Izlandon a világ szeme

Az Európa-bajnokság 24. napja

Élő
2016-06-27T211044Z 110063444 MT1ACI14461146 RTRMADP 3 SOCCER-EUR
Index
2016.07.03. 13:49

Összefoglaló

Ma kiderül, melyik válogatott lesz a negyedik elődöntős csapat, amelynek Németországgal kell majd a döntőért játszania.
A házigazda Franciaország Izlandot fogadja.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A spanyol Mundo Deportivo értesült a hírről. Mint írják, a már kiesett kétszeres címvédő spanyolok korábbi válogatottját kérte fel az UEFA az ünnepélyes átadóra, ő viszi ki a döntőre az eddig a spanyolok által őrzött Henri Delaunay Trófeát.

  • Nem, nem Nagy Ádámot jelentették be, hanem egy 24 éves franciát, Nampalys Mendyt, akit a Nice-ből vettek meg. Ő lehet majd a csapat új N'Golo Kantéja, akit szinte minden nagy csapat szeretne megszerezni.

  • A Manchester City angol válogatott játékosának nem sikerült a legjobban az Európa-bajnoki szereplés, de ez nagyjából az egész angol csapatra elmondható.

    Mindenesetre a nyolcaddöntős kiesés után sokan megtalálták a futballistát a közösségi médiában, ezért Gary Lineker most szólt, hogy elég lesz, nem az ő hibája a gyenge szereplés.

  • Azt már korábban is megírtuk, hogy a belgák kiesése után a Chelsea kapusa az edzőt hibáztató nyilatkozatot tett, de most kiderült, hogy a konfliktus durvább volt kettejük között, mint Del Bosque és Casillas között. Miután a Wales elleni vereség után Courtois belépett az öltözőbe, számon kérte a kapitányt, az pedig egyszerűen kizavarta az öltözőből a kapust.

    Courtois ugyanis kendőzetlenül elmondta a véleményét, és gyakorlatilag távozásra szólította fel. „Rámutattam, akire kellett”, mondta. Wilmots ezután azt mondta, nem beszélhet így vele, és kidobta. Aztán Courtois és Wilmots egy külön szobába vonultak vissza az öltöző mellett.

  • Ahogy megérkezett a Sevillától a háromszoros EL-győztes edző, azonnal odavitte magával a sevillai középpálya legfontosabb oszlopát, a lengyel Gregorz Krychowiakot. Az átigazolást a Sevilla honlapja jelentette be. A játékos 2021-ig érvényes szerződést írt alá, az ára állítólag 26 millió euró.

  • A német futballszövetség közlése szerint 79,8 százalékos közönségaránya volt a ZDF közvetítésének, ami 28,32 milliós nézettséget jelent. Nézőszámban ezzel megdöntötték az idei rekordjukat (a szlovákok elleni nyolcaddöntőt csak 28,11 millió német nézte), de a közönségarány rekordját, vagyis hogy az éppen bekapcsolt tévékből mennyin ment a meccs, még mindig a nyolcaddöntő tartja 81,2 százalékkal.

  • miután az argentinok legnagyobb sztárja nemrég lemondta a válogatottságot, mert negyedik döntőjét vesztette el a csapattal. 

    A tüntetők transzparenseken kérlelték Messit, hogy gondolja meg magát, mert nagy szükség lenne rá a 2018-as vb-n. Vannak képek is a Reutersnél.

  • A 121. percben becserélt, majd a tizenegyespárbajban röhejeset hibázó olasz Zazán röhögött a korábbi német válogatott játékos Steffen Freund is egy tévés stúdióban. 

