenegyesek

A svájciak kezdték a rúgást:

 • Lichtsteiner berúgta, helyezve, középre, 1-0
 • Lewandowski kegyetlenül kilőtte a bal felsőt, 1-1
 • Xhaka mellé rúgta, bal külsővel ment erőre, mellé szállt a labda, maradt 1-1
 • Milik behelyezte, bár Sommer beleért, 2-1 a lengyeleknek
 • Shaqiri szépen a bal alsóra helyezett, 2-2
 • Glik a jobb alsóra ment, félmagasan, erősen, 3-2 a lengyeleknek
 • Schär higgadtan egyenlített, 3-3
 • Blaszczykowski is belőtte, 4-3
 • Rodrigueznek be kellett rúgnia, hogy Svájc versenyben maradjon, sikerült is, 4-4
 • Krychowiak bebombázta, Lengyelország 5-4-re nyerte a tizenegyespárbajt, egyet sem hibáztak

A lengyelek nyolcaddöntőbe jutottak, és várják az esti horvát-portugál győztesét.