Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megvan, ki építi az új Puskás Stadiont

2017.02.24. 18:29 Módosítva: 2017-02-25 11:37:58

2020-ban Magyarország először lesz házigazdája az UEFA labdarúgó Európa-bajnokságnak. Ha Magyarország kivívja a részvétel jogát, a magyar válogatott legalább két csoportmeccsét és, ha továbbjut, akár a nyolcaddöntőt is Budapesten játssza majd. Ennek elengedhetetlen feltétele, hogy 2019 végére felépüljön a 67 ezer férőhelyes, szerkezetileg biztonságos, világszinten is korszerű, új Puskás Ferenc Stadion, áll a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. Mai közleményében.

A Puskás Stadion látványterve
A Puskás Stadion látványterve
Fotó: Közti Zrt.

A cég által küldött közlemény továbbiakban rögzíti: a hétszintes, összesen bruttó 213.700 négyzetméter alapterületet kitevő épület tervei már elkészültek. A stadionnak jogerős és végrehajtható építési engedélye van, és lefolytatták a kivitelező kiválasztásához szükséges nyílt nemzetközi közbeszerzési eljárást.

A nyílt nemzetközi közbeszerzési eljáráson kiíróként a magyar állam rendkívül szigorú szerződéses feltételeket írt elő kötelezően. A kivitelező napi 142 millió Ft+ÁFA kötbért fizet, ha késik, és a határidő és a minőség biztosítékaként a szerződéskötéskor az állam által egyoldalúan készpénzre váltható, összesen 32 milliárd forintos bankgaranciát ad.

A nyílt nemzetközi közbeszerzési eljáráson két ajánlat érkezett. A STRABAG Építő Kft., STRABAG-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft., STRABAG AG közös ajánlattevők 3,3 százalékkal drágább ajánlatot adtak, mint a Magyar Építő Zrt és ZÁÉV Építőipari Zrt. közös ajánlattevők. Az olcsóbb ajánlat tartalmazza az építés költségét, három hónapon keresztül történő üzemeltetést, a nyitórendezvény költségeit. Az ajánlat 5% tartalékot is magában foglal váratlan eseményekre. Ez csak indokolt esetben, kizárólag a megrendelő egyértelmű engedélye alapján használható fel, automatikusan nem része az árnak. Az ajánlatban szereplő összeg ÁFA tartalma a beruházás során visszafizetésre kerül a költségvetésbe.

Az olcsóbb ajánlat alapján a stadion ára 142,85 milliárd forint, az 5%-nyi tartalék 7,15 milliárd forint, az ÁFA összege 40,5 milliárd forint. Az új Puskás Stadion egy székre jutó költsége: 2,1 millió forint. Ez tartalmazza a nem stadion jellegű terek költségét is, pl. konferenciatermek, parkolók, hidak, sportmúzeum, rendőrörs, étterem, szurkolói bolt stb. A közelmúltban megépült, hasonló méretű európai stadionok (Baku, Marseille, München, London, Varsó) nettó egy székre jutó költsége átlagosan 1,24 – 3,1 millió forint között változik.

Az új Puskás Stadion 2016-ban a közbeszerzési hatóságnál is leadott bruttó becsült értéke a hivatalos költségbecslés alapján 180,02 milliárd forint volt, áfa tartalommal és öt százalék tartalékkerettel együtt. A közbeszerzés során beérkezett legkedvezőbb ajánlat ennél 5,8%-kal, kevesebb, mint egytizeddel volt magasabb. Így a kiíró Nemzeti Sportközpontok a szerződést megkötheti.

Az idei költségvetésben egyetlen fillér többletköltség rendelkezésre bocsátása nem szükséges.