  • Mégis, mennyire kell 1-től 10-ig terjedő skálán hülyének lenni, hogy valaki a tizenegyeslövés helyett arra koncentráljon, hogy megpróbálja átverni a kapust? Mármint, ok, tudjuk, hogy a német kapusok elég jól felkészülnek a tizenegyesekre, lásd Lehmann és Kahn esetét 2006-ból, de ilyenkor nem árt, ha az ember a saját képességeivel is tisztában van, vagy legalábbis számol azzal, hogy a sikeres büntetőért nem árt a rúgónak is valamit tennie. Így járt.

     
  • A már alább is taglalt interjúban egész hosszan beszélt a magyar futball előtt álló feladatokról is. „Az erőnlét és a pozitív gondolkodás rengeteget számít. Utóbbi egy hosszabb folyamat. Alapos munkára van szükség a kluboknál, mert tudnom kell, hogy a válogatottba milyen állapotba érkeznek meg a futballisták. Csupán egy két klubtól kapok ilyen jellegű értékeléseket, mert a többi egyesület nem az én felfogásom szerint működik. Németországban és Angliában ez a megszokott, itt azonban még nem terjedt el, ami nem túl szerencsés. Próbálkozunk változtatni az MLSZ-nél, de nem akarom megmondani a kluboknak, hogy mit csináljanak. Ez nem az én munkám, mert ott is vannak edzők, akik tudják, hogy mi szükséges a csapat számára. Utasítani nem fogjuk őket. A kluboknak kell rájönniük, hogy ez a fajta edzésmunka sikeres lehet. A sikerhez még sokat kell változtatnunk, Svájc vagy Ausztria például szakmai szemmel rengeteget tett a fejlődésért. Utánpótlás akadémiákra van szükség, ahol hozzáértő stáb dolgozik. Tudnunk kell, hogy mire van szükség az utánpótlásban. Különleges edzésmódszereket kell bevezetni. Szükség lenne egy menetrendre, hogy hogyan lehet a leghatékonyabban fejlődni. Ilyen jellegű változásokkal előre léphetnénk a válogatott utánpótlásban is, amelyben sajnos szintén komoly problémák állnak fent. A fiataloknak meg kell tanítani, hogy miként lehetnek sikeresek, és ez egyáltalán nem könnyű. Hosszú még az út a sikerességig, de Magyarországnak tudnia kell, hogy nagyon tehetséges játékosaik vannak, akik képesek nemzetközi szinten is jól teljesíteni. Még azonban nagyon kemény munka vár ránk."

    Via Csakfoci

  • Mennyiért? 10 millióért, Ezt Ali Ay, a Bursaspor elnöke mondta az Nso.hu szerint. Dzsudzsákkal együtt Necidet említette, mint akik távozhatnak a török bajnokságból. 

    „Minden ajánlatot meghallgatunk. Neciddel kapcsolatban a Málagát hozták szóba, de nincs szó erről az ügyletről. Dzsudzsák azt mondta, távozni akar, ám erről minket még nem tájékoztatott. A két játékossal kapcsolatban vannak elvárásaink, tízmillió euróért bármelyikük megvásárolható. Ha ezt kifizeti egy másik klub, akkor elválnak az útjaink egymástól.”

  • Ha a magyar válogatottnak már így véget ért az Eb, és a szurkolók is visszatántorognak a mindennapokba, éppen ideje volt, hogy az eddig is felkészültségéről és éleslátásáról ismert szakma következzen. Hogy az nem is olyan nagy dolog, meg, pff, velük biztosan sokkal többet lehetett volna kihozni, bla, bla. Ebből a bódítóan röhejes nyilatkozatcunamiból is kiemelkedik egy újabb gyöngyszem a maga korában tényleg zseniálisnak számító, ám a magát inkább az élvezetek felé hajszoló Váczi Zoltántól (június 30-i interjú, de valahogy csak ma kezdett terjedni az interneten).

    A Borsnak nyilatkozott olyanokat, hogy:

    • még most is kint lennénk az Eb-n, ha a portugálok ellen vereségre játszunk, és elkerüljük a csoportelsőséget.
    • erre egy felelős vezetőnek kellett volna utasítania a játékosokat.

