Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csányi: Túl szigorú lett a beléptetési rendszer

2017.02.14. 09:07

Az elmúlt 5-6 év sikeres munkáját koronázta meg azzal a magyar labdarúgó-válogatott, hogy a újságírók szavazásán elmúlt két évben is az Év csapata tudott lenni. Ezt Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke mondta a Nemzeti Sportnak adott interjújában.

Ebben arra is kitért, hogy nem fogunk kijutni valamennyi világversenyre, de a

2020-as Eb-re, amelynek rendezéséből Magyarország is részt vállalt, kötelező a kijutás.

Az épülő új Puskás Stadionban 2019 novemberében lesz a nyitómeccs, így ha kicsit késve is, de időben készen lesz a nemzeti stadion.

Szalai Ádám korábban megfogalmazott kritikájával kapcsolatban azzal egyetértett, hogy valóban kevés tehetség érkezik az alacsonyabb osztályokból, így a válogatott keret utánpótlása tényleg nem zökkenőmentes. Ugyanakkor viszont az elnök szerint egyre több fiatal tehetség futballozik az NB I.-ben és kiemelte, részsikerként említendő, de fontos tény, hogy az U17-es és az U19-es válogatott is az elitkörig jutott az Eb-selejtezőkben.

Bernd Storckkal kapcsolatban megjegyezte, fontos üzenet volt számára, hogy az U20-as világbajnokságon kiderült, a német tud és képes csapatot építeni. A pótselejtező előtt szabad kezet kapott, de élt a lehetőséggel, amely szerződéshosszabbítást ért neki.

Az elnök megjegyezte, bár többen úgy kommunikálták, ellentét van közte és a korábbi kapitány, Dárdai Pál között, Csányi szerint ezek csak felszínes és inkább szakmai értelemben vett különbségek. Mindenesetre Dárdai nyílt kommunikációra épülő magatartása visszaadta a hitet a játékosoknak, de Storck érdemeit sem szabad lekicsinyíteni emellett.

Csányi szerint a legnagyobb probléma, hogy az Eb utáni euforikus hangulatot nem sikerült átmenteni a bajnoki meccsekre. Bántóan kevesen járnak még mindig az NB I.-es találkozókra és a szövetség vállalásai közül itt a legnagyobb a lemaradás.

A nézők eltűntek és ennek elsősorban a néha gyenge színvonal, de más okai is vannak. Bár a sporttörvény írja elő a sporteseményeken a személyi azonosítást, és a beléptetést a klubok egyénileg szabályozhatták, a

beléptetési rendszer bevezetése túl szigorúra sikerült

, emiatt vesztettek el szurkolókat. 

Néhány klubnál túl sok a játékos, a bérek 30 százalékát még mindig olyanoknak fizetik ki, akik egyáltalán nem játszanak.

- folytatta az elnök. Szóba került a fizetési sapka, de ezt ahogy az egész európai futballban képtelen ötletnek tűnik, nálunk is csak csírájában lévő ötletnek számít. Az elnök azt is hozzátette, szerinte a klubvezetők hagyják magukat zsarolni és egyre feljebb tornásszák a játékosok fizetését, akik közül bizony sok túl van fizetve.

Csányi a közel hétéves tevékenykedése során három dologra nagyon büszke. Elsősorban a

TAO-rendszer adta lehetőség hatékony kihasználására,

amely hatására az utánpótlásfutball fejlődött sokat és megépült az ezredik pálya is. Másodsorban, hogy sikerült stabilizálni a profi klubok anyagi helyzetét. A harmadiknak pedig a válogatottal kapcsolatos jó döntéseket emelte ki.