Vanda, Paula
-2 °C
3 °C

Miért kapott realos ajándékokat a Villarreal-Real bírója?

2017.03.01. 12:48

Napok óta áll a bál a spanyol sajtóban amiatt, hogy a hétvégi Villarreal-Real Madridot vezető Gil Manzano bíró a második félidőben nagylelkűen adott tizenegyest a Realnak, majd a mérkőzés után egy megpakolt realos ajándéktáskával hagyta el a stadiont.

De nemcsak ő kapott pakkot a madridiaktól, hanem az asszisztensek is, úgyhogy rögtön beindult a találgatás, hogy a bíró biztosan túl jó kapcsolatot ápol a Reallal, vagy csak meghálálták neki a szívességet. 

A Villarreal elnöke a 3-2-es vereség után megjegyezte, hogy az ilyen ajándékozás nem helyén való, ugyanakkor a bírók munkájában teljesen megbíznak. A spanyol szövetségi játékvezetői bizottsága a történtek után közölte, hogy a táskában kizárólag a szokásos reklámajándékok voltak: tollak, kitűzők kulcstartók és hasonlók. Manzano csak annyit mondott, hogy ilyenkor szokták megkapni a kluboktól azokat az XXXL-es mezeket vagy pólókat, amiket nem tudnak eladni. 

A nagy ajándékmizéria után a Marca világított rá, hogy ez egy bevett szokás a spanyol a bajnokságban, és össze is szedték, hogy a klubok milyen csomagokkal szokták meglepni a játékvezetői stábokat. Nézzük az érdekesebbeket: 

  • az Alavesnél helyi édességeket adnak, és egy pendrive-ot, amin a mérkőzés kezdőrúgásának fotója van
  • a Barcelonánál egy nagyobb zászlót adnak, de volt már rá példa, hogy Nike órát kaptak ajándékba a bírók
  • a Deportivónál a játékvezető feleségére is gondolnak, mert évekig fülbevalókat adtak ajándékba néhány kézműves termékkel együtt, manapság már csak zászló jár
  • az Eibar a klub 75. születésnapjának alkalmából kiadott könyvvel kedveskedik
  • a Leganésnél pizzát küldenek az öltözőbe a bíróknak, de a játékosoknak is
  • a Real Madridnál egy név nélküli vagy egy játékos nevével ellátott mezt, kitűzőt, kulcstartót 
  • a Málagánál a meccs alatt a bírókról készült fotókból állítanak össze egy albumot
  • a Villarreal egy darabig kitűzőt és zászlót adott a bíróknak, de újabban már semmit