István, Vajk
20 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Több tízezer francia énekelte az angol himnuszt a francia–angol előtt

2017.06.13. 21:48 Módosítva: 2017.06.13. 22:59

Amikor 2015-ben, néhány nappal a párizsi terrortámadás után Anglia–Franciaország barátságos futballmeccset rendeztek a londoni Wembley-ben, az angolok szép gesztust tettek: a mérkőzés előtt kivetítették a francia himnusz, a Marseillaise szövegét a stadion kivetítőire, amit az angol drukkerek együtt énekeltek a vendégekkel.

A kedd esti Franciaország–Anglia barátságos mérkőzés előtt ugyanez ismétlődött meg fordítva, az utóbbi hetek angliai terrortámadásai miatt.

A párizsi Stade de France hazai közönsége teli torokból énekelte az angol himnuszt a meccs előtt.

A God Save the Queen szövegét ugyanúgy a kivetítőről olvashatták a drukkerek, a himnusz után pedig az egész stadion megtapsolta a vendégcsapatot. Ott volt a helyszínen egyébként Theresa May, brit miniszterelnök is. 

A mérkőzésen az angolok szerezték meg a vezetést Harry Kane góljával, a franciák azonban berámoltak kettőt a szünetig, és megfordították a meccset.

A második félidő elején jött az újabb fordulat: a hazaiaktól kiállították Varane-t, és tizenegyest rúghattak az angolok, ezt Harry Kane belőtte, így lett 2-2. 

A végeredményt a francia Dembelé állította be: Mbappé tette le neki a labdát az angol tizenhatosnál, a támadó pedig bevágta a hosszúba, ezzel nyert Franciaország 3-2-re. 

Eredmények:

  • Franciaország–Anglia 3-2 (2-1)
  • Norvégia–Svédország 1-1 (1-0)
  • Románia–Chile 3-2 (1-2)
  • Kolumbia–Kamerun 4-0 (2-0)
  • Szingapúr–Argentína 0-6 (0-2)
  • Ausztrália–Brazília 0-4 (0-1)