Az Európa-bajnokság 22. napja

Index
2016.07.01. 23:08

Összefoglaló

Egy elődöntő már lement: a portugálok tizenegyesekkel jutottak túl Lengyelországon.
Este 9-kor Wales és Belgium találkozik.
Az angol kapitány után a spanyol is lemondott, Vicente del Bosquét sem lesz könnyebb pótolni.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Eb negyeddöntőben a Real két sztárja egymás ellen meccsel.

  • Indítsa el, nézze meg a helyzeteket.

  • Kérdezhetné bárki joggal, aki meglátja az alábbi képet, amely a walesi-belga-meccsen készült. Mintha valami őrült bulit beszélnének meg a csapatok, pedig csak walesi szöglet jön, de az összebújás annyira hatékony volt, és annyira összezavarta a belgákat, hogy meglett az egyenlítés.

  • Ryan Giggs aggodalmasan figyelheti az éppen zajló Wales-Belgium-mérkőzést az utóbbiak 1-0-ás vezetésénél. Aggodalma azonban nem most kezdődött, ugyanis ma, 29 év után volt kénytelen távozni a Manchester Unitedtől. 

    Giggs 14 évesen került a klub utánpótlásába, a felnőtt csapatban - 1991-es bemutatkozását követően - összesen 963 mérkőzésen lépett pályára. A Premier League-t 13, a Bajnokok Ligáját két alkalommal nyerte meg, tavaly előtti visszavonulását követően Louis van Gaal szakmai stábjában dolgozott másodedzőként. A 42 éves walesi Giggs szerződése még egy évig szólt, de az új vezetőedző, José Mourinho nem tartott igényt a munkájára, mert állandó asszisztense, Rui Faria lesz a segítője.

  • Ezzel a kérdéssel kezdte Hajdú B. István az M4 kommentátora a mérkőzés előtti bejelentkezését, és most sokan fogjuk a fejünket, hogy zseniális, vagy minden idők legrosszabb kezdőmondata volt-e ez.

    Szavazzon!

    Tetszett a kezdőmondat?

  • Az Európai Labdarúgó Szövetség pénteken fegyelmi eljárást indított a lengyel és a portugál szövetséggel szemben a két ország válogatottjának csütörtöki Európa-bajnoki negyeddöntője után.

    Az UEFA honlapján közzétett indoklás szerint a marseille-i mérkőzésen mindkét csapat szurkolói pirotechnikai eszközöket használtak, a lengyelek között kisebb zavargás is volt a lelátón, a csapat pedig nem tartotta be pontosan a protokollt, ezért a tervezettnél később kezdődött a találkozó.

    A portugálok terhére róják, hogy egyik drukkerük a hosszabbítás második félidejében beszaladt a pályára. A fegyelmi testület várhatóan július 21-én hoz döntést az ügyben.

    A meccs rendes játékideje 1-1-es döntetlennel zárult, a hosszabbítás nem hozott újabb gólt, a tizenegyes-párbajt pedig a portugálok nyerték 5-3-ra, ezzel bejutottak a négy közé.

  • A belga válogatott futballista 30 millió fontért hagyja el az orosz Zenit Szentpétervár csapatát és az Evertonban játszik a következő idénytől. A Standard Liege és a Benfica korábbi játékosa heti több, mint 100 ezer fontot fog keresni a liverpooli klubban.

  • Hivatalosan is megtörtént a bejelentés

  • Közlekedési fennakadások miatt sok walesi szurkoló lemaradhat az esti Wales-Belgium negyeddöntőről a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon.

    Péntek délelőtt műszaki problémák miatt komoly késések alakultak ki a Nagy Britanniát és Franciaországot összekötő Csatorna-alagútban, ezért a walesi szövetség azt kérte, kezdődjön később az eredetileg 21 órára kiírt mérkőzés, hogy minden drukker biztosan odaérjen a lille-i stadionba. Az európai szövetség jelezte, nincs lehetőség az időpont módosítására.

    A nemzetközi vasúti szakaszon délelőtt 5, délután 3,5 órás késésekkel közlekedtek egyes járatok.

    Az érintett szurkolóknak Chris Coleman, a walesi válogatott szövetségi kapitánya is üzent a szövetség Facebook-oldalán. Az edző megköszönte a szurkolók kitartását, és reményét fejezte ki, hogy mindenki odaér a kezdésre.

