Jó lesz-e Nagy Ádámnak a Bologna?

2016.07.17. 08:27
Az Európa-bajnokságon várakozás felett szereplő magyar labdarúgó-válogatottból Nagy Ádám az első, aki feljebb lépett. Hogy mennyire volt szerencsés a 21 éves játékos klubváltása, évek múlva derül ki. Adunk egy kis hátteret.

Többhetes huzavona végén a Bologna végre szerződtette Nagy Ádámot a Ferencvárosból - 1,5 millió euróért.

A magyar futballválogatott egyik legjobb Eb-játékosát már a torna közben hírbe hozták a Benficával, majd az Olympique Marseille-jel, érdeklődött állítólag az angol bajnok Leicester City is, de a 21 éves középpályás végül Olaszországban köt ki.

Abban a klubban,

  • ami csak 14. lett, négy pontra a kieséstől az előző Serie A-szezonban,
  • aminek edzője a volt Milan-középpályás, volt olasz kapitány Roberto Donadoni,
  • ahol Détári Lajos futballozott 1990 és 1992 között,
  • aminek leghíresebb exjátékosa az aranylabdás Roberto Baggio.

Az első pontot leszámítva a többi biztató, van fogalmuk a magyarokról - Weisz Árpád volt az edzőjük, utánpótlástorna őrzi a tréner nevét -, elismert szakvezető irányítja őket. Donadoni 2008-ban, amikor még kapitány volt, az Eb-n nyolc közé vitte az olaszokat, és csak tizenegyesekkel kapott ki a későbbi győztes spanyoloktól.

Történelmükben akadnak nagy nevek, és jól néz ki az is, hogy hétszeres bajnokok, igaz, legutóbb 50 éve voltak.

A Bologna viszont az utóbbi jó 15 évben csak vegetál, háromszor is kiesett a B ligába, legutóbb tavaly jutott vissza, egyéves kitérő után. Nem csoda, a klubnak az utóbbi tíz évben négy tulajdonosa volt, az egyesületet birtokló cég emiatt többször is nevet váltott a háttérben, bár a Bologna FC-t mindannyian megtartották.

Legutóbb épp bent maradtak, viszont egy év múlva semmiféle garanciát nem látni arra, hogy nem esnek megint vissza. Az egész csapat esetleges, Donadoni neve és a kiscsapatokkal elért bentmaradásai – Livorno, Parma – reményt adnak, de mást nem. Ráadásul Olaszországot ismerve az ő maradása sem betonbiztos, pár gyengébb eredmény, és a jelenlegi amerikai tulajdonos edzőt válthat.

Az olasz bajnokság csúszik lefelé

Az is baj, hogy már maga Olaszország nem túl jó választás, pontosabban a legkevésbé szerencsés Európa öt topligáját, de még Portugáliát is számítva. A BL-ben tavaly csak a Juventus élte túl a csoportkört, de már az, a kiemelkedően legjobb - valójában egyetlen jó - olasz csapat is azonnal elvérzett a nyolcaddöntőben, a Bayern ellen. Igaz, egy évvel korábban még döntőig mentek.

Az Európa Liga csoportkörében ott volt ugyan a Fiorentina, a Lazio és a Napoli is, a nyolcaddöntőt viszont csak a Lazio érte meg, és azt is simán kiejtette a Sparta Praha.

Olaszország ilyen mélyen az európai futballban valamikor a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján lehetett, amikor bundabotrány sújtotta őket, amiből az 1982-es világbajnokság jelentett kiutat.

Jelenleg drámaibb a helyzet, még a legnagyobb olasz klubok helyzete is bizonytalan. A Milan öt éve vegetál, Silvio Berlusconi most határozta el magát, hogy 30 év után eladja a csapatot a kínaiaknak. Az Intert pár éve vette meg nagy reményekkel Erick Thohir indonéz befektető, de az egyesületen semmiféle fellendülés nem látszik. A Roma tulajdonosilag rendben van, de másodrangú futballistákat vesz meg sztárnak, mint Edin Dzeko, vagy a Kínából visszatérő exbarcás, Seydou Keita. Legjobbját, Miralem Pjanicot meg épp most adta el a Juventusnak. A Napoli az ország második legerősebb klubja, itt olasz a tulajdonos, van pénz, de leginkább az ügyes játékoseladásokból kigazdálkodva.

"Ha arra hallgattunk volna mindig, hogy mit mondanak mások, akkor most senki nem ismerné Nagy Ádámot, mint labdarúgót.

Sokan azt kérdik magukban: komolyan a Bologna FC 1909 lett a következő állomáshely? Ez lenne topcsapat valamelyike? Olaszország? Serie A, az egyik úgynevezett magyar játékostemető?" - tette fel a kérdéseket a Facebookon Wágner Ádám edző, aki megmentette a magyar futballnak Nagyot, miután 12 évesen eltanácsolták a játéktól. Erre utal is az első mondatában.

A kérdéseit meg is válaszolta. 

"A legkitartóbb kérőre, egyben a legszimpatikusabbra és a sportszakmailag is megfelelőre esett a választás. A döntésben pedig az is közrejátszott, hogy

Donadoni személyesen hívta fel Nagy Ádámot.

Egy igazi Eb-sztárt pótolhatna, hiszen attól az Emanuele Giaccherini helyét vehetné át, akinek lejárt a kölcsönszerződése Bolognában. Giaccherinit egy másik olasz klubnak, a Fiorentinának vagy a Torinónak adhatja el a játékjogát jelenleg még birtokló Sunderland. Amadou Diawarának, a 18 éves középpályásnak is bizonytalan a jövője a bolognaiaknál - őt állítólag a Roma szerződtetné -, aki ezidáig szintén a középpályán játszott" - magyarázta Wágner, aki utánpótlástornán volt már a városban, egyben az ország legrégebbi stadionjában.

Pont az a jó benne, hogy gyengébb a liga

Donanodi tavaly 4-3-3-as rendszerben játszatta csapatát, de egyrészt semmi sem garantálja, hogy megtartja ezt a formációt, másrészt a 4-3-3 nem is olyan rossz a mélységi irányítóknak, Toni Kroos a Real Madridban, Marco Verratti pedig a PSG-ben él meg elég jól ebben a felállásban.

Ráadásul a keret is erősödni látszik a Bolognánál. Nagy távozójuk eddig nem volt a nyáron, érkezett viszont a Sampdoriából Luca Rizzo, a Cagliariból Godfred Donsah (ők már tavaly is náluk voltak kölcsönben, de most megvették végleg), illetve a Sparta Prahából Ladislav Krejcí. Mindannyian 2000 perc fölött játszottak az előző szezonban, tehát stabil kezdőnek vették őket, Donsah és Rizzo pedig akár közvetlen vetélytárs is lehet Nagynak a csapatba kerülésért, motivációból tehát nem lesz hiány.

Abszurd, de a feljebb felsorolt nagy klubok részleges szenvedése miatt jöhetne be mégis az olaszországi szerződés: ha a Bolognában jól teljesítene Nagy Ádám, könnyebben megakadhatna rajta a Milan vagy az Inter szeme, mivel nagypénzes igazolásokra nem futja nekik.

Nagy Ádámnak persze az a legfontosabb, hogy folyamatosan játsszon, illetve fizikailag, taktikailag és technikailag is fejlődjön. Állítólag ezért esett kútba a Benfica-szerződés, a játékos menedzsmentje azt szerette volna elérni, hogy kliensüknek garantálják a fix helyet a kezdőcsapatban, ám természetesen Portugália legnagyobb klubja ilyet senkivel szemben nem fog megengedni magának.

A Benfica is ideális lett volna Nagynak, tanult Portugáliában, aligha lettek volna nyelvi gondjai a beilleszkedésnél. A bajnokság nem túl erős, de a három nagycsapat, a Sporting, a Porto és a Benfica kiemelkedő teljesítményre képes. Kettő mindig ott van a Bajnokok Ligájában, a Benfica most is csak a nyolc között esett ki, és csak 3-2-es összesítéssel, megizzasztotta a Bayernt. A következő idényt is bajnokként kezdik.

A Primeira Liga nem is túl fizikális, Olaszország húsz éve is rettentő kemény volt, de technikás és gyors is, a háromból mára a keménység maradt, ami az NB I.-ből érkező játékosnak nem biztos, hogy szerencsés.

Na, de vissza a Bolognához, amelyik tavaly is leigazolt egy magyart a hazai élvonalból, de a honvédos Vécsei Bálintot azzal a lendülettel továbbadta a harmadosztályú Leccének, majd erre a szezonra a svájci Luganónak. Vécsei 23 éves, szintén középpályás.

Ha őt kiszúrták, alighanem figyelik a magyar bajnokság fiatalabb játékosait. Vécseinek az ügynöke egyébként az az iroda, amelyik Ivan Rakiticet is képviseli. 

Játékostemető vagy sem?

Mit gondol Nagy Ádám Bolognába igazolásáról?

Tőzsér Dániel idővel be tudta magát verekedni a Genoa kezdőjébe, Rudolf Gergely viszont ugyanitt (no meg a Barinál) szinte semmire sem jutott, kénytelen volt hazatérni egy rövid Panathinaikosz-kitérő után.

Vass Ádám a Bresciánál próbálkozott, a másodosztályban sokat játszott, az elsőben 20 meccset kapott. Varga Roland és Feczesin Róbert is volt a klubnál, előbbi két meccset kapott, utóbbi a másodosztályban 80 fölé jutott.

Koman Vladimirnek ugyanakkor tökéletes volt az előmenetele elég sokáig a Sampdoriánál, hogy aztán eltűnjön a radarról, a válogatottban több játékperce volt, mint a klubjaiban. Oroszországból hazatért, de a Diósgyőrben sem kiemelkedő.

Egy biztos, Nagy Ádám mindegyik korábbi játékosnál tehetségesebbnek látszik, a gondolkodása, a mentalitása pedig kiemelkedő.  • Hírek
  • Bankszámla