Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Egy pontra a kieséstől a Leicester City

leicesterko
2017.02.11. 20:28
Bajban van Anglia féléve még ünnepelt klubja, a bajnokság után már a másodosztályról kezdenek beszélni a játékosok. A helyzet még menthető, de Ranieri sikeredző már nem biztos: egyszer már került ilyen helyzetbe, azt nem úszta meg sem ő, sem akkori sztárcsapata.

Két helynyire, mindössze egyetlen pontra került a kiesőzónától a Premier League-ben a bajnok Leicester City, miután vasárnap a Manchester Unitedtől is kikapott 3-0-ra. A címvédő mérlege 2017-ben siralmas a PL-ben: idén nem találtak be, öt meccse nem tudnak gólt lőni, de kaptak 10-et. 15-ből egy pontot szereztek meg, azt is egy év eleji 0-0-val.

Az őszi Bajnokok Ligája-szezon végén jeleztük, hogy 10 kulcsfontosságú bajnoki jön Claudio Ranieri csapatának, de a várt helyrerázódás nem történt meg, sőt, rosszabb lett a helyzet, nem is kicsit. Ki kell mondani, amit már az edző és a játékosok is tudnak:

a bajnokcsapat a bentmaradásért küzd.

Első ránézésre mindez felfoghatatlan, pláne, ha a BL-tabellára is pillantunk, ahol a Leicester múlt ősszel csoportelsőként menetelt be a 16 közé. Első négy csoportmeccsét megnyerte, még gólt sem kapott, és már egy meccsel a vége előtt meglett a biztos továbbjutás, ráadásul első helyen. Ekkoriban mindenki abban bízott, hogy a BL leszívta a csapatot fizikailag, majd jönnek a téli hónapok, és február végére, mikor a Leicester a Sevillával nyolcaddöntőzik a Bajnokok Ligájában, visszaáll a rend, és megkapaszkodnak.

Ebből semmi nem lett, és már azt rebesgetik, hogy a csodamenedzser, Claudio Ranieri helye is bizonytalanná vált. Ahogy mindig, most is az edző felelhet a kudarcért, még akkor is, ha előtte a semmiből tette bajnokká a klubot, ami korábban liftező kiscsapatnak számított Angliában.

Mi vezetett a válsághoz?

Természetesen több helyen kell keresni az okokat, pontosabban keresni sem kell, mert a napnál világosabban látszanak a pontok, ahol baj van.

  • Motiváció nulla

Nem lehet nem észrevenni, hogy a keret a legkisebb hit és eltökéltség nélkül játszik. Ami valahol persze természetes, hiszen ők sem hülyék, tudják, hogy még egyszer a büdös életben nem lesznek bajnokok a Leicesterrel. A kiscsapatnak kifutott a hihetetlen eredmény tavaly, mikor mindenki ihletett formában játszott egy átmeneti szezonban, amikor a topklubok csak keresték magukat. Ilyen még egyszer nem lesz, ezt a játékosok is tudják, és ez meg is látszik az eredményeiken. Nem véletlen a BL-lel az ellentét, ott még akarnak bizonyítani, legtöbbjük sosem szerepelt európai kupában sem, a legnagyobb színtéren jobban odateszi magát.

  • Egyéni teljesítmények: súlyosan visszaestek

Egy konkrét példa számokkal: Rijad Mahrez, aki tavaly a keret legjobb támadójaként az Év Játékosa lett Angliában, a BL-ben négy gólt szerzett öt meccsen, miközben a bajnokságban 24 forduló után 3 találattal áll. De nem szép dolog kiemelni egy embert, pláne nem a legjobbon elverni a port: a Leicester összes csapatrésze szenved. Amit vasárnap a tavaly szinte hibátlan Morgan-Huth belső védőkettős művelt a balhátvédben 2016-ban remeklő osztrák Fuchsszal együtt, az a PL-ben megengedhetetlen.

De idevehetjük a kapust, Kasper Schmeichelt is. Amennyi bravúrja volt, olyan bizonytalanná vált, és ha hátulról nem jön a nagy mentés, egy kis- vagy középcsapat nem fog tudni teljesíteni. A United első gólja bravúrral védhető lett volna, az egy perc múlva kapott másodikat ki kellett volna rúgni. Schmeichel védelmében: sérült is volt, és a helyettese, az újonnan igazolt René Zieler sem tudott többet hozzátenni a bajnokságban.

  • Elhibázott erősítés
A Leicester a nyáron elköltött 90 millió eurót, de gyakorlatilag nem vett senki használhatót.