    – Felháborít, hogy csak nálunk nem volt olyan vezető, aki felismeri, hogy a csoport­elsőség nem jó.

    – Ha másodikként vagy harmadikként jutunk tovább, elkerüljük Belgiumot, és most Izland vagy Portugália helyett mi lennénk ott a nyolc között.

    – Azok voltak a csapat gyengéi, akiknek húzni kellett volna a gárdát. Király amikor nem kellett, kijött, amikor kellett, nem jött ki a kapujából, Dzsudzsák pedig a Hősök terén megmutatta, jobban teljesít a mikrofon előtt, mint a pályán.

    –  Apropó, Hősök tere. Úgy fogadták őket, mintha világbajnokságot nyertek volna.

    – Nem szabad túlértékelni ezt a teljesítményt, és a játékosoknak szerényebbnek kellett volna lenniük, és nem ünnepeltetni magukat. Az 1954-es vb-ezüst­érmeseket nem sztárolták így akkoriban

    – A hősök inkább azok az olimpiai bajnokok, akik legyőzik az egész világot.

  • És most egy csomóan röhögnek rajta. Mint például ők:

  • Király Gábor példája ragadós. Gigi Buffon a németek elleni meccs után nyilatkozott arról, hogy maradna a válogatott kapusa. De előtte még olyan szépeket mondott, mint hogy megtettek mindent, amit csak lehetett, ami majdnem elég is volt. Amikor a a csapat értékekkel rendelkezik, szervezett, taktikus, akkor semmi sem lehetetlen. Mint mondta, megvan az okuk a sírásra, nagyon sokat adtak bele, és őrületnek nevezte, hogy habár a németek három tizenegyest is kihagytak, ez mégsem volt elég. Azt is mondta, nem akar visszavonulni, és hogy az új szövetségi kapitány, Giampiero Ventura megadja neki az esélyt, és ő védhet majd a 2018-as orosz vb-n is.

  • Bernd Storck az Izland elleni meccsről:

    Tudtuk, hogy mit kell játszanunk. (...) Tudtuk, hogy nagyon veszélyesek rögzített helyzetekből. Nem annyira a passzjáték dominál náluk, hanem inkább hosszabban játszanak és sokat futnak (...) Próbálnak nyomni (...) góljaik 80%-a rögzített szituációkból születik, erre kellett felkészítenem a csapatot. Nem szabadott sokat szabálytalankodnunk a kapunk előtt, de sajnos befújtak nekik egy büntetőt. (...) Nyomás alatt tartottuk őket, türelmesen járattuk a labdát. 

    A portugálokról: „Nagyon veszélyes helyzetben voltunk (...) a továbbjutás már zsebben volt (...) megváltoztattam a taktikát, mert pályára akartam küldeni azokat a játékosokat, akik még nem kaptak lehetőséget, másrészt a sárga lapokra is figyelnem kellett. (...) Kifejezetten élvezetes meccset láthatott a közönség, örültem, hogy ilyen szépen tudtunk játszani. Nem gondoltam volna, hogy megnyerhetjük a csoportot, azt hittem, Ausztria képes legyőzni Izlandot (...) mondtam a játékosoknak, hogy ne gondoljanak Cristiano Ronaldóra, mert ő is csak a csapat tagja, semmi több. A saját játékunkra koncentráltunk, és kihasználtuk a megnyílt területeket. Türelmesek voltunk, és jöttek a helyzetek. Az egész ország számára megmutatták, hogy milyen remek futballisták."