  • Ingyenes lesz a belépés az SP La Fiorita elleni Európa-liga visszavágóra, írja a DVSC.hu. A meccset július 7-én, 18 órától tartják. Az odavágót 5-0-ra nyerték a debreceniek. A VIP-szektorba 4000 forint lesz az ár, amely magába foglalja korlátlan étel és ital fogyasztást.

    Azok, akik már meghosszabbították a bérletüket, vagy újat vásároltak, ajándékot kapnak a DVSC-től a mérkőzésre való belépés alkalmával. 

  • Egyelőre az angol U21-es válogatottat irányító Gareth Southgate nagy fölénnyel vezeti, de Luiz Felipe Scolari és Alan Pardew, valamint Arséne Wenger sem marad el tőle sokkal. Íme a legkevésbé preferált leendő kapitányok listája:

  • A francia válogatott labdarúgó, Hatem Ben Arfa pénteken a Paris Saint-Germain csapatához szerződött.

    A bajnoki címvédő PSG közleménye szerint a Nizzából érkező középpályás szerződése két évre szól. Ben Arfa korábban az Olympique Lyonban és az Olympique Marseille-ben játszott, majd öt szezont töltött a Newcastle Unitedben, tavaly pedig visszatért hazájába.

    Az elmúlt idényben 37 mérkőzésen 17 gólt szerzett az OGC Nice színeiben, jelölt volt az év játékosa címre, de az Európa-bajnokságon házigazdaként szereplő francia válogatott keretébe ennek ellenére csak tartalékként került be. A 29 éves Ben Arfa a párizsiak új vezetőedzője, Unai Emery első igazolása.

  • Lille-ben a belga drukkerek. Egyelőre remek a hangulat a városban. Este kilenckor jön a második negyeddöntő.

  • Joachim Löw talizmánjának tekinti a német sajtó Angela Merkel kancellárt.

    Az előző négy tornán rendre meglátogatta a csapatot, 2008-ban háromszor is.

    Most azonban nem lesz ott a szombati német-olaszon, Bordeaux-ban.

  • De most nem az első csapatnál, hanem az akadémián. Szalai László lett ugyanis a szakmai igazgató, aki az MLSZ-ben az edzőképzés vezetője.

    Nehéz összeszámolni, hányan vezették eddig az akadémiát.

    Szalai együttműködése biztosan izgalmas lesz az NB II-es csapat vezetőjével, Bognár Györggyel.

  • Ezért nagyon valószínű, hogy ők nem játszhatnak a német-olasz negyeddöntőn sem.

    Mivel Motta eltiltott, így az olaszoknak lesznek nagyobb gondjaik az összeállításnál.

  • „Itt az idő, hogy történelmet írjunk az Európa-bajnokságon is” - ezt a német válogatott menedzsere, Oliver Bierhoff jelentette ki.

    Németország 1996-ban nyert utoljára, vagyis 20 év után lehetnek a legjobbak.

    Ilyen hosszú idő még nem telt el két győzelem között.

    Az első Eb-t 1960-ban rendezték, az első német győzelem 1972-ben volt, a második 1980-ban, míg a harmadik, aranygóllal, 1996-ban.

    Németország lehet a spanyolok után a másik olyan ország, amelyik a világbajnoki arany után az Eb-t is megnyeri.

    1962 óta nagy tornán nem verték a németek az olaszokat.

  • Ez javasolja Király Gábor. A válogatottsági rekorder kapus a vaol.hu-nak adott interjút. Ennek a legfontosabb gondolatai.

    "Belgium ellen is lehetett volna esélyünk jó eredményt elérni, csakhogy addigra fejben elfáradtunk. Négynaponta követték egymást a kőkemény meccsek, előtte meg öt hetet alapoztunk. Mentálisan fárasztó volt. Érdekes, mert ellenünk az izlandiak tűntek fáradtnak, fáradtabbnak, mint később az angolok ellen. Nekünk nem más országhoz kell méricskélnünk magunkat, hanem a saját csapatunkra kell fókuszálni , a maximumot kihoznunk. Nem úgy kell játszanunk, mint a németeknek, hanem úgy, mint nekünk, magyaroknak. Sikeresek voltunk az Európa-bajnokságon, innen kell folytatnunk ősszel."

