Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-6 °C
2 °C

Nem bírtuk a végét, 4-0-val búcsúztunk az Eb-től

2016.06.26. 22:50 Módosítva: 2016.06.26. 23:25
Még egyszer nem tudott olyan hatékony játékot felmutatni a magyar futballválogatott, mint szerdán a portugálokkal szemben. Az Eb nyolcaddöntőjében a belgák sokkal gyorsabbak voltak, technikai fölényüket is érvényesítették. Király bravúrjai ellenére is kaptunk egy sima négyest.

Magyarország egy győzelemmel és két döntetlennel, Belgium egy vereséggel és két győzelemmel érkezett a labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjébe. Mivel a belgák a világranglista második helyén állnak, természetesen ők voltak az esélyesek, a végső győzelmük sem lenne meglepetés.

Favorithoz méltón, magabiztosan is játszottak az első perctől.

A belga futballreform után ugyanis felnőtt egy olyan generáció, amely a legnagyobb európai sztárcsapatokban játszik. Fellaini például a Manchester United középpályása az első, olaszok elleni vereségkor még pályára lépett, azóta egy percet sem kapott.

Belgium egyébként a csoportbeli második helyével könnyebb ágra került, a belga kapitány, Marc Wilmots valamint a játékosok is emlékeztettek arra, egy pillanatra sem szabad lebecsülniük a magyarokat, nem véletlenül jutottak el idáig.

A mieink folyamatosan azt hajtogatták, hogy szeretnék az Eb minden percét élvezni, továbbra sincs nyomás rajtuk, felszabadultan játszhatnak. Az eddigi eredmények után megjött az önbizalmuk is, éhesek lettek a sikerre.

Náluk jobban már csak a szurkolók voltak kiéhezve, és hatalmas számban kísérték el a csapatot Franciaország-szerte. Toulouse-ban 10 ezren voltak, holott ez a legkisebb Eb-stadion, és ide voltak a legdrágábbak a belépők.

Első félidő

A meccs előtt a belga kapitány, Marc Wilmots kedélyesen beszélgetett egy keveset Andy Möllerrel, amikor még öltönyben tartottak terepszemlét. A szakember Király Gáborral is váltott néhány szót, sőt, a szurkolókhoz még egy szelfire is odament a kerítéshez.

Nem jó előjellel kezdődött a mérkőzés, a bemelegítésnél ugyanis Kleinheisler László megsérült. Ő az előző meccset a sárga lapja miatt kihagyta, és noha az első két meccsen fontos láncszem volt, mégis bízhattunk abban, hogy most sem lesz érzékeny veszteség a hiánya.

A belgák pontosan úgy kezdték a meccset, ahogy a világranglistán második helyen álló csapatnak kell. Domináltak, magabiztosan kezelték a labdát, nem hagytak esélyt a közbeavatkozásra, és éltek a gyorsaságukkal.

A hetedik percre Királynak már kétszer is védenie kellett. Előbb Lukaku fordult be az ötösön, akkor Királynak a vállát kellett a labda útjába tennie, majd de Bruyne találta meg a rést tizenhatról, akkor el is kellett vetődnie.

A 10. percben viszont már a 40 éves, válogatottsági rekorder magyar kapus sem tudott segíteni. De Bruyne testcsele után Lang szabálytalankodott, a sértett tökéletesen ívelte középre a labdát, amikor elrúgta, lehetett látni, hogy Lukaku lépéselőnyben van, de neki még magas volt a labda, a még nagyobb előnyben lévő Alderweireldet senki sem fogta, így nyolc méterről a kapuba fejelhetett.

Gera szájáról le lehetett olvasni, hogy több bátorságot kér a csapatától, közelről észlelte, hogy kissé összezavarodott a válogatott.

Courtois egy hazaadás után megcsúszott, a labda szögletre gurult ki, az első negyedóra végén ez volt a legveszélyesebb helyzetünk. A belgák viszont nagyon mentek, általában zavartalanul jutottak el a kapuig, de Király a helyén volt.

A 24. percre megvolt az első magyar kapuralövés is, Lang indult el szépen, Szalai Dzsudzsáknak adta, a csapatkapitány lövéssel próbálkozott, de Courtois bravúr nélkül fogta vetődve.

