Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

A hazai futball becsülete fontos, hát még az UEFA-rangsor

2017.08.17. 15:21

Csütörtök este 21 órától játszik a Videoton a szerb Partizan Belgrád ellen idegenben az Európa Liga főtáblájáért. Az első meccs zárt kapus lesz, pontosabban 200 Vidi-drukker ott lehet rajta és szurkolhat a jó eredményért.

Már a legutóbbi kör előtt elhangzott, a magyar futball becsületéért is küzdenek a fehérváriak, de hát persze önmagukért is.

Pár éve az ilyen típusú cikkek arról szóltak, mennyi pénzt lehet keresni a főtáblán, mennyire megéri küzdeni, koncentrálni, hiszen például a Debrecen 2009-ben az éves költségvetésénél is többet kapott az UEFA-tól. A magyar futball jelenlegi helyzetében az eurómilliók már nem jelentenek igazán extra összeget, bár a pénz mindig jól jön nyilván, a nagyratörő tervek stabil anyagi háttér nélkül nem léteznek. Most 2,6 millió euróról van szó. 

A Videoton 2012-ben Paulo Sousával már bejutott egyszer az EL-főtáblájára, a jelenlegi magas együtthatóját (8,65) az UEFA-nál ennek köszönheti. Viszont éppen az az év fog kiesni a következő szezonra, ezért kiemelten fontos, hogy a Vidi még sikeresebb legyen, hogy most ősszel még versenyben legyen. Nem lenne ugyanis szerencsés, ha sok pont esne ki, mert akkor kevesebb az esély, hogy egy esetleges jövő évi BL- vagy EL-részvételnél kiemelt legyen. Más magyar klubnak erre esélye sincs, vagyis a brutális sorsolás mind a négy résztvevőnél kódolva lenne.

Annak ellenére, hogy a Bordeaux legyőzése óriási siker, az UEFA koefficiensében eddig csekély változást hozott, mert a máltai (Balzan) és a lett (Jelgava) riválissal szembeni döntetlenek lehúzzák azt. Az eddig megszerzett 1,5 pont így sem kevés, de egy kereken 4 pontos szezont kellene valahogy pótolni.

Nagyon lesarkítva: nagyon keveset ér az UEFA-nál a Bordeaux elleni bravúr, ha egy papíron könnyebb riválissal szemben nem jön össze a továbbjutás.

A Partizan a BL-ben kapott gól nélkül lépett tovább a montenegrói Buducsnoszton (2-0, 0-0), a görög Olympiakosz viszont túl nagy falatnak bizonyult. Már az első belgrádi meccsen eldőlt a továbbjutás, hiszen a görögök 3-1-re nyertek. A visszavágó 2-2 lett, ez az egy olyan eredménye van az idei szezonból a Partizannak, ami tekintélyt parancsoló.

A Partizant a nagy menetelésekor kiejtette az UEFA-kupából a Videoton 1984 telén (5-0, 0-2), azóta azonban kétszer jutott túl magyar csapat szerben: 1989-ben majd tavaly. A Honvéd idegenben lőtt góllal lépett át a Vojvodinán 89-ben, amelyik azóta az Újpestet, a Honvédot és az MTK-t is úgy búcsúztatta el, hogy még csak vereséget sem szenvedett. A Vidi tavaly a Csukaricskin vereség nélkül lépett át (2-0, 1-1). 

Marko Nikolic vezetőedző a Videoton kedvéért hagyta el a Partizant a nyáron – közelítsünk onnan, jobb ugródeszka lehet a Vidi -, amelyikkel bajnok lett, és óriási előny a magyar csapatnak, hogy tökéletesen ismeri az erényeket, a hibákat.

Érzelmileg viszont nyilván az eddigi legnehezebb meccse lesz a 38 éves edzőnek, hiszen kétszer is irányíthatta a klubot. Ki is tért erre, amikor szerda este a meccsről kérdezték.

„Van egy álmunk, a Bordeaux legyőzése után még inkább hiszünk abban, hogy valóra is válthatjuk azt. Nem hiszem, hogy az első meccsen eldől a továbbjutás, vár még ránk kilencven perc Magyarországon is, mi mindkét meccsen harcolunk majd a továbbjutásért. Ha végignézzük az eddigi mérkőzéseinket, akkor lehet látni, hogy mindig sikerült betalálnunk. A Partizan erős védelemmel rendelkezik, de példa lehet előttünk a franciák elleni mérkőzésünk, ahol sok helyzetet sikerült kialakítanunk. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nincsenek különleges érzéseink a meccsel kapcsolatban, de a Vidi sikeréért jöttünk mindannyian, a maximumot nyújtjuk majd a párharc ban” - idézte őt a klub hivatalos honlapja.

A Videoton továbbjutását 2,2-es szorzóval adják, a szerbekét 1,6-tal, vagyis nem a mieink az esélyesek.