Judit
3 °C
7 °C

Átveheti az önkormányzat a debreceni futballcsapatot Szimától?

2017.07.31. 12:52

A debreceni futballcsapat évek óta tartó mélyrepülésben van, tavaly szégyenletes módon a kiesés ellen kellett küzdenie a 2000-es évek sikercsapatának. És hol van még a vége?

A debreceni futballklub gazdaságilag egyre kevésbé bírja a versenyt a többi, politikai kapcsolatai révén kistafírozott klubbal, és bár játékoseladásokból tavaly még sikerült felszínen maradnia, de az összes piacképes játékosuktól megvált. Pontosabban az egy szem Holman Dávid még a csapatot erősíti, vinnék is, de a tulajdonos őt már tényleg nem szeretné eladni.

És hogy mi várható az idén? Anyagi csőd

A csapatot üzemeltető cég lényegében 75 százalékos tulajdonosi arányt biztosít a kaszinó- és játékgépüzletből meggazdagodott Szima Gábornak és 25-öt az önkormányzatnak. Szima viszont mintha már évekkel ezelőtt lemondott volna a fociról. Legalábbis kommunikációs szinten.

A csapat tovább szenved, három forduló után egy ponttal az utolsó előtti. Szima eleve úgy ment neki ennek a bajnokságnak, hogy tőle aztán vigye a csapatot, aki akarja, három hete a Hajdú Online-nak arról beszélt, hogy akár ingyen is odaadja a klubot üzemeltető cégben lévő tulajdonrészét, ha összeáll egy debreceni vállalkozókból álló konzorcium:

akkor 0 forintért átadom a többségi tulajdonrészem. 

Szóba került, hogy mi lenne egy külföldi befektetővel, de erre Szima azt mondta, szívesebben adná át a klubot egy olyan embernek, akit ismer, és akiről tudja, hogy jó kezekben lenne nála. 

Konzorciumról nem tudunk, és bár felmerültek pletykák, hogy helyette beszáll a DVSC működtetésébe a szintén kaszinós bizniszből aranyéletet élő Andy Vajna esetleg Mészáros Lőrinc, de ezek a pletykák hamisnak bizonyultak.

Ugyanakkor akadnak más jelentkezők. Úgy tudjuk, hogy Szima kijelentését nem eresztette el a füle mellett a debreceni városvezetés, és Papp László polgármester már meg is kereste Szimát egy esetleges tulajdonosváltás ügyében.

Nem lenne egyedülálló a magyar futballban, ha az önkormányzat is jelentős részesedéssel bírna a klubban, gyorsan a Szombathelyi Haladás jutott az eszembe, de amúgy is jellemző a magyar futballviszonyokra, hogy közpénzhez gyorsan hozzájutó klubok környékén fel-feltűnnek az állami, önkormányzati szereplők.

Megkérdeztük a DVSC-t és a debreceni önkormányzatot is, hogy igazak-e azok a hírek, hogy Szima és a polgármester egy esetleges tulajdonosváltozásról egyeztetnek. Az önkormányzat kérdésünkre elárulta, nem elégedettek a csapat szereplésével, és nem cáfolták értesülésünket, diplomatikusan viszont csak annyit írtak:

Tulajdonosként kötelességünk azon dolgozni, hogy a DVSC a magyar futball meghatározó klubja legyen. Ennek érdekében folyamatosak a tárgyalások a klub tulajdonosai között.

Tény, hogy a Debrecen a kétezres évek legsikeresebb klubja, az elmúlt 15 évben a legutóbbit leszámítva, csak kétszer fordult elő olyan, hogy ne jutottak fel a dobogóra, és hétszer bajnokságot is nyertek, de ha így folytatják, meg sem állnak a másodosztályig. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?