    Az utolsó mondat akár úgy is tűnhet, hogy elszólta magát, de aztán a folytatásban kifejtette, ha a jövőjéről mondandója lesz, akkor a nyilvánosság elé áll.

  • A portugálok elleni negyeddöntő előtt Jakub Blaszczykowski kulcsfigurája volt a lengyelek játékának. Gólt lőtt Ukrajnának és Svájcnak. Előbb nyertek 1-0-ra, utóbb 1-1 lett.

    A negyeddöntőben viszont az ő büntetője maradt ki.

    Nem beszélt sokszor róla, mekkora traumán kellett átmennie gyerekkorban. 10 éves volt, amikor a szeme láttára az édesapja leszúrta az édesanyját. Nagymamája nevelte testvérével együtt, börtönbe kerülő apjával nem tartotta a kapcsolatot. Temetésére elment, ez 4 éve volt, az Eb nyitómeccse előtt.

    A most a Fiorentinában futballozó Blaszczykowski az édesanyjának ajánlotta mindkét eddigi gólját. És persze az előzőeket is, amiket a klubjaiban szerzett.

  • Érzik a belga drukkerek is, hogy Wales ellen meglehet az újabb győzelem, utána pedig a portugálok sem verhetetlenek, és máris ott vannak a döntőben. 1980 után tehát ismét aranyért játszhatnának.

    Mivel Lille a belga határ mellett van, nem véletlen, hogy 150 ezer belgát várnak, noha a stadionba biztosan 20 ezer juthat be. Az aréna ugyanis 50 ezres, és a walesiek is biztosan követik a csapatukat. 

  • A váratlanul nagy érdeklődés miatt elfogytak az Európa-bajnokságon negyeddöntős izlandi válogatott mezei.

    Omar Smarason sajtófőnök pénteken közölte, hogy a tervezettnél 1800 százalékkal nagyobb igénylés futott be.

    "Ez nagyszerű, az viszont annál kevésbé, hogy sehol sem lehet már kapni. De remélhetőleg találunk megoldást" - tette hozzá.

     A csapatot 2002 óta egy kis olasz cég, az Errea öltözteti, ám a sportruházatgyártó honlapján sem rendelhető már izlandi mez.

    Az izlandiak - akik a csoportszakaszban 1-1-es döntetlent játszottak Magyarországgal - vasárnap Párizsban a házigazdákkal vívnak negyeddöntőt az Eb-n. (MTI)

  • A francia olimpiai bajnok Yannick Agnel azt mondta, hogy ha Izland megnyeri az Eb-t, körbeússza a szigetországot. Agnel 100-on és 200-on nyert Londonban, Izland körbeúszása ennél kicsit meredekebb feladat lenne.

  • Ezt maga Dino Zoff, a világbajnok kapus mondta, aki a 2000-es Eb-n már kapitányként döntőt játszott az olaszokkal.

    "A belőlük áradó fölényesség segíthet nekünk. Egy német csapat többször futott már úgy ki a pályára, hogy megnyerte a meccset" - jelentette ki.

    Nem nevesítette, mire gondolt, lehet, hogy az előző Eb-elődöntőre.

  • Mondja a felirat a belga-holland határon:

  • A GQ magazinnak mondta el, hogy beparfümözi a szerelését és eperszagú testápolót használ a meccsek előtt. „Az illatod kifejezi, hogy ki vagy” – indokolt a csatár, és azt is elárulta, hogy nem szereti, ha száraz a bőre.

    Kíváncsi lennék az angol szurkolók vérnyomására, amikor ilyeneket olvasnak.

  • Ezt a magyar válogatott védő klubja, a Lech Poznan alelnöke ismerte el egy interjúban. Piotr Rutkowski szerint itt az ideje, hogy a játékos kipróbálja magát egy erősebb ligában. A napokban a francia France Football a nyár egyik legnagyobb igazolásának jósolta a futballistát. 

  • Mármint a szövetségi kapitány-választásban: szerinte az angol szövetség Alan Shearerrel biztosan nem lőne mellé. Shearer amúgy maga is jelezte, érdekelné az állás.