    A belgákról: „Nagyon nehéz meccsre számítottam. (...) Magas szintet követeltek a meccsek, ehhez pedig sajnos még nincsenek hozzászokva a játékosok. Néhányan problémákkal küszködtek. Sajnos korán kaptunk egy gólt, amely miatt nyitottabban kellett játszanunk. A kontrajátékuk nagyon erős, és ezt ellenünk is megmutatták. 1-0-nál még elégedett voltam, a félidőben pedig azt mondtam, "hajrá, gyerünk, ne add fel!". Gerát sajnos le kellett hoznom, mert fizikailag nem bírta volna a folytatást, így Eleket küldtem be. (...) 76 percig remekül tartottuk magunkat, és kis szerencsével gólt is lőhettünk volna, de persze nekik is voltak lehetőségeik. (...) Egyelőre nem lehet összehasonlítani a magyarokat a belgákkal, de jó ütemben fejlődünk."

    "A világbajnoki selejtező sorozatban Svájc és Portugália is magasabban rangsorolt csapat, már csak két hónap van hátra addig. Nem tudom, hogy a klubok hol állnak a felkészülésben, de remélem, hogy egy-két csapat játszhat majd európai kupákban. A fiatal játékosoknak szükségük van nemzetközi tapasztalatra, ez kell ahhoz a bizonyos következő lépéshez. Meglátjuk, hogy mire lehetünk képesek. Az első helyre Portugália pályázik a legnagyobb eséllyel, és Svájc is komoly erőt képvisel, de a második hely egyáltalán nem lehetetlen. Maradjunk a realitás talaján, az előrelépés nem csak az én munkámon múlik. Fontos, hogy a klubok is közelítsenek a nemzetközi színvonalhoz, mert szükség van a nemzetközi tapasztalatra is. A játékosok csak a válogatottban szereznek nemzetközi tapasztalatot, de ez kevés ahhoz, hogy a következő szintre lépjünk."

    Via:

  • Bernd Storck az M4-nek adott interjút, amelyet a Csakfoci.hu idéz. Ebben Storck felidézi a felkészülési időszakot, hogyan vált számára egyre világosabbá, hogy mit ér a csapat:

    Már a márciusi Horvátország elleni találkozóból leszűrhettük, hogy a jövőben milyen szinten lehet a csapat. Az Elefántcsontparttal és a Németországgal vívott meccseket is hasonló szemmel néztem. Számomra rendkívül fontos volt, mert láttam, hogy a torna előtt hol állunk.

    Ő az elejétől hitt az ilyen eredményekben:

    Mindig is mondtam, hogy jó játékosok alkotják a csapatot, hogy megvan a sebesség, az erőnlét, a technikai és a taktikai tudás, de nem hittek nekem, és csak mosolyogtak a véleményemen. 

    „Nem vagyok az a kifejezetten aktív edző a meccsek alatt (...) visszafogom az érzelmeimet és már ekkor a következő lépésen gondolkodom. (...) csak 2-0-nál mondtam ki magamban, hogy nyerhetünk. Fontos, hogy a játékosok egyfajta nyugalmat és csöndet érezzenek a kispad felől, mert a pályán van elég izgalom.

    Belül természetesen nagyon boldog voltam, de már akkor azon gondolkodtam, hogy mi lenne a következő lépés. Az eredményt meg kell tartani (...) A meccsek alatt nem akarok túlzottan örömködni, mert akkor elveszíthetem a kontrollt, amit viszont nem szabad."

    Amikor megérkeztünk Budapestre, nagyszerű érzés volt látni a Hősök terén a csupa mosolygós embert, ez fantasztikus volt. Az utcán is néha odajönnek és köszönetet mondanak azért, amiért olyan sokat tettem Magyarországért és a magyar labdarúgásért. 

  • Az olasz válogatott 35 éves veteránja, Andrea Barzagli, akinek pedig már egy világbajnoki érme is van, a meccs utáni interjú után, mit szépítsük, egyszerűen elbőgte magát. Vigyázat, meghatódás és érzelmek felsőfokon!

  • Este 9-től a házigazda Franciaország az angolokat is kiverő Izlanddal meccsel az elődöntőért. Ön szerint ki jut tovább?

    Ki jut tovább?