Magyarország–Belgium 0-4

Nagyobb helyzet volt az első félidő vége felé, Lovrencsics bombázott egyet, de célt tévesztett, Dzsudzsák közelebb járt a kapuhoz, csak nem volt akkora erő a labdájában. 20 centi hiányzott. Aztán a tizenhatoson kívül próbálkoztunk, ahogy a portugálok ellen bejött, de most nem voltak olyan pontosak a kísérletek.

Az ellenfél helyzetei sokkal veszélyesebbek voltak. De Bruyne 19 méteres szabadrúgását Király pazar vetődéssel tolta ujjheggyel a kapufára. Onnan visszapattant, de Lukaku fölébólintott.

Aztán Mertens jött, aki rávezethette a magyar kapusra a labdát, és ha higgadtabb, megduplázhatta volna az előnyt. Szerencsére Wilmots kapitány őt játszatta – a Napoliban keveset játszott -, nem pedig a BL-döntőben is gólszerző Carrascót, aki a kapu előtt sokkal hatékonyabb.

Az utolsó félidőnk, nem úsztuk meg a KO-t

A második félidő elején Hazard tesztelte Királyt a rövid saroknál, de a Haladás kapusa kiszedte a rövid felsőből a labdát. A Gera helyére – nem volt jó meccse a portugáloknak csodás gólt lövő középpályásnak - beálló Elek Ákos adta Szalainak a labdát, aki rögtön lőtt a jobb oldalról, de fölé. Nagy Ádám labdaszerzése és Dzsudzsák elfutása után még közelebb járt a gólhoz a center, de szögletre mentettek előle. Pedig ha a két védő között át tudja venni Dzsudzsák indítását, akár a tizenhatoson belülre is betörhetett volna.

Ezekben a percekben nagyon felpörgött a meccs, mindkét csapat sokat futott, de nem lehetett érezni a mieinken a védelem ingatagságát.

Kicsit már könnyelműsködtek is a belgák, vagy éppen nem találták a helyes megoldást, amikor a tizenhatos közelébe értek. Addig érezhető volt a technikai fölényük a labdakezelésben, a játék felgyorsításában, a labdás megindulásoknál, a büntetőterület környékén viszont már nem.

A 66. percben Pintér megpattanó lövése veszélyesen vágódott a léc alá, Courtois azonban megnyúlt a levegőben, és szögletre ütötte. Juhász fejese mellément a szöglet után. Vermaelen csak szabálytalanul tudta megállítani Pintért, a szabadrúgás után Juhász elé került a labda, éles szögből lőtt, centikkel mellé.

Két nagyon nagy helyzet volt, és sajnos ekkor volt igazán szembetűnő, hogy most nem úgy pattannak a labdák, ahogy a portugálokkal szemben. Az pedig borítékolható volt, hogy sokkal több ekkora helyzetünk nem lesz.

Wilmots nagyszerűen cserélt, mert Batshuayi első labdaérintéséből gólt szerzett. Szöglet után a röviden kifejelt labda Hazardhoz került, aki egyedül megindult a bal oldalon, a védők ezt a klasszismegoldást nem tudták lereagálni, a Chelsea-ben nem túl jó szezont futó játékos középre adott, Batshuayi közelről, senkitől sem zavartatva a kapuba lőtt.

A 79. percben jött a harmadik. Hazard felgyorsított a felezővonaltól, befelé cselezett – Lang és Guzmics sem tudta követni a mozgását -, és ami nem sikerült eddig neki a meccsen, most igen, 18 méterről tökéletesen kilőtte a bal alsó sarkot, Királynak esélye sem volt a hárításra.

Aztán Szalainak volt egy nagy helyzete, hat méterről kevéssel fölé lőtt egy kavarodás után. majd Elek Ákos az utolsó percben próbálkozott, és akkor még nem sejthettük Courtois bravúrjánál, hogy a kontrából megy a negyedik. A csereként beálló Carrasco a rövid sarokba lőtt.

Megvan az első négygólos csapat az Eb-n. Belgium. Ettől még vagy 10 ezer torokból felzúgott a meccs végén a szép volt, fiúk. És a Himnusz is.

Tényleg szép volt. Ezt az utolsó negyedórát beleszámítva is. Mert az árnyékunkat nem nőhetjük ki 12 nap alatt.



  • Vennék
  • Hírek