Donát
-4 °C
2 °C
Kékesi Márton
vasárnap 02:15
Kékesi Márton
Alpesi sí

Hemingway: Csányi elnök úr tévedésben van, nyugodtan lehetne hülye bírózni

2017.04.14. 12:16

Az egész úgy kezdődött, hogy a múlt héten az MLSZ félmillió forintra büntette a Budapest Honvédot, mert szurkolói sok pirotechnikai eszközt vittek be a stadionba és használtak  a Ferencváros elleni rangadón, valamint a drukkerek az ellenfelet is szidták, a klub pedig megsértette a rendezéssel kapcsolatos előírásokat.

Ezt az intézkedést a Honvéd tulajdonosa, George F. Hemingway akkor „buta, szurkolóellenes és kontraproduktív" intézkedésnek minősítette.

Erre jött Csányi Sándor reagálása, az MLSZ elnöke azt nyilatkozta, hogy a szövetségnek a szankcionálásoknál nincs nagy mozgástere, az UEFA és a FIFA előírásai egyértelműek: a rasszizmust, homoszexualitást célzó, egyéneket sértő rigmusokat büntetni kell.

És most itt a harmadik félidő: Hemingway a Sport TV Mai helyzet című műsorában azt mondta, hogy az UEFA és a FIFA tiltásait be kell tartani, de nem kell túlmenni azokon, és a szurkolókkal abszolút lehet együtt dolgozni.

„Csányi elnök úr egy tévedésben van az UEFA és a FIFA szabályaival kapcsolatban. Az UEFA és a FIFA ugyanazt tiltja, amit Csányi úr és én is. A rasszizmust, a homofóbiát, az antiszemitizmust, a cigányellenes megnyilvánulásokat, a xenofóbiát, a huhogást, ezt tiltja, én is tiltom, nagyon keményen, nagyon kemény ütközetet vívtunk."

„Az UEFA és a FIFA nem tiltja a ’hülye bírózást’, tehát az egy abszolút tévedés az MLSZ részéről, hogy ezt próbálják rátolni a FIFA-ra és az UEFA-ra, de ehhez semmi közük, nyugodtan lehetne ’hülye bírózni’. Én ötven éve bíráskodom, én nem szeretem, ha ’hülye bíróznak’,

csak mondom, hogy az operában az ember egyféleképpen viselkedik, a mérkőzéseken máshogy.

Azt gondolni, hogy az összes európai stadionban mehet az úgynevezett durva beszéd, de Magyarországon ezt megtiltják, mert a magyar nézők, a magyar szurkolók annyival civilizáltabbak, mint minden más európai szurkoló, erre én nem vagyok vevő."

„Azt gondolom, ha Csányi elnök úr ezt átgondolja, arra a következtetésre jutna, hogy természetesen

a tiltott dolgokat tiltani kell, de ezt a csúnya beszédet, durva beszédet, ezt talán el kellene engedni."

„A pirotechnika elleni MLSZ-szabályozást én megértem, én nem arra utaltam, hogy ez butaság, hanem azt próbáltam mondani, hogy ha lehetne olyan pirotechnikai eszközöket találni, amelyek nem veszélyesek, akkor azokat át kellene gondolni. Én itt Csányi elnök úrral vagyok annyiban, hogy van egy tiltás, azt akceptálni kell, de meg kellene nézni, hogy nem lehetne-e valahogy ezeket az eszközöket nem tiltott módon behozni a stadionba, vagy legalábbis a mérkőzés előtt, ahogyan a szurkolók csinálták a Ferencváros elleni mérkőzésen.”