Zielert az imént említettük, de az Oroszországból érkezett Ahmed Musa és a portugál gólkirály, az algériai Slimani sem sokat tudott segíteni. Olyanokról meg, mint Onyinye Ndidi, Nampalys Mendy és Bartosz Kapustka, beszélnünk sem érdemes, pedig 33 millióba fájtak együtt: az első kettő 4-4 PL-meccsen játszott, a lengyel egyen sem.

Ranieri kifejezetten rosszul igazolt, pedig ránézésre Musa és Slimani ügyes. Csakhogy nem a Premier League-ből válogatott, talán biztosra kellett volna mennie, és Angliában korábban bizonyított, rutinos embereket szerződtetni, akik ismerik a közeget. A PL a leggyorsabb és legkeményebb, vagy inkább már legdurvább bajnokság a világon, itt a legjobbaknak is kell pár hónap, de akár egy év is, míg felveszik a ritmust. Ha egyáltalán sikerül: Slimani öt gólt tudott hozzáadni, Musa kettőt, ez édeskevés.

  • Maradtak a jóllakottak, kivétel a legfontosabb

A régiek közül a tavaly 24-gyel végzett Vardy vezet öt találattal, aki már kezdi is megkapni, hogy csak egy kifutott szezonja volt a tavalyi. És már látja ő is, Mahrez is, Ranieri is meg a klub is, talán mégiscsak jobb lett volna a sztárjaikat múlt nyáron pénzzé tenni, és rutinos, vagy épp fiatal, feltörekvő PL-menőkkel helyettesíteni őket. A Leicester City viszont csak egy kulcsjátékosát adta el, mint kezd kiderülni, épp a legfontosabbat, N'Golo Kantét, akit már mi is bemutattunk, és aki jelenleg a Chelsea-vel 9 pont előnnyel vezeti a Premier League-et. Ő bajnok lesz újra.

A labdaszerzőt egyáltalán nem sikerült pótolni, a helyén játszók mind kudarcot vallottak, pedig Ranieri már több embert is kipróbált a középpályán, mindhiába. Ha meg nincs labda, akkor Mahrez sem tud elkezdeni építeni, és marad a kilátástalanság.

Tényleg ki lehet rúgni Ranierit?

Olyannyira, hogy a múlt héten már elkezdtek az elképzelhetetlenről, Claudio Ranieri kirúgásáról pletykálni. A játékosok ugyanis megtörtek, a legjobb példa Schmeichel vasárnapi interjúja, a dán kapus kétségbeesetten, szemét lesütve nyilatkozott, és maga is elkezdett a kiesésről beszélni. Ami fel nem merülhetne egy bajnok, épp címvédő futballistában. Csakhogy állítólag a játékosok hite megingott Ranieriben, és nem sírnának utána, ha leváltanák. Ami jelenleg tényleg elkerülhetetlennek látszik, ha bent akarnak maradni. Ranieri nem meggyőzően, de állította, mindenki bízik mindenkiben, a futballistái benne, ő meg bennük, de ennek kívülről az ellenkezője igaz. Kedden a klub igyekezett megfékezni a találgatásokat, közleményt adott ki: "megingathatatlan a bizalom Ranieriben".

A kiesés pedig egyre jobban fenyeget. A Leicester mögött négy csapat van jelenleg a tabellán, mindegyik két ponton belül, az utolsó három kiesik. A Swansea-nak ugyanúgy 21, a Hullnak 20, a Crystal Palace-nek és a Sunderlandnek 19-19 pontja van. Ráadásul a Leicester előtt eggyel a 22 pontos Middlesborough áll, majd négypontos fórral a Bournemouth a 14., azaz tényleg eredmények kellenek, ha el akarnak távolodni a vörös zónától.

Ranierinek, hiába edző már majdnem 30 éve, a kiesés elleni szenvedésben nincs tapasztalata. Mindig topcsapatoknál dolgozott, csak egyszer került hasonló helyzetbe, az Atletico Madridnál, 2000-ben: őt kirúgták, mert a tabella végére sodródtak, majd másfél hónap múlva kiestek. Arról az Atletico Madridról sem gondolta senki, hogy megtörténhet vele, sztárok voltak a keretben, három évvel korábban még bajnokok lettek. Most valami hasonló a helyzet a Leicesternél.

A klubnak még van 14 meccse a megoldásra, Ranierinek sokkal kevesebb. A tulajdonos, amíg tényleg kieső helyen nem lesznek, valószínűleg nem lép. Nincs könnyű helyzetben, ugyanis a BL-ben még állnak, és csak február 22-én lépnek pályára legközelebb, míg a Sevilla elleni visszavágó csak március 15-én lesz: most rúgja ki a sikeredzőjét, pláne, ha a Sevilla ellen összejön a bravúr?

A válasz inkább igen, mint nem, a legnagyobb pénzgyár a Premier League, ott minden áron bent kell maradniuk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?