Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Itt a futball legőrültebb szabályváltoztatása

2017.06.18. 16:10

A futball szabályalkotó testülete, az IFAB nem nyugszik, ha már egyszer létrejött a nyolctagú bizottság, próbálja aktívvá tenni magát. Négy tagot ebbe Nagy Britannia, mint a játék őshazája ad, egyet-egyet Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország. A másik négyet a nemzetközi szövetség, vagyis a FIFA.

Februárban a sárga lapok utáni időbüntetés merült fel, mint elrettentő példa, de erről nem hoztak semmilyen értelmezhető döntést eddig.

Most minden eddiginél radikálisabb változtatás lehet, ha elfogadják akár csak tesztjelleggel is a félidők lerövidítését. Vagyis egy jóval több mint 100 éves szabályt szeretnének módosítani, mert álláspontjuk szerint a nézőket idegesíti a holtidő.

Mindez a gyakorlatban azt jelentené, ahogy a játéktéren kívülre kerül a labda, a játékvezető nemcsak a saját óráján, hanem a kivetítőn is megállítja a futó órát. Ettől remélik a játék felgyorsítását, és az időhúzás megakadályozását.

A német szaklap, a Kicker kimutatása szerint a tiszta játékidő a Bundesliga előző szezonjában 56 perc 5 másodperc volt, vagyis a 2x30 tiszta játékidő nem hozna igazán forradalmi változást.

Ezenkívül engedélyeznék, hogy a szabadrúgást vagy szögletet önmagának is lepasszolhatná az elvégző játékos, ezt vízió szintjén is nehéz alkalmazni.

Azt már sokkal inkább magunk elé tudjuk képzelni, hogy a tizenegyes utáni kipattanó már nem számít, és nem lehet belőle gólt rúgni.

Azt nem tudni, hogy erről a "Play fair" néven futó IFAB-dokumentumról, mikor szavaznának, de számítani lehet jelentős nemzetközi visszhangra. Petr Cech és Gianfranco Zola mindenesetre lelkes támogatója a reformötleteknek.