Svéd futballhuligánok az iszlám segítségével játszották ki a büntetést

2017.04.04. 10:29

A svéd elsőosztályban szereplő stockholmi csapat, az AIK Solna drukkerei nagy molinón köszönték meg a svéd belügyminiszternek, hogy betiltotta a símaszk viselését a meccseken a lelátói rendbontások miatt:

Köszönjük a kiskaput

- írták a bannerre.

Az Aftonbladet fotója az ultrákról
Az Aftonbladet fotója az ultrákról

Anders Ygeman belügyminiszternek címezték, ugyanis nikábban, az iszlám területeken viselt, arcot takaró női kendőben jelentek meg a tribünön, azt ugyanis a vallásszabadság miatt nem tiltják a svéd törvények. 

Pedig óriási erőfeszítésbe került, mire a svédek a símaszk betiltásáig eljutottak: 2013 tavaszán indítottak vizsgálatot a huligánok ellen, idén március 1-én sikerült csak a svéd parlamentben keresztülverni a törvényt. 

De hiába a megfeszített munka, a törvény egyik cikkelye kimondja: "A tilalom nem vonatkozik azokra, akik vallási okokból takarják el az arcukat."

Több sem kellett az AIK ultráinak, a hétvégi BK Häcken elleni bajnokin már így jelentek meg, és még egy közleményt is kiadtak:

"Az AIK Ultras mostantól nem használ símaszkot, viszont tagjai vallási okokból nikábban jelennek meg a meccseken, köszönhetően Ygeman úr kiskapujának."

Persze, a belügyminiszter egyből megnyugtatott mindenkit, a rendőrség hozhat olyan speciális kivételt, amely ezt is megtiljta.

"Sok probléma van a lelátón, és nyilván nem fogjuk engedni, hogy ilyen kiskapukat kihasználjanak a huligánok" - idézte Ygemant az Aftonbladet.  • Hírek
